ČESTA PITANJA

Javite nam se s vašim pitanjem, rado ćemo odgovoriti! 

Izlazite li vi iz samostana?

Da, naravno. Mi smo otvoreni Karmel, izlazimo van i drugi mogu doći k nama i pričati s nama, ali bez rešetaka.

Što radite kad ne molite?

Kada nismo na zajedničkoj molitvi onda svaka sestra ima neko zaduženje. Tako neke sestre rade u domovima za nezbrinutu djecu, Dječjem vrtiću sv. Male Terezijesa Zajednicom karmelskih laika BSI ili Mladima Karmela BSI, u staračkom domu, u kuhinji, u vrtu... 

Mogu li doći kod vas u samostan iako sam studirala ekonomiju?

Naših zanimanja ima jako puno, u samostanu imamo sestre krojačice, ekonome, kuharice, odgojiteljice, socijalne radnice. Dobrodošla je svaka djevojka koja osjeća Božji poziv.

Koliko vremena provedete u molitvi?

Cijeli naš dan je prožet molitvom. Pokušavamo sve što radimo, raditi u molitvi. Kao što je rekla sv. Terezija od Isusa: „Bog je i među loncima.“ Što se tiče zajedničke molitve ona se sastoji od: dva  razmatranja (ujutro i navečer), mise, jutarnje molitve časoslova, srednjeg časa, službe čitanja, večernje molitve časosolova, krunice i povečerja. Kad se to sve skupa zbroji bude oko 4 do 5 sati mira u Bogu svaki dan.

Imate li molitvu i preko noći?

Nemamo u smislu da se dižemo usred noći i da idemo u kapelu, ali imamo u drugom smislu, jer „Miljenicima svojim Bog i u snu daje“.

Kako to da tako mlada i lijepa osoba ode u samostan?

To je zato što ju je Bog odabrao da bude Njegova zaručnica, a ta osoba se spremno odazvala i zaboravila na svoju vanjsku ljepotu i posvetila se uređenju duše za Boga.