Mala biblioteka

KARMELSKA LITERATURA

OSTALA LITERATURA

Sv. Terezija Avilska

Blažena Djevica Marija u duhovnosti sv. Terezije Avilske

Studijsko djelo o. Michela Boyeroa, OCD “Blažena Djevica u duhovnosti sv. Terezije od Isusa” je izvrstan spis koji povezuje marijansku i terezijansku duhovnost. U njemu autor prikazuje Gospinu prisutnost i njenu majčinsku ulogu na putu duhovnog rasta u životu Terezije iz Avile.
Djelo preuzmite ovdje.

Komentar Zamka duše

U našem životnom hodu prema Gospodinu i traženju susreta s Njime, sv. Terezija od Isusa (Avilska) – naučiteljica Crkve se očituje kao iskusna usmjeriteljica. U svojim spisima ona nam otkriva misterij i veličinu ljudske duše i otajstva Božje ljubavi zbog koje je stvorena. Jedan od kapitalnih Terezijih spisa je „Zamak duše“. Kao izvrstan vodič za razumijevanje Terezijine nauke, može poslužiti spis „Zamak duše: Sabrani komentari knjige, duhovne vježbe i popratni paralelizmi po temama pojedinih odaja”. Ovaj iznimno koristan spis za pojašnjenje Terezijine nauke donosi također teološku argumentaciju duhovnog puta te ih obogaćuje paralelizmima iz života drugih duhovnih velikana. Rukopis je priredio p. Miljenko Sušac, na čemu smo mu od srca zahvalni. Brojni pozitivni odjeci redovničkih osoba i Kristovih vjernika laika, potaknuli su nas da, uz suglasnost autora, tekst učinimo dostupnim svim zainteresiranima za blaga kršćanske duhovnosti i provjerene puteve svetosti.

Komentar Zamka duše (dio 1)
Komentar Zamka duše (dio 2)
Komentar Zamka duše (dio 3)
Komentar Zamka duše (dio 4)

Sv. Elizabeta od Presvetog Trojstva

Duhovna nauka sv. Elizabete od Presv. Trojstva

Sestra Elizabeta Catez jedna je od najznačajnijih osoba novije katoličke duhovnosti. Knjiga “Duhovna nauka sestre Elizabete od Presv. Trojstva” izvire iz vrela karmelske duhovnosti i nju obogaćuje. Potraga za karmelskim izdanjima svjedoči, da iznad uzburkanog zemaljskog života postoji u dušama težnja za onim što je Vječno i Božansko. Traženje Boga u unutrašnjosti svog srca, ulaz u intimno općenje s Presvetim Trojstvom u sebi, učiniti sebe nebom – nebom Božjim i svojim, postaju srž njenog duhovnog života i bit njezine nauke.
Djelo preuzmite ovdje.

Sv. Elizabeta od Presv. Trojstva: Duhovne vježbe

Uz brojna pisma i pjesme, Elizabeta Catez je 1906. napisala svoje duhovne vježbe: “Nebo na zemlji” i “Posljednji savjeti o duhovnom životu”. Oni su sastavljeni nekoliko mjeseci prije Svetičine smrti, kao odgovor na želju jedne vrlo drage duše, duše njene sestre. Ona ju je zamolila da je uputi u tajne svog nutarnjeg života. To je Elizabetina duhovna oporuka. Ono što je pisala, to je i živjela.
Duhovne vježbe preuzmite ovdje.

Koen De Meester: Komentar molitve “O moj Bože, Presveto Trojstvo” svete Elizabete od Presv. Trojstva

Elizabetu je učinila najpoznatijom njezina molitva: “O moj Bože, Presveto Trojstvo, ja Ti se klanjam…” Uvrštena je i u katekizam katoličke Crkve. Ta molitva je jeka neograničenog predanja nje same Presvetoj Trojici. Već gotovo jedno stoljeće u svim zemljama postoje kršćani koji ju svakog dana mole s Elizabetom. Odjek je snažan, a svjedoci o tome su mnogobrojni. Hoćeš li i ti moliti s Elizabetom? Ova knjižica neka ti pomogne stići do osobnog odnosa s Gospodinom.
Komentar molitve preuzmite ovdje.

Karmelski križni put

Križni put nadahnut karmelskom duhovnošću želi pripomoći razumijevanju otajstava Kristove patnje i osobnih životnih križeva. Napisala ga je s. M. Dijana, Karmelićanka BSI. Možete ga preuzeti ovdje.

Pobožnost Srcu Isusovu

Pobožnost Božjem Srcu je izvorna biblijska pobožnost jer je srce simbol za ljubav i milosrđe, a to Bog na najuzvišeniji način jest. U svakom stoljeću čovjek traži ljubav i milosrđe. A Bog bogat ljubavlju i milosrđem je Onaj koji može i želi ispuniti tu čovjekovu čežnju. On mu izlazi u susret, šalje nam uvijek iznova svoje glasnike. U knjižici su sabrane molitve i razmatranja o ovoj najraširenijoj pobožnosti u katoličkoj Crkvi.
Knjižicu preuzmite ovdje.

 

Pobožnost svetom Josipu

Sveti Josip je zaštitnik sveopće Crkve i zaštitnik Karmelskog reda. Njegovo poslanje u Božjem naumu je bilo jedinstveno i neponovljivo: biti poočim i odgajatelj Isusa Krista i zaručnik Blažene Djevice Marije.
Za bolje upoznavanje i štovanje ovog velikog sveca može vam poslužiti knjižica s razmatranjima i molitvama u čast svetom Josipu koju možete preuzeti ovdje
te djelo profesora dr. Stjepana Bakšića koje možete preuzeti ovdje.

 

Sustavan prikaz duhovnog života

Sustavan prikaz puta duhovnog rasta kroz trilogiju: “Put čišćenja”, “Put prosvjetljenja”, “Put sjedinjenja” predstavlja klasičan način prikazivanja puta duhovnog rasta u katoličkoj svetačkoj tradiciji. Ova trilogija je plod dugogodišnjeg autorovog proučavanja tematike duhovnog rasta te pastoralnog rada s brojnim grupama i zajednicama kojima je ova tematika prezentirana. Akademski prikaz prilagođen je pastoralnim potrebama kako bi bio razumljiv i dostupan svim vjernicima koji traže svojevrstan priručnik za duhovni život i osobni put duhovnog rasta.

Put čišćenja (dio 1)
Put čišćenja (dio 2)
Put čišćenja (dio 3)

Put prosvjetljenja (dio 1)
Put prosvjetljenja (dio 2)
Put prosvjetljenja (dio 3)
Put prosvjetljenja (dio 4)

Put sjedinjenja (dio 1)
Put sjedinjenja (dio 2)
Put sjedinjenja (dio 3)