Vijesti

Redovnik – redovnica: Hvala, NE! Ili DA?

Redovnik – redovnica: Hvala, NE! Ili DA?

Povodom Dana posvećenog života, na blagdan Svijećnice u utorak, 2. veljače 2010. Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica (HUVRP) i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara (HKRVP) priredila je u prostorima Tajništva HUVRP – HKVRP-a u Zagrebu konferenciju za tisak na temu “Redovnik – redovnica: Hvala, NE! Ili DA?”

U uvodnoj riječi predsjednica HUVRP-a s. Marija-Ana Kustura, SMI, kazala je kako ovogodišnja tema zahvaća bit redovničkog života: biti ili ne biti? U tajni saveza Boga s čovjekom događa se dar posvećenog života. Taj život je toliko dalek današnjem čovjeku, a tako blizak i potreban u svim važnijim životnim situacijama, primjerice u njezi i odgoju u predškolskim ustanovama, u školskoj i župnoj katehezi, kod bolesničkog uzglavlja, u obiteljskom pastoralu i u mnogim drugim situacijama.

Upozorila je da u današnjoj situaciji nedostataka zvanja s jedne strane te velikih potreba našega društva s druge strane trebamo iščitavati poruku tražeći novo lice redovničkog poslanja.

O samoj temi i radu s mladima govorili su don Damir Stojić, SDB te s. Maja Pavla Bašić, BSI, koja je istaknula da rad s mladima doživljava ne samo kao rad, nego i kao poslanje jer posvećeni život uključuje i poslanje kao iskustvo Božje ljubavi u zauzetosti za čovjeka. Don Damir Stojić predstavio je svoje djelovanje kao studentskog kapelana u zagrebačkim studentskim domovima.

maja pavla

Svoja svjedočenja kako oni vide redovništvo te zašto se danas mladi sve manje odlučuju na taj poziv, ali i kako mladi sve više sudjeluju na događanjima koja organiziraju redovnice i redovnici iznijeli su Ivona Koren iz Zajednice karmelske mladeži koju u Zagrebu na Vrhovcu vodi s. Maja Pavla i Ivan Mihanović koji je aktivan u studentskoj zajednici koju vodi don Damir Stojić.

Na kraju konferencije za tisak predsjednik HKVRP-a fra Ivan Paponja, TOR, uručio je šeste po redu novinarske nagrade “Posvećeni život” kao priznanje za najbolja novinarska dostignuća koja na vjerodostojan način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba i zajednica. Dobitnici ovogodišnje nagrade su novinarka Informativne katoličke agencije Marija Belošević i novinar Glasa Koncila Mihael Sokol. (zl, gk)

Dan posvećenog života bio je proslavljen i svečanom misom u zagrebačkoj katedrali.

Preuzeto s: www.glas-koncila.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × five =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *