Vijesti

PROSLAVA GOSPE KARMELSKE U SLAVONSKOM BRODU

PROSLAVA GOSPE KARMELSKE U SLAVONSKOM BRODU

Zajedno s vjernicima Slavonskog Broda blagdan Gospe Karmelske proslavile su u četvrtak, 16. srpnja u svom samostanu karmelićanke Božanskog Srca Isusova, koje već 51 godinu djeluju u tom gradu u župi Duha Svetoga u Malom Parizu. Svečano euharistijsko slavlje na prigodnom vanjskom oltaru ispred samostana predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić. Suslavili su slavonskobrodski dekan Ivan Lenić, domaći župni vikar Zlatko Hnatešin, te brodski župnici Robert Farkaš i Ivan Lovrić.

Aktualizirajući misna čitanja toga dana biskup Ćurić je naglasio kako nas ona podsjećaju da je kršćanska vjera i duhovno snažno vezano za povijesnu stvarnost, za konkretna ljudska iskustva, osobe i mjesta te stoga ne smijemo zaboraviti na konkretnoga Boga, istinitog i živoga već puni nade svoj život graditi na iskustvima zajedništva s njim.

Svjestan vremena u kojem se cijelo čovječanstvo susreće s izazovima i prijetnjama zarazne bolesti, istaknuo je kako nas to blagdansko slavlje poučava da i u sadašnjim prilikama nema ‘jeftinog’ odgovora. Citirao je britanskog matematičara J.C. Leennoxa koji u svojim promišljanjima o posljedicama pandemije, naslovljenim u završnici „S Bogom je drukčije’ upućuje na dva važna dijela ljudskog, vjerom prožetog života: ‘ljubi bližnjega’ i ‘misli na vječnost’. Nadalje je poučio kako karmelska duhovnost snažno poziva da u temelje svoje duhovne izgradnje i kršćanskoga rasta u vjeri ugrađujemo onu dvostruku perspektivu – dva puta, istodobno karmelska i duboko kršćanska.

„Jedan nas poziva da se ‘uspnemo na goru’ i uzdignemo do Božjega boravišta, onako kako su to mnogi kršćani i hodočasnici kroz stoljeća htjeli činiti upravo na gori Karmel. Druga važna dimenzija koja nas, opet na snažnom primjeru karmelske duhovnosti, poziva da nikad ne zaboravimo kako je Bog onaj koji se spušta do čovjeka… Još nešto, tako snažno prepoznajemo ‘uspinjući se na goru Karmel’, a to je važnost skladnoga odnosa između pobožnosti i djelovanja; na ‘slušanje Riječi’ što uključuje razmatranje, vrijeme za molitvu i sabranost, trud oko proučavanja kršćanskog nauka, te na djelovanje, na ‘vršenje’ Riječi – kad je u pitanju svjedočenje vjere, i to riječima i djelima, ustrajno i cjelovito, u svim životnim prilikama“, rekao je uz ostalo biskup Ćurić.

Pojasnio je kako se osnivanjem Karmela Božanskog Srca Isusova krajem 19. i početkom 20. stoljeća snažno osjetila upravo ta druga dimenzija kršćanskog poziva, kad utemeljiteljica bl. Majka Terezija od sv. Josipa, nadahnuta primjerom sv. Terezije Avilske, uočava mnogostruke potrebe Crkve i snažno osjeća vapaj ljudi svoga vremena.  „I uspjela je u novoj Družbi spojiti karmelski kontemplativni duh i djelotvorni apostolat ljubavi, u kojem se sasvim konkretno ostvaruje poziv: ‘Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti’, ustvrdio je na kraju mons. Ćurić.

Nakon što je blagoslovio medaljice i Gospine škapulare biskup Ćurić ih je podijelio novim članovima Škapularske bratovštine, kojih je ove godine bilo šezdesetak. Među njima bile su i cijele obitelji, a sve ih je tijekom godine pripremala s. Stanislava Vidačković. Karmelićankama i članovima Škapularske bratovštine biskup je na kraju zahvalio što u ovom svijetu nastoje biti vidljiv i poticajan znak zajedništva s Kristom.

Pozdravnu riječ biskupu uputio je na početku župni vikar Zlatko Hnatešin i s. Monika Havlićek, kućna gvlavarica.

Uz vjernike na misi su sudjelovale karmalićnke domaće i iz Hrvatskog Leskovca zajedno sa provincijalnog poglavaricom s. Kristinom Pišković. Pjevanje je animirao zbor župe Duha Svetoga predvođen prof. Alenkom Martrinović.

Majko i Kraljice Karmela, moli za sve one koji su primili sveti škapular i za sve članoce karmelske bratovštine!

Kategorija Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

5 + 15 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *