Vijesti

ODJECI S “VIKENDA U KARMELU BSI”

ODJECI S “VIKENDA U KARMELU BSI”

Duhovni susret za djevojke kod karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu

 Duhovni susret za djevojke koje razmišljaju o duhovnom pozivu bio je u Hrvatskom Leskovcu u samostanu sestara karmelićanki BSI od 7. do 9. svibnja 2021. godine. Duhovnu obnovu vodile su s. Petra Mirjam Miletić i s. Marina Kosina. Na duhovnu obnovu odazvalo se deset djevojaka iz raznih krajeva Hrvatske, od Splita, Zagreba, pa sve do Slavonije.

U samostanu nas je lijepo dočekala s. Marina, pozdravila nas i pokazala nam prostorije i okolinu.

Kad su se sve djevojke okupile, oko 16 sati, program duhovne obnove započeli smo molitvom u kapelici sv. Josipa. Nakon molitve uputile smo se u dvoranu gdje su nam sestre ukratko predstavile program i teme koje ćemo prolaziti tijekom duhovne obnove, što je duhovni poziv, kako ga prepoznati, koji su plodovi…

Bile smo podijeljene u dvije skupine, u jednoj su bile djevojke koje su prvi puta došle na duhovnu obnovu, a u drugoj djevojke koje su bile više puta na duhovnoj obnovi.

Djevojke koje su došle prvi puta na duhovnu obnovu u karmel prolazile su kateheze s temama:  što je karmel, tko su karmelski sveci, utemeljitelji, što je to duhovni poziv, kako ga prepoznati… U drugoj skupini djevojke su intenzivnije i dublje slušale o karmelu i karmelskoj duhovnosti.

Dnevni red bio je sljedeći: ujutro oko pola sedam imale smo ustajanje, u sedam sati je Jutarnja molitva Časoslova i sveta misa u kapeli sv. Josipa. Nakon svete mise bio je doručak nakon kojega smo imali slobodno vrijeme za osamu, šetnju, razgovor i osobni susret sa sestrama.

Od devet do 13 sati imali smo kateheze koje su imale sestra Marina i sestra Petra Mirjam, uz pauze s okrjepom i druženjem. U 13 sati imale smo objed, a nakon objeda vrijeme za osamu. Oko 15 sati bile su ponovno kateheze, a nakon 16 sati molitve svete krunice sa svim sestrama u kapelici te šutnja pred Presvetim oltarskim sakramentom. Nakon 17 sati susrele smo se s djecom bez roditelja za koje se brinu sestre te provele s njima vrijeme u igri i druženju.

Nakon večere u 19 sati, susrele smo se s kandidaticom, postulanticama i novakinjama s kojima smo provele prekrasno vrijeme u druženju i pjevanju duhovnih pjesama. Na kraju smo se vratile u samostan i u kapelici dan smo zaključile klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu, molitvi  i zahvali na proteklom danu. Nakon toga išle smo na spavanje.

Karmel-designstyle-i-love-m

U samostanu karmelićanki dojmila me se osobito otvorenost sestara i gostoljubivost. Bilo je to lijepo iskustvo i duhovna obnova ispunjena sadržajnim programom u kojem je bilo molitve, šutnje, susreta i zajedništva sa sestrama i ostalim djevojkama.

Toplo bih preporučila svim djevojaka koje razmišljaju o duhovnom pozivu da posjete samostan sestara karmelićanki Božanskoga Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu i tamo ostanu nekoliko dana. Sve djevojke koje posjete samostan neće ništa izgubiti, a primit će toliko toga što se može podijeliti s drugima i donijeti svojim ukućanima.

Od srca hvala sestri Dijani Pučko, sestri Marini i s. Petri Mirjam koje su sve lijepo priredile da nam ništa ne manjka. Do susreta s njima i sljedeće duhovne obnove sve vas od srca pozdravljam i želim vam puno blagoslova.

K. A.

Kategorija Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

4 × five =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *