KARMEL – I – JA – DA! U ISTRI

KARMEL – I – JA – DA! U ISTRI

XIII. Karmelijada IZNENADNO u Istri

Od 8. do 10. 04. 2016. u Istri će se održati XIII. Karmelijada – nacionalni susret mladih u duhu Karmela. Sudjeluju mladi koju su članovi zajednica mladih Karmela Božanskog Srca Isusova, mladi koji su primili škapular i sudjelovali na duhovnim obnovama u Karmelu BSI.

Karmelijada je godišnji susret koji sadrži svoje geslo, logo i himnu i sve zajednice mladih prolaze pripreme za taj susret koji je uvijek veliko obogaćenje za mlade te sestre Karmelićanke BSI i braću Karmelićane. Zapravo Karmelijada ne traje samo 3 dana već čitavu godinu – ova 3 dana su kruna čitave pripreme i zajedničkog produbljivanja teme.

Ove smo godine planirali održati Karmelijadu u Budimpešti u samostanu naših sestara koji je osnovala naša majka utemeljiteljica Marija Terezija od Sv. Josipa. No zbog iznenadnih zastrašivanja i terorističkih prijetnji ipak smo iz sigurnosnih razloga odustali od odlaska u Mađarsku i 3 smo se dana pred polazak susreli s velikim upitnikom – gdje i kako organizirati Karmelijadu za 160 sudionika u tako kratkom roku. Tražili smo od Dalmacije do Slavonije sve moguće lokacije i svi su suosjećali s nama – neke su lokacije već imale sadržaj, a za druge smo bili prevelika skupina.

Nakon cjelodnevnog telefoniranja i traženja na naše iznenađenje i veliku radost Gospodin nam je bio milosrdan i otvorio nam vrata u Istri, točnije u Pazinskom kolegiju u kojem će se i održati Karmelijada.

Veliku veliku veliku zahvalnost dugujemo vlč Alejandru Castillo ravnatelju Pazinskog kolegija i svim suradnicima što su nas prihvatili kao braću i sestre u Kristu. Iako različiti i iz različitih krajeva – jedna smo Crkva i svima nam je stalo do Krista i mladih. Upravo u ovakvim iznenadnim situacijama živo smo osjetili Božju Ljubav i brigu, ljepotu naše Crkve i to sve jako konkretno – kroz braću i sestre – koji su nas primili u zadnji čas, koji su promijenili svoje planove, kojima smo zadali puno posla, koji iako ih ne poznajemo žele da se osjećamo kao kod kuće.

Osim Pazina posjetit ćemo i pavlinski samostan u Svetom Petru u Šumi gdje su se braća pavlini obradovali našem iznenadnom dolasku. Nedjelju dopodne provest ćemo u župi Svetvinčenat na nedjeljnoj Sv. Misi u zajedništvu s župljanima i u susretu sa našim mladim mučenikom i svećenikom – bl. Miroslavom Bulešićem. Osobito se radujemo tom zajedništvu i na poseban ćemo se način spremiti i na zadobivanje jubilejskog oprosta kojeg je moguće primiti baš u Svetvinčentu s obzirom da je ta Crkva dobila milost biti jubilejska crkva u kojoj se prolaskom kroz vrata milosrđa (uz Ispovijed i Sv. Pričest) može zadobiti potpuni oprost. Zahvalni smo na poseban način i župniku vlč. Darku Zgrabliću koji nas je, uz svu pomoć i podršku pri organizaciji Karmelijade, odmah bio spreman ugostiti u Svetvinčentu.  Tog dana planiramo posjetiti i grad Poreč. I već sad se radujemo svim susretima nadajuć se da će Bog izliti svoj blagoslov ne samo na nas nego i na sve s kojima ćemo se susresti.

Geslo naše Karmelijade jest BOGA U SVIMA GLEDATI, BOGU U SVIMA SLUŽITI, BOGA U SVIMA LJUBITI.

Još jednom zahvaljujemo dragom Bogu na obilnom blagoslovu, radosti i miru koji izlijeva na nas u ovoj pripremi, zahvaljujemo svim dobrim ljudima (osobito u Istri) na srdačnoj otvorenosti i pomoći i preporučamo u molitve čitav susret, sve mlade, sestre i sve ljude koje ćemo susresti u Istri.

Odgovori