ODJECI S DUHOVNO-REKREATIVNOG KAMPA U BIBINJAMA

ODJECI S DUHOVNO-REKREATIVNOG KAMPA U BIBINJAMA

 ODRŽAN DUHOVNO – REKREATIVNI LJETNI KAMP ZA DJEVOJKE

BIBINJE – kolovoz 2017.

I ove, kao i prošle godine, organizirale smo u našem samostanu u Bibinjama duhovno-rekreativni ljetni kamp za djevojke. Sudjelovalo je 18 djevojaka iz Zagreba, Kutine, okolice Požege, Vinkovaca, Karlovca, Subotice i Novog Travnika. Svakodnevni program se sastojao od zajedničke jutarnje molitve časoslova, rada, kateheza, razgovora o temi, razmatranja Svetoga pisma, slavlja svete Mise te “odlaska sa svecem” na more. Glavna misao vodilja, koja je protezala kroz svih osam dana, bila je “živjeti u Božjoj prisutnosti”. Teme koje smo obrađivale bile su ono što u sebi živi Karmel Božanskog Srca Isusova. Govorili smo o u unutarnjoj molitvi i što znači štovati i ljubiti Srce Isusovo. Učile smo kako pod Božjim pogledom bolje upoznavati same sebe. Imale smo dan šutnje otkrivajući vrijednost šutnje u kojoj dopuštamo Gospodinu da nam On progovori. Osluškivale smo u sebi što nam Isus daruje, ali i što od nas osobito želi kao odgovor naše ljubavi i zadovoljštine njegovu Srcu.

Subota je bila posvećena susretu s blaženom Djevicom Marijom, na što nas trajno podsjeća nošenje njezinog škapulara, te otkrivanjem koliko je ona veliki dar, koju Isus daruje onima koji žele ljubiti i poštovati njegovu Majku. Kroz ovih tjedan dana upoznavale smo i život naše bl. Utemeljiteljice Marije Terezije od svetog Josipa. Otkrivali smo kako je ona u svojemu životu tražila i otkrivala volju Božju i kako je bila spremna sve učiniti, da spoznavši je, na nju odgovori. To je bio poticaj svakoj od nas da se zapitamo što Gospodin od nas traži.

Jedan dan gostovao nam je svećenik don Tomislav Dubinko koji je imao predavanje  i svjedočio kako on u svojemu životu otkriva volju Božju. Nakon svete ispovijedi i Euharistijskog klanjanja, slavili smo svetu Misu na kojoj je nekoliko djevojka obuklo Marijin karmelski škapular.

Svaku večer imali smo zajedničko, opušteno i radosno druženje  uz pjesme, igre, film, kreativnu radionicu ili razgovor. Dan smo završavale zajedničkom molitvom i to su bili posebno prekrasni trenuci. Dok su možda neki drugi mladi trošili svoje vrijeme na ono što duši ne koristi, ove su djevojke u samostanskom dvorištu, ili noćnoj tišini kapelice, zajednički molile neku od krunica ili se klanjanle  živome Isusu.

Jedan dan smo išle na izlet u Zadar i tamo nas je osobito obogatio posjet prelijepim crkvama i njihovim muzejima.

Na kampu su s djevojkama radile s. Petra Mirjam  i s. Mirjana.

 

SVJEDOČANSTVA DJEVOJAKA

“Nakon duhovne obnove koju sam doživjela ovoga kolovoza sa sestrama Karmelićankama Božanskog Srca Isusova na kampu u Bibinjama, pitali su me doma prijatelji kakve sam praktične upute i savjete za život dobila. Zbunila sam se u trenutku jer nijedna od nas 18 djevojaka nije postavila takvo pitanje niti od sestara tražila recept za život po povratku kući. Međutim, sasvim logičan je bio izostanak toga jer obnovljeni život u zajedništvu s Presvetim Trojstvom i zajedništvu Crkve, koji smo iskusile ne može se svesti na „10 koraka do sreće“ ili neku sličnu frazu instant pristupa životu. Duhovna obnova u Bibinjama prožela je cijelo moje biće skrenuvši mi pogled na Boga koji me neprestance gleda u svojoj neizmjernoj ljubavi te čini moj život neprocjenjivo vrijednim.

Program tijekom sedam dana kampa bio je ispunjen zajedničkom i osobnom molitvom, molitvom pred Presvetim i u prirodi, sakramentima i autentičnim svjedočanstvima života u Božjoj nazočnosti, razmatranjem Božje riječi i poukom u vjeri, međusobnim druženjem i druženjem s pisanom riječju svetaca… Program je bio izuzetno zanimljiv, koristan i toliko sam ga osjećala značajnim da sam navečer odlazila na počinak sigurna u to kako se nalazim na pravome mjestu. Ispunjena i radosna iščekivala sam svaki novi dan – ono što ćemo raditi, slušati, misliti i doživjeti sutra. Prekrasno mi je bilo nanovo otkrivati Boga, samu sebe te druge ljude u Božjoj perspektivi. Za razliku od poslovne svakodnevice na kampu sam tome bila posvećena vođeno i intenzivnije što mi je pomoglo izložiti se i osunčati na Gospodinovom milu i blagu pogledu. Željna ljepote, doživjela sam i svjedočila tomu, da se njezina srž nalazi u životu u Božjoj prisutnosti. Osnažena kršćanskim naukom i iskustvom sakramentalnoga zajedništva vratila sam se doma s pouzdanjem u Onoga koji je u meni te sa žarkom željom da nikada ne zapostavim Njegovo društvo.

Zahvalna sam Bogu na primljenim milostima i svima koji su omogućili da kamp u Bibinjama bude realiziran, osobito sestrama koje su brižno i budno pazile na naše potrebe, osobito one duhovne prirode.

                                                                                                                     N., 29 g.

” Iznad svega, željela bih zahvaliti dragom Bogu za sve milosti koje mi je dao za ovih sedam dana na duhovnom kampu u Bibinju. Na tom mjestu se mogao osjetiti duh Karmela koji su časne sestre s ljubavlju prenijele na sve nas. Pozivam sve djevojke koje žele duboki i osobni susret s Gospodinom da dođu s radošću u Bibinje.”                                                                 A., 24 g

 

„Milošću dragoga Boga imala sam priliku iskusiti život karmelskih sestara BSI i to u čak sedam dana u njihovom samostanu u Bibinjama. Živjeti, raditi, moliti i rasti s još 17 djevojaka iz različitih dijelova Lijepe naše bilo je zadovoljstvo i obogaćenje za moj život. Sestre su brižno, nježno i odgovorno brinule o nama, a osobito o našem duhovnom rastu, poradi čega smo se i uključile u ovogodišnji duhovno – vjerski kamp. Dani su bili ispunjeni prvenstveno milošću Božjom, koja se osjećala kroz cjelodnevni program. Vrhunac svakog dana je bila Euharistija, gdje smo se mogle sjediniti sa našim Otkupiteljem, koji nas je sve zajedno okupio i pozvao u karmelsko zajedništvo. Milost je izbliza upoznati karmelsku duhovnost, utemeljiteljicu bl. Majku Tereziju od sv. Josipa i važnost škapulara. Časne sestre su nas kroz kateheze, klanjanja, molitve, pjesme i radost postepeno dovodile bliže Nebeskoj Majci i Gospodinu Isusu Kristu. Međutim, prave plodove ovog duhovno – vjerskog kampa uočavam upravo sada, kad sam se vratila u svakodnevnicu, jer su moja duša i duh ispunjeni snagom, vjerom i nadom da i dalje ostanem vjerna Gospodinu, koji me toliko ljubi. Od srca hvala sestrama na uloženom vremenu, trudu i volji, koje su odvojile za sve nas, a pritom primjerom svjedočile svoju predanost Karmelskoj Gospi i njezinom Sinu Isusu Kristu.“

 

V., 29 g.

 

    Sorry, photo gallery is empty.

 

Odgovori