POSLUŠALA JE BOŽJI GLAS I ZAUVIJEK SE POSVETILA NJEMU

POSLUŠALA JE BOŽJI GLAS I ZAUVIJEK SE POSVETILA NJEMU

Na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2020. godine, u provincijalnoj kući Karmela BSI u Hrvatskom Leskovcu, naša je sestra Petra Mirjam od Božje Prisutnosti (Petra Milotić) potpuno predala svoj život Gospodinu položivši vječne redovničke zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je porečko-pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan uz sudjelovanje užeg kruga obitelji, rodbine i prijatelja naše drage sestre. U prigodnoj je homiliji naglasio kako se u liturgijskoj godini gotovo ne bi mogao pronaći prikladniji dan za slavlje ovog uzvišenog događaja kao što je blagdan Bezgrešnog začeća Marijina, koja je kao prvina Božje ljubavi bila izuzeta od svake ljage grijeha i zla. „Po njoj nam je“, nastavlja biskup, „darovan Sin Božji, Spasitelj ljudi, Novi Adam – glava novog čovječanstva, a sama je Marija, Nova Eva, majka svima živima, svima koji su vjerom i krštenjem postali djeca Božja“.
Oslanjajući se na riječi sv. Pavla u poslanici Efežanima, otac biskup je govorio kako je Otac Nebeski u svojoj ljubavi predodredio da svi ljudi postanu Njegovo posinstvo, a Marija Bezgrešna u tom je planu dobila jedinstveno poslanje. Upućen joj je poziv na radost, ali isti je taj poziv upućen i cijeloj Crkvi, svima nama koji smo dionici Božjega dara spasenja. Zato zajedno s psalmistom kličemo: „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu jer učini djela čudesna.“ Čudesno je djelo učinjeno Mariji, ali preko nje nam Bog pokazuje da je moguće otrgnuti se vlasti zla i grijeha te ući u zajedništvo ljubavi s Bogom.

Blaženu je Djevicu Mariju otac nadbiskup istaknuo kao uzor na putu vjere i služenja, a njezin odgovor posvemašnje podložnosti i predanja Božjoj volji kao primjer za odgovor na svaki poziv koji Bog upućuje čovjeku.

Redovničke zavjete s. Petre Mirjam, koji traže trajnu vjernost pozivu i poslanju, otac biskup nadalje postavlja kao veliki izazov ljudskom razmišljanju u svijetu u kojem, po riječima pape Benedikta XVI., vlada diktatura relativizma. „No kao i kod svakog izbora u životu bitan je motiv, a on je u ovom slučaju posebno naglašen. (…) Naime, sva izvanjska ograničenja i odricanja malo su važna u usporedbi s nutarnjim ispunjenjem i radošću življenja u odgovoru na Božji poziv.“

Osvrnuvši se na sestrin dosadašnji život – voljeni obiteljski dom u Starom Pazinu, školske dane, susrete u župi, studij – kao vrijeme duhovnog sazrijavanja,  poručuje: „ …ozbiljna vjera uvijek vodi k otkriću Boga kao prijatelja, Onoga koji je prvi ljubio nas i koji nas je stvorio za ljubav. A prava ljubav uvijek uključuje vjernost i postojanost u njezinu dnevnom življenju, kako prema Bogu, tako i prema bližnjima.“

Uz to dodaje: „Slijediti Krista nije jednostavno. Nije to neko zabavno putovanje ispunjeno čudesima. Naprotiv, slijediti Krista znači doista živjeti što je On živio, dan za danom, slijedeći Božji glas, ustrajući u blizini Božjoj, služeći čovjeku, prihvaćajući križ i radikalno živeći evanđeoske zavjete.“ Sažimljući karizmu karmelićanki BSI, mons. Milovan navodi riječi pape Franje upućene redovnicama: „Vaše posvećenje Bogu ne odvaja vas od svijeta, u kojemu ste pozavane svjedočiti Božju blizinu. Pozvane ste biti žene milosrđa, stručnjakinje u čovjekoljublju, osobito prema onima koji su duhovno i tjelesno najpotrebniji.“ Na kraju homilije čestitao je svečarici zaželjevši joj mir, sreću i postojanost u služenju Bogu i njegovu narodu.

Uslijedio je sam čin redovničkog zavjetovanja. Nakon molitve litanija svih svetih s. Petra Mirjam položila je svoje zavjete u ruke s. Kristine. Potom je primila vanjske znakove zavjetovanja, a to su križ na kojem je napisano njeno ime, tekst s Isusovim blaženstvima iz govora na Gori te hvalospjevom ljubavi te svijeću.

s. Petra Mirjam Milotić rođena je u Puli 1986. godine, a dolazi iz župe Svetog Nikole u Starom Pazinu. U samostan je ušla 2012. godine.

Zahvalni Gospodinu na daru života s. Petre Mirjam i njezina redovničkog posvećenja, pratimo je i dalje molitvom kako bi uvijek bila jasan znak Božje blizine među ljudima.

    Sorry, photo gallery is empty.

 

    Sorry, photo gallery is empty.

 

 

 

 

Odgovori