BL. ELIZABETA OD PRESVETOG TROJSTVA BIT ĆE PROGLAŠENA SVETOM

BL. ELIZABETA OD PRESVETOG TROJSTVA BIT ĆE PROGLAŠENA SVETOM

Elizabeta od Presvetog Trojstva - Karmel BSI 3

ČINI MI SE DA ĆE MOJE POSLANJE U NEBU BITI DA PRIVUČENM DUŠE, POMAŽUĆI IM DA IZAĐU IZ SEBE KAKO BI PRIANJALE UZ BOGA KRETNJOM JEDNOSTAVNOM I LJUBEZNOM, DA IH ČUVAM U TOJ VELIKOJ NUTARNJOJ ŠUTNJI KOJA DOPUŠTA BOGU DA SE UTISNE U NJIH, DA IH PREOBRAZI U SEBE. ”

Veliku karmelsku obitelj diljem svijeta razveselila je vijest o skoroj kanonizaciji bl.  Elizabete od Presvetog Trojstva Catez). Naime, trećeg ožujka 2016., tiskovni ured Svete Stolice objavio je da je papa Franjo odobrio dekret koji će u nadolazećim mjesecima voditi prema kanonizaciji karmelićanke iz Dijona.

Najava je uslijedila nakon privatne audijencije između Svetog Oca i prefekta Kongregacije za kauze svetaca tijekom koje je Sveti Otac potvrdio dekret o vjerodostojnosti čudesnog ozdravljena zadobivenom od Gospodina po zagovoru Blaženice. Riječ je o ozdravljenju Mary-Paul Stevens iz Belgije koja je bolovala od neizlječivog Sjögren sindroma. Njegovu autentičnost ispitivalo je četrdesetak svjedoka, među kojima su i medicinski stručnjaci. Stevens je izliječena  2002. godine nakon što je hodočastila na grob blažene Elizabete u Dijon, moleći na  nakanu zadobivanja zdravlja.

Razlog zbog kojeg je pobožnost svjetskih razmjera prema bl. Elizabeti bila poticaj mnogim obraćenjima na dublji molitveni život, može se protumačiti njenoj želji i duhovnom poslanju u životu Crkve. Ona je bila čvrsto uvjerena da stvarnost Neba nije nešto što se tiče  budućnosti, već nešto što zaista započinje sada – po vjeri. Kontemplativna molitva je, za bl. Elizabetu, ona koja anticipira nebesku slavu koja nas čeka.

Blažena Elizabeta je jedina mistikinja iz dvadesetog stoljeća čija se molitva “O moj Bože, Presveto Trojstvo kome se klanjam”, nalazi u Katekizmu Katoličke Crkve.

Pridruživanjem Elizabetinog imena među kanon svetica/svetaca, ona se daje kao uzor i na štovanje univerzalnoj Crkvi, te potaknuti vjernike  kako bi tražili  njen zagovor u svojim duhovnim potrebama. Po ovoj kanonizaciji, Crkva nas također ohrabruje da po Blaženičinom posredovanju, u ovom našem vremenu, iznova otkrijemo za svoj život dar kontemplative molitve.

Službeni datum kanonizacije bit će objavljen tijekom sljedećih tjedana.

Novu Sveticu možete više upoznati preko poveznice ovdje

 

Odgovori