Razlučivanje poziva

„Postoji prekrasan način da se iskusi ljubav u životu:
to je poziv na nasljedovanje Krista…“

papa Ivan Pavao II

Poziv za nasljedovanjem Krista duboko odjekuje u svakoj od nas. Kako otvaramo svoja srca da uistinu čujemo Njegov glas, da slijedimo Njegov zov, On nas vodi putevima koji su iznad naših očekivanja, naših maštanja.

Zadivljujuće se može činiti da On posebno određuje neke da pripadaju potpuno, bezrezervno Njemu. Ako je ovo put koji On želi da slijediš… koji je tvoj odgovor?

Kako znati poziva li te Bog da potpuno pripadaš Njemu kao posvećena osoba?

Gospodin nam neprekidno govori, sudjelujući u našem svakodnevnom životu, ljubeći nas u konkretnim situacijama s kojima se suočavamo. Razlučivanje je vježba da se nauči kako prepoznati Njegov glas, Njegovu ruku, Njegovu ljubav u onome što doživljavamo svaki dan. On je prisutan u onom što JEST… ne u onome što bismo mi željeli da bude ili u onome što mislimo da bi trebalo biti, nego u onome što JEST. On nas traži da odvojimo vrijeme kako bismo Ga slušali, spoznali i odgovorili s ljubavlju. Vježbom i uz pomoć duhovnika i duhovnog vodstva, počet ćemo sve lakše prepoznavati Božju ljubav prema nama u detaljima našeg svakodnevnog života i naš odnos s Njim će se produbiti i napredovati. Kad naučimo slušati Ga i reći DA u malim stvarima, konačno na kraju ćemo prepoznati da nas je pripravio da slijedimo Njegovo vodstvo u većim odlukama života kao što je naš poziv. Poziva li te Bog da potpuno pripadaš Njemu kao posvećena osoba? Pitaj Ga.

Za razlučivanje tvoga poziva mogu ti pomoći i sljedeća zapažanja i stavovi koji su uobičajeno prisutni kod osoba koje u sebi nose klicu redovničkog – Bogu posvećenog života.

 • Osjećam se zainteresirana za sve što se odnosi na Boga i vjeru.
 • Spoznajem stvarnu vrijednost u tome da žensko biće preda sebe i svoj život Bogu u potpunom darivanju.
 • Mogućnost posvećenog života nastavlja se vraćati u moje misli; neovisno o tome s kim se susrećem, ili koji posao radim, ideja o posvećenom životu nastavlja se pojavljivati u mojim mislima.
  Kad vidim časnu sestru, razmišljam kako bi bilo da i ja postanem redovnica. Ponekad zamišljam sebe da živim kao sestra i provodim vrijeme u molitvi i druženju s ostalim sestrama.
  Mislim da moji talenti i darovi mogu biti upotrijebljeni za dobro Crkve.
 • Osjećam da me privlači život molitve i služenja Bogu. Molitva, sakramentalni život, pomaganje drugima su ono što mi pruža dublji smisao i osjećaj radosti.
 • Život po redovničkim zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti može biti težak, ali ne čini mi se nemogućim za mene.
 • Dnevni red molitve i aktivnosti – apostolata, koji uključuje rano ustajanje, određena vremena za molitvu, meditaciju, rad, služenje bližnjima, život u zajedništvu s osobama različitih naravi i sl., možda će trebati neko vrijeme za privikavanje, ali mi se čini prihvatljiv i poželjan.
 • Molila sam za moj životni poziv da otkrijem kako me Bog zove. Kada molim Gospodina za rasvjetljenje svoga poziva, osjećam mir u sebi, te imam dojam kao da mi Bog govori u pozitivnom smjeru u vezi posvećenog života.

Svima nam je potrebna pomoć kod razlučivanja, netko izvan našeg vlastitog uma i srca kako bi nam pomogao prepoznati Božji glas. Stoga, razgovaraj sa svećenikom, posvećenom osobom, pouzdanom prijateljskom osobom (koja je katolik) ili članom obitelji.

S ciljem razlučivanja zvanja, naša Zajednica pruža mogućnost za duhovne vježbe „Vikend u Karmelu BSI“ za osobe koje razmišljaju o redovničkom pozivu. Pomogli smo mnogim mladim ženama koje su tražile Božju volju razabrati njihov poziv.

DNEVNA MOLITVA ZA PREPOZNAVANJE
MOG ŽIVOTNOG POZIVA

Nebeski Oče, Ti si me stvorio s ljubavlju i životnim poslanjem jer sam dragocjena u Tvojim očima. Želim biti sretna u ovom životu i provesti vječnost s Tobom. Molim te, pomozi mi prepoznati Tvoj naum s mojim životom. Pomozi mi upoznati samu sebe i moje bojazni. Pomozi mi da želim ono što Ti želiš. Pomozi mi da se potpuno pouzdam u Tebe. Pošalji svoga Svetoga Duha u moj razum i srce kako bih mogla prepoznati darove koje mi daruješ i čuti Tvoj poziv da služim Crkvi. Pošalji u moj život svete osobe koje će mi biti od pomoći na mom putu, ne da govore što trebam činiti već da usmjeravaju i ohrabruju svaki moj korak traženja Tvoje volje. Uvećaj moju želju da druge dovodim Tebi i doprinesem Tvojoj proslavi i spašavanju duša.

Presveta Djevica, Majko Božja, moli za mene da otkrijem moj životni poziv te imam hrabrosti odgovoriti na njega s povjerenjem. Amen.