Naši samostani

Hrvatski Leskovac: Samostan sv. Josipa

Samostan je utemeljen 1919. godine na izričitu želju Osnovateljice koja je tada boravila u Americi šireći Karmel Božanskog Srca Isusova. Prve sestre došle su iz Beča 1917. godine i nastanile se privremeno na zagrebačkom sv. Ksaveru. Zbog promjene političke situacije 1918. i financijske inflacije sestre su bile prisiljene napustiti Hrvatsku. Zalaganjem tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa dr. Antuna Bauera, sestre su ostale otvorivši samostan na darovanom zemljištu u Hrv. Leskovcu. Samostan u Hrvatskom Leskovcu je prvi osnutak Karmela BSI u Hrvatskoj te jedina kuća koju je bl. Marija Terezija, naša Osnovateljica, osobno posjetila. Taj posjet bio je ujedno i njezin jedini posjet Hrvatskoj. Povodom 90. obljetnice ovog događaja, pripremile smo scenski prikaz kojeg možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Od 1919. u samostanu sv. Josipa živjelo je puno sestara koje su svojom požrtvovnošću i ljubavlju ostavile neizbrisiv trag. Nastavljajući duh i predanu nam karizmu trudimo se unositi plodove kontemplacije u apostolsko djelovanje. Iskrena povezanost s Kristom određuje naše apostolsko zalaganje. Brinemo za duhovno i tjelesno dobro bližnjega kroz kršćanski odgoj djece i mladih koji nemaju obiteljskog doma, vjeronaučnu pouku djeci i mladima, animaciju liturgije, pomaganje mladim obiteljima u odgoju njihove djece u dječjim jaslicama i vrtiću. Sestre rade u apostolatu s obiteljima, posjećuju bolesnike i potrebite osobe. Pri samostanu također djeluje Zajednica Karmelskih laika Božanskog Srca Isusova i zajednica mladih Karmela BSI.

Od ljeta 2012. samostan sv. Josipa postao je sjedište naše Provincijalne uprave i kuća početne redovničke formacije (kuća novicijata) .U sklopu samostana se nalazi i parkovni križni put “S Karmela na Golgotu”, jedinstven po svom uređenju i protkan mislima karmelskih duhovnih velikana.

Zagreb: Samostan sv. Male Terezije

Svakodnevno molitveno – apostolatsko poslanje naše Družbe nastojimo ostvariti u svom osobnom i zajedničkom životu. Nas 33 sestre okupljamo se oko Gospodina na euharistijskom slavlju, zajedničkoj molitvi časoslova i klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu. U osobnoj molitvi klanjamo se Živom i Prisutnom Bogu tražeći ga u dubini naših duša, razmatrajući Njegovu riječ i moleći za potrebe Crkve i svijeta. Na euharistijska slavlja tijekom tjedna, nedjeljom i posebno na naše karmelske blagdane pridružuju nam se i vjernici iz naše okolice. Tako milosti po zagovoru naše bl. Majke Marije Terezije, svete Male Terezije i drugih karmelskih svetaca primaju svi koji blagdansko zajedništvo ovih svetaca dijele s nama. Mjesto tišine i molitve u našoj kapeli pronalaze i roditelji djece iz vrtića te svi koji dođu u naš samostan pritisnuti životnim potrebama. Krijepeći se na ovim izvorima milosti, snage i blagoslova ulazimo u svoje svakodnevne dužnosti i apostolat koji nam je povjeren. Molitve i trpljenja naših starijih sestara snažna su nam potpora za sve što činimo.

Sestre koje u našem dječjem domu brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi nastoje svakom djetetu nadoknaditi ljubav i usmjeriti ih prema Bogu koji svako biće stvara iz ljubavi i čiji su životi dragocjeni u Njegovim očima. U svom su radu zahvalne dobročiniteljima i volonterima koji im pomažu osposobiti svako dijete za samostalan život. U dječjem vrtiću sestre surađujući s odgojiteljima laicima, pomažu roditeljima u odgoju njihove djece pružajući im potrebnu pomoć, ohrabrenje, savjet… Kroz svakodnevnu komunikaciju, radionice, druženja, priredbe, hodočašća nastoje svakoj obitelji biti potpora na putu ostvarenja pravog obiteljskog zajedništva i poslanja.

Vrata našeg Duhovnog centra bl. Marije Terezije Tauscher otvorena su za sve koji žele pronaći trenutke za svoju dušu i Boga. Sestre organiziraju duhovne susrete i obnove za mlade, za osobe zrelije dobi, članove škapularske bratovštine i sve zainteresirane. Pomažu vjernicima laicima okupljenima u Zajednici karmelskih laika BSI da što kvalitetnije participiraju u našoj karmelskoj duhovnosti nasljedujući životni primjer naše Blaženice, obogaćujući tako svoj osobni život, život svojih obitelji i sredine u kojoj žive i rade. Mnoge grupe za svoje duhovne obnove pronalaze ovdje mjesto mira, sabranosti i molitve.

Vrhovec 29
10 000 Zagreb

Poglavarica: +385 (1) 3777 676
Porta: +385 (1) 37 71 976
Tel. +385 (1) 3775 735
e-mail: zagreb@karmelbsi.hr

IBAN: HR2223400091410211635
​Devizni račun: 703000-011429 (kod Privredne banke Zagreb)
SWIFT(BIC): PBZGHR2X

domovi.karmelbsi.hr
vrtici.karmelbsi.hr
mladi.karmelbsi.hr
laici.karmelbsi.hr
www.facebook.com/karmelicankebsi
www.facebook.com/domovikarmelbsi
www.facebook.com/djecjivrticsvetemaleterezije
www.facebook.com/zajednicakarmelskihlaikabsi
www.facebook.com/mladi.karmelabsi

Bibinje: Samostan sv. Obitelji

Sestre dolaze u zadarsku nadbiskupiju u travnju 1996,. na ustrajnu molbu zadarskog nadbiskupa msgr. Marijana Oblaka. Zbog trajnih problema s lošom gradnjom kuće u kojoj su sestre živjele, 2009. godine izgrađena je nova kuća samostana. Iako po broju manja zajednica (šest sestara) sestre su predane brojnim pastoralnim aktivnostima: vrtić, župna kateheza, susreti s mladima, duhovne obnove, mjesečni susreti s karmelskim laicima, susreti s roditeljima, vođenje dječjeg zbora i zbora odraslih, kićenje crkve, briga za liturgijsko ruho, posjet obiteljima i bolesnicima, susreti s roditeljima prvopričesnika.

Ova naša kuća služi i za odmor naših sestara iz svih zajednica i djece iz naša dva dječja doma za nezbrinutu djecu. Trudimo se u svim našim aktivnostima, milošću Božjom i zajedničkom suradnjom ostvariti ono najvažnije, privoditi duše Božanskom Srcu.

Gabela Polje, BIH: Samostan sv. Terezije Avilske

U Bosnu i Hercegovinu, u Gabela Polje su sestre došle 1991. na blagdan sv. Terezije Avilske, zaštitnice samostana, o 100. obljetnici osnutka družbe Karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Samostan se nalazi na području župe Presvetog Trojstva, Gabela Polje, mjestu koje graniči s Metkovićem i Čapljinom.

Kupljena je nedovršena obiteljska kuća, a i ono što je bilo izgrađeno zub vremena je uništio, jer su vlasnici živjeli u Njemačkoj. Obnavljano, građeno i nadograđivano je od 1991. do 2003. s prekidom za vrijeme domovinskog rata. U samostanu živi i djeluje šest sestara.

U prosincu 2003. otvoren je dječji vrtić „Betlehem“ koji sestre vode i broji 30-tak djece. Sestre su zauzete u pastoralu mladih, u župnom pastoralu: vode crkveno pjevanje, brinu o uređenju crkve, poučavaju vjeronauk.

Upoznajte ovaj naš samostan kroz video prilog.

Pošta:
PP 53
20 350 Metković
Adresa:
Srednji put BB
88 306 Gabela Polje

Tel. +385 (20) 686 516
e-mail: karmelbetlehem@gmail.com
www.facebook.com/karmelicankebsi

Poredje: Samostan Majke Božje Dobrog savjeta

Samostan Majke Božje dobrog savjeta na Poredju treći je samostan Karmelićanki BSI u Hrvatskoj, utemeljen 1940. godine. Taj je samostan ujedno i posljednji za čiji je osnutak odluku donijela sama Utemeljiteljica bl. Marija Terezija od sv. Josipa u proljeće 1938. g, jer je već te jeseni, 20. rujna, ona preminula i preselila se iz ovog zemaljskog života Ocu.

Imanje na kojem je samostan, darovao je u travnju 1936. oporukom sestrama tj. domu sv. Terezije od malog Isusa na Vrhovcu, g. Josip Šrimf. 26. travnja 1940. sestre se zastalno nastanjuju na Poredju. Bile su to: s. M. Balbina, s. M. Sabina, s. M. Huberta i s. M. Katarina. Marljivo su radile i obnavljale stambenu i gospodarske zgrade, kao i obrađivale zemlju, tako da je polovicom rujna stambena zgrada bila posve uređena. 15. rujna bl. Alojzije Stepinac, tadašnji nadbiskup, blagoslovio je kapelu i odslužio prvu sv. Misu, te ostavio Presveti Sakramenat. Bilo je to veliko i lijepo slavlje. U zajednicu su pristigle još dvije sestre, s. M. Bernarda i M. M. Metodija, poglavarica, tako da ih je sada bilo šest.

Sestre su već od proljeća okupljale djecu i mladež, a sada su započele i šivači tečaj za djevojke. Od travnja 1942. sestre drže tzv. Malu školu, koju pohađa oko stotinu djece. To je obdanište u kojem djeca borave od jutra do kasnog popodneva, a sestre se brinu za njihov odgoj i prehranu. Osim toga, u to teško ratno vrijeme siromaštva i nestašice, kod sestara se hranilo još i 148-ero školske djece. Sestre su također posjećivale bolesnike i majke s novorođenom djecom i njih pomagale u hrani. Sve su to mogle činiti zahvaljujući pomoći Ministarstva koje je imalo veliko povjerenje u sestre i njihov rad.

U poratnim godinama sestrama je zabranjen rad u Maloj školi, a također i šivači tečaj. Živjele su od svog rada na poljoprivrednom gospodarstvu i pomagale i dalje siromašne obitelji i bolesnike.

U proljeće 1950. ponudilo im je Ministarstvo socijalnog staranja da u svoj Dom prime starice, što su sestre odmah prihvatile. Tako je na Poredju započeo s radom starački dom za 20 starica.

Kroz razne neprilike s komunističkim vlastima i zabrane, sestre su ostale djelovati u ovom lijepom kraju, pomagati lokalnom stanovništvu materijalno i moralno, posebno brigom za bolesnike i siromahe, kojih je u tim poratnim godinama bilo jako mnogo. Također su pomagale i župnicima svojim doprinosom u katehezi, brizi za sakristiju i crkveno rublje, ures crkve, kao i dostojanstvo i ljepotu liturgije sviranjem i vođenjem crkvenog župskog zbora.

Danas na Poredju sestre služe starijim gospođama smještenim u našem Domu, njih 25, pomažu u župi i posjećuju potrebne, a također se kod nas u ovom miru i zelenilu zagorskih „brega“ održavaju duhovne obnove, a mnogi žele ovdje provesti svoje dane odmora, daleko od gradske buke. Naime, početkom 90-ih godina sagrađena je nova velika zgrada u kojoj je samostan i starački dom, a stara vila je adaptirana i koristi se za smještaj za sudionike duhovnih vježbi.

U zajednici trenutno živi deset sestara, koje nastoje biti u ovom kraju oruđa Božje ljubavi, te služiti i ljubiti Boga u njegovim najpotrebnijima.ilog.

Prišlin, Poredje 20
49 231 Hum na Sutli

Tel. +385 (49) 340 523
e-mail: poredje.karmelbsi@gmail.com
www.facebook.com/karmelicankebsi

Punat: Samostan bl. Marije Terezije od sv. Josipa

Samostan je pod snažnom duhovnom zaštitom naše Utemeljiteljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa te nosi i njen naziv. Apostolski rad zajednice posebno se ističe u vlastitim Jaslicama, te u animiranju župskih pastoralnih potreba u radu s djecom, mladima, obiteljima i bolesnicima. Samostan je prikladan za odmor i duhovnu okrepu vjernicima laicima koji su u potrebi za trenucima molitve i šutnje u idiličnom otočnom mjestu.

Povodom 50. godišnjice dolaska sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Punat, 30. listopada 2010. mladi tamošnje župe su na suvremeni način kroz glumu i ples prikazali život i djelovanje sestara. Cijeli filmić naziva “Vatromet ljubavi” pogledajte ovdje.

Ivana Gorana Kovačića 63
51 521 Punat

Tel. +385 (51) 854 010
e-mail: punat.kbsi@gmail.com
vrtici.karmelbsi.hr
www.facebook.com/karmelicankebsi
www.facebook.com/djecjivrticsvetemaleterezije

Slavonski Brod: Samostan Karmelske Gospe

Zajednica sestara Karmelićanki BSI prisutna je u Slavonskom Brodu od 1969. godine, na području župe Duha Svetoga. Zajednicu čini šest sestara i sve su uključene u pastoralne aktivnosti župe te vjeronauk u osnovnoj školi. Pastoralni rad se odvija kroz katehizaciju djece osnovne i srednje škole, vođenje i animiranje pjevanja zbora odraslih i dječjeg zbora, uređenje crkve, obilazak bolesnih i starijih osoba po kućama te priprava za sakramente, vođenje karitativne skupine i rad sa siromasima te djelovanje misijske skupine. Cijelo naše djelovanje je zapravo misionarsko što je i u karizmi našeg reda. Naša je Osnovateljica htjela da njene sestre budu „anđeli mira i utjehe“ svakom čovjeku gdje god bile, a mi to nastojimo ostvariti kroz razne aktivnosti u našoj župi.

U sav rad uključujemo i vjernike laike, a naročito članove Zajednice karmelskih laika koja je 2011. osnovana pri našem samostanu. Njihova otvorenost, kreativnost, suradnja i spremnost činiti dobro drugima uvijek je na djelu.

Biti Karmelićanka BSI i biti uvijek otvorena za ljude, ne može se bez svakodnevnog i trajnog sjedinjenja s Gospodinom u molitvi. Stoga je molitva, klanjanje i tiho osluškivanje Božje Riječi glavno obilježje naše karizme i bistri izvor na kojem crpimo snagu za sve naše apostolske zadatke. Jer otvoreno srce i uho za Boga, bit će se također otvoreno i za čovjeka.

Eugena Kvaternika 33
35 000 Slavonski Brod

Tel. +385 (35) 441 690
e-mail: sl.brod@karmelbsi.hr
laici.karmelbsi.hr
www.facebook.com/karmelicankebsi
www.facebook.com/zajednicakarmelskihlaikabsi

Split: Samostan Djeteta Isusa

Naš samostan u Splitu zaživio je na smrtni dan naše Majke Utemeljiteljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa – 20. rujna 1979. godine. Tada u Split dolaze dvije sestre koje kao podstanari žive kod dvoje osamljenih staraca na području župe Sv. Petra i mole tražeći prikladno mjesto za naš samostan.

Odlučuju se za kuću u predgrađu Splita – Put Barutane 16a. Danas je to istočni dio Grada, naselje Sirobuja, Trenkova 18.

Budući da se godina 1979. slavila kao internacionalna Godina djeteta bilo je prikladno da se naša Družba upravo u toj godini zauzme za djecu jednim novim osnutkom koji će biti posvećen Božanskom Djetetu.

Danas u našoj zajednici živi šest sestara. Uz naš kontemplativni život molitve i sabranosti djelujemo kao vjeroučiteljice u školi i župi, vodimo liturgijsko pjevanje, posjećujemo bolesnike i obitelji te smo aktivne u našem Dječjem vrtiću. Odnedavno je našem samostanu pridružena i Zajednica karmelskih laika.

Baruna Trenka 18
21 000 Split

Tel. +385 (21) 325 500
Fax. +385 (21) 326 400
e-mail: karmelbsi.split@gmail.com
vrtici.karmelbsi.hr
laici.karmelbsi.hr
www.facebook.com/karmelicankebsi
www.facebook.com/djecjivrticsvetemaleterezije

Strmec Samoborski: Samostan Božanskog Srca Isusova

Sestre karmelićanke BSI djeluju u Strmcu od 1962. godine kada dolaze iz Zagreba i vrše apostolski rad sviranjem i katehiziranjem u župi Sveta Nedelja. Od tada kreću brojna putovanja tijekom 15 godina po kiši, snijegu i blatu. Godine 1977. započinje uređivanje kapele i prostora gdje bi sestre trajno boravile, a nekoliko godina nakon toga strmečki samostan dobiva svoj današnji izgled.

Danas se sestre bave apostolatom u dječjem vrtiću, vjeronaukom u školi i katehiziranjem u župi, organiziraju susrete za mlade i okupljanjem članova škapularske bratovštine. Pri samostanu sestara karmelićanki BSI u Strmcu djeluje i brojna Zajednica karmelskih laika.

Nudimo razne duhovne sadržaje tijekom godine: tjedno klanjanje i molitvu časoslova, pobožnosti Majci Božjoj i svecima, slavlja blagdana karmelskih svetaca i bdijenja uoči velikih svetkovina, mogućnost za duhovni razgovor.

Savska 2/1
10 434 Strmec Samoborski

Tel. +385 (1) 3385 080
e-mail: strmec.samoborski@karmelbsi.hr
vrtici.karmelbsi.hr
laici.karmelbsi.hr
www.facebook.com/karmelicankebsi
www.facebook.com/zajednicakarmelskihlaikabsi

Taganrog, Rusija: Samostan Karmelske Gospe (zatvoren 2023.)

U Rusiji smo prisutne od kolovoza 2005. u Taganrogu, u blizini Rostova na Donu. Dvije hrvatske sestre djeluju u dominantno pravoslavnom okruženju, gdje nastoje biti podrška katoličkim obiteljima kroz katehezu, kućne misije i bogatu ponudu duhovnog sadržaja za kojim katolici ovdje vape. O njihovom radu objavljen je i dokumentarni film.

Umuozu, Savezna država Imo, Nigerija: Samostan Gospe od Gore Karmela i sv. Josipa

Misije u Nigeriji započele su 16. srpnja 2002. u biskupiji Orlu, sa samostanom i dnevnim boravkom za djecu (27 djece). Karmel BSI su u nigerijsku zemlju zasijale dvije hrvatske sestre, čiji požrtvovni misionarski život donosi blagoslov siromašnom stanovništu na području bivše Biafre. Blagoslov se očituje i u redovničkim zvanjima nigerijskih djevojaka koje se pridružuju Karmelu BSI.

Sestre u misijama djeluju kroz odgoj i katehizaciju djece i mladih. Sestre često posjećuju obitelji, bolesnike i siromahe te im pomažu duhovno i materijalno, pružaju i osnovnu medicinsku pomoć. Jednostavno žive s ljudima, dijeleći njihove muke i probleme, radosti i neizvjesnosti. Oni to osjećaju, cijene ih i vole. Osjećaju se slobodni u svako doba doći sestrama sa svojim nevoljama i vjeruju da im mogu pomoći. Prostrano samostansko dvorište svaki dan je puno djece i mladih. Dolaze na vjeronauk, satove učenja kao nadopunu školskog programa, pjevanje, igru i razne karitativne aktivnosti. U okrilju samostana otvoren je i vrtić za grupu djece u potrebi.

Osim što im pomažu u učenju, sestre prikupljaju i novčanu pomoć te plaćaju školovanje za stotinu djece. Dobročinitelji i iz naše domovine pomažu u školovanju djece. To je plemenito djelo jer budućnost jednog naroda počiva na odgoju i obrazovanju najmlađih članova, koji će biti sposobni pomoći svojim obiteljima i narodu te naći načina kako iskoristiti prirodna bogatstva zemlje i pridonijeti općem razvoju.

I u Nigeriji postoji zajednica karmelskih mladih nazvana po Utemeljiteljici „Grupa bl. Marije Terezije“. Oni uz vjeronauk i molitvu imaju karitativne radionice i sa sestrama posjećuju bolesnike. Sestre ih uče stjecati radne navike, uočavati potrebe bližnjih i biti zauzeti i korisni u društvu.

Karmel BSI u Nigeriji je mjesto molitve i djelotvorne ljubavi. Zato je i samostanska kapela mjesto gdje sestre zajedno s vjernicima mole za mnoge nakane, potrebe i zahvaljuju Bogu za dobročinitelje koji im pomažu i sudjeluju u misijskom poslanju Crkve.

KAKO DO NAS

Upute koje slijede će vam se možda činiti smiješne, no ovdje su vrlo bitne. Ne samo da nema navigatora – nema ni putokaza, prometnih oznaka, imena sela… Neki ljudi gotovo nikada ne odu dalje od susjednog sela, pa su im svi ovi detalji jako važni.Uz to, mnoga manja mjesta na različitim stranama Imo State imaju isti naziv, ili se razlikuju tek u jednom slovu.

Our Convent is along Anara – Orlu road, close to Nkwommiri market and Nwangele L.G.A. HQ (Amaigbo).

How you may come to us? If you’re coming:

i. From Orlu :

a) with private car: follow Amaigbo road. After Nwangele L.G.A. HQ, at the “Y” junction take left (Anara Rd) and after only 300 m, on your right you will see our gate
b) with public transport: at Anara park at Orlu, enter taxi going for Anara. Ask to stop in front of Convent at Umuozu (Nwangele L.G.A.) – shortly after Amaigbo and Nkwommiri market

ii. From Owerri:

a) with private car: follow Okigwe road. At Anara Roundabout, turn left (Orlu direction). You will see our gate on your left, 6,7 km after Anara Rdbt
b) with public transport: Take taxi to Anara. There take taxi or okada to Convent at Umuozu, Nwangele L.G.A.

iii. From Umuahia:

a) with private car: follow Umuahia – Orlu express road. At Anara Roundabout, turn left (Orlu direction). You will see our gate after 6,7 km, on your left
b) with public transport: take taxi for Anara. There take taxi or okada to Convent at Umuozu, Nwangele L.G.A.

If you are lucky to get bus for Orlu, it will stop you in front of our gate (along Anara – Orlu Rd) 6,7 km after Anara Roundabout.

iv. From Okigwe:

a) with private car: follow Anara road. At Anara Roundabout turn right (Orlu direction). You will see our gate on your left, 6,7 km after Anara Rdbt.
b) with public transport: take taxi for Anara. There take taxi or okada to Convent at Umuozu, Nwangele L.G.A.

If you’re lucky to get bus for Orlu, it will stop you in front of our gate (along Anara – Orlu Rd) 6,7 km after Anara Roundabout.

Pošta:
Carmelite Sisters DCJ
P.O. Box 837
Owerri 460221
Imo State
Nigeria, Africa
Adresa:
Convent, Umuozu
Nwangele L.G.A.
Imo State, Nigeria
Catholic Diocese of Orlu
Tel. +234 (803) 6742 176
e-mail: carmeldcj.nig@gmail.com
domovi.karmelbsi.hr
www.facebook.com/domovikarmelbsi


Račun u Hrvatskoj:

Broj deviznog računa: 20600602826
Privredna Banka Zagreb

Račun u Nigeriji (samo za EURO):

BENEFICIARY’S BANK

BIC (SWIFT address): Swift: CITIGB2L
Bank’s name: Citibank NA
Bank’s address: Main Operations Centre

Lewisham House
25, Molesworth Street
Lewisham
London SE1 37EX
Bank’s registered office:
Bank’s country: Great Britain
BENEFICIARY

Name: Diamond Bank Plc,
Address: 6, Waast Avenue Ikenegbu, Owerri, Imo State, Nigeria Registered office: 1261 Adeola Hopewell Street, Victoria Island, Lagos
Country: Nigeria

Account/IBAN of the Beneficiary: AC Number 8761124 IBAN-GB18CITI18500808761124

For further credit to 0004281446 (final beneficiary: Carmelite Sisters of the Divine Heart of Jesus)