Proslavljen blagdan zahvale u Karmelu BSI

Proslavljen blagdan zahvale u Karmelu BSI

„Uvijek Boga hvalite i slavite!“ (bl. Marija Terezija od sv. Josipa)

18. siječnja proslavljen je blagdan zahvale u Karmelu BSI po želji bl. utemeljiteljice Marije Terezije od sv. Josipa. Naime, na početcima njezinog djelovanja i osnutka Družbe Karmelićanki Božanskog Srca Isusova po zagovoru sv. Terezije od Isusa (Avilske) otvorio se put pripojenju naše Družbe Karmelskom redu.
Sve naše zajednice diljem svijeta povezale su se danas u molitvi i zahvaljivanju Bogu za primljene milosti po zagovoru sv. Majke Terezije od Isusa slavljem Svete mise i zahvalnom procesijom sa kipom Svetice.

O primljenoj milosti piše nam bl. Utemeljiteljica u Autobiografiji “Djelo Božje”:

„Mislim da u svom životu nisam nikad molila usrdnije nego u ovim časovima. Molila sam svoju ljubljenu sv. Majku Tereziju od Isusa za njezin zagovor i pomoć. Činilo mi se kao da u ovom pismu ovisi budućnost djela, a tako je i bilo. Prošao je gotovo sat kad su se napokon otvorila vrata i pojavio se o. Rainald kojem je radost sijevala s lica. Veselo nam reče da nam je njegova uzoritost kardinal dao prekrasno pismo, a on će nam ga prevesti jer je pisano latinski pa da sutra dođemo po njega.
29. prosinca primile smo od velečasnog o. prokuratora talijanski, a od o. Benedikta njemački prijevod preporuke, kako slijedi:

Vikarijat
Rim, blagdan Nevine dječice
Godine Gospodnje 1907.
Vrlo smo rado primili molbu moliteljice, budući da ne gajimo bezrazložnu nadu da će se djelo, koje je ona prije šest godina počela s pomoću Božjom, razviti na korist Crkve i države. To više što je utemeljiteljica sa svojim kćerima odlučila živjeti po pravilima sv. Terezije. Ona, naime, želi nasljedovati onu Tereziju koja je uvijek mislila na proširenje sv. vjere i na spas duša. Ona će u nju gledati kao u svoju zakonodavku; hodat će njezinim stopama u ovo vrijeme kada se pod prividnom ljubavi nerijetko oslabljuje Kristov križ.
Stoga, da ispunim svoju dužnost kao pokrovitelj bosonogih karmelićana, ne osjećam nikakve bojazni da djelo koje na tako sretan način izražava duh i uvjerenje sv. Terezije uzvisim hvalama te da ga preporučim onima čija je zadaća promicati slavu sv. Crkve i vječno spasenje duša.
Lucius Maria kardinal-vikar Parocchi
protektor bosonogih karmelićana“

Također nam Utemeljiteljica opisuje i kako se taj događaj pretvorio u blagdan zahvale:

„(…) prolazili su to poslijepodne u zahvalnoj procesiji kroz vrt. Naprijed je bio nošen kip svete Majke Terezije, pjevale su se pjesme jedna za drugom, hvalili smo i slavili Boga za sve u Rimu primljene milosti (…).
Mons. Jaquemine savjetovao nam je u Rimu, kad u početku nije bilo nikakva izgleda za uspjeh, da se, ako postignemo cilj, na nešto zavjetujemo. U to ime obećala je sestra Marija Terezija da će kao dodatno ime kasnije uzeti ime svetog Petra (M. Marija Terezija od Svetog Petra), a ja sam se zavjetovala da ću, dokle god naša redovnička obitelj bude postojala, slaviti BLAGDAN ZAHVALE svetoj Tereziji i to onog dana kad se nađemo svi zajedno u prvom domu Svetog Josipa u Pappelalleeu.
Zbilo se to 18. siječnja. Tako slavimo svake godine u svim našim samostanima taj blagdan zahvale.“

Odgovori