DAN OTVORENIH VRATA SAMOSTANA GOSPE KARMELSKE U SLAVONSKOM BRODU

DAN OTVORENIH VRATA SAMOSTANA GOSPE KARMELSKE U SLAVONSKOM BRODU

Naše sestre u Slavonskom Brodu su u svom su samostanu Gospe Karmelske (ul. Eugena Kvatrenika 33), povodom obljetnice 50 godina djelovanja u Slavonskom Brodu, koju će svečano proslaviti sljedeće godine, u subotu 19. svibnja upriličile Dan otvorenih vrata.

Kako su u svojim počecima služile djeci i mladima kroz rad u dječjem vrtiću i u župnoj katehezi, željeli su napose djeci i mladima približiti svoju karizmu i rad Družbe. Tijekom dana posjetili su ih brojna djeca i mladi, a i odrasli vjernici.

S našim domaćim sestrama koje žive i djeluju u župi Duha Svetoga, toga su dana bile s. Ana Marija Maleš, Hrvatica koja je već petnaest godina misionarka u Nigeriji i s. Ann Mary iz Nigerije. I dok su domaće sestre približile djeci mladima karizmu i život karmelićanki sestre iz Nigerije upoznale su ih sa životom i radom sestara u dalekoj Nigeriji te im tom prigodom zahvalile za svaku pomoć, koju šalju za njihovu siromašnu djecu.  Sestre se ondje brinu za bolesne, siromašne, poučavaju djecu i odrasle u vjeri, vode vrtić za djecu. S njom je u Hrvatsku došla i Nigerijanka s. Ann Mary. Tom prigodom župnik Kvetek uručio im je 6.000,00 kuna, koje su članice misijske skupine te župe prikupile prodavajući predmete izrađivane tijekom godine u svojoj kreativnoj radionici. Redovnice su im zahvalile kako na duhovnoj tako i materijalnoj pomoći, naglasivši da im je svaki dar dragocjen, jer su potrebe u Nigeriji velike.

U slavonski Brod su prve naše sestre stigle na poziv pok. Vlč. Marka Majstorovića 17. srpnja 1969. godina. Župa je tada brojila 15 000 vjernika, te je prvotna želja župnika Majstorovića bila uključiti sestre u vođenje tek otvorenog župnog vrtića, ali i prepusti im druge župne djelatnosti svojstvene sestrama. Poznavajući odnos tadašnje komunističke vlasti prema crkvenom djelovanju izvan sakristije ideja župnika Majstorovića o otvaranju vjerskog vrtića bila je uistinu smiona, no podršku je imao od svojih župljana te je broj upisane djece u vrtić iz dana u dan rastao, a prednost su imala djeca iz siromašnih obitelji. Osim rada u vrtiću sestre su 1971. započele i s predavanjem župnog vjeronauka djeci od prvog do osmog razreda osnovne škole. Uz to njihove su aktivnosti bile: posjeti bolesnima, apostolat kućnih misija, obiteljski pastoral, rad u sakristiji, predvođenje crkvenih zborova. Prepoznatljiv je bio njihov rad u vrijeme i poslije Domovinskog rata kada su u Slavonski Brod dolazili brojni izbjegli i prognani. Zajedno sa župnikom pomagale su im i duhovni i materijalno. Svoj samostan u Kumičićevoj ulici sestre su uz pomoć donatora sagradile 2005. U svom apostolatu napose su širile pobožnost prema Gospi Karmelskoj pripremajući vjernike za učlanjenje u Škapularsku bratovštinu. Za svoju humanost neke od sestara dobile su i priznanje od Grada Slavonskog Broda. Pri samostanu djeluje osam godina i Zajednica karmelskih laika, u koji je uključeno stotinjak vjernika iz raznih župa Slavonskobrodskog dekanata.

U zajednici danas djeluje pet sestara. Svojim zalaganjem doprinose katehizaciji djece i mladih u župi uvježbavanjem dramskih programa za Božić, brizi za bolesnike i siromahe, radom i drugim aktivnostima.

 

 

IMG-20180521-WA0001 IMG-20180521-WA0003 IMG-20180521-WA0005 IMG-20180521-WA0006 IMG-20180521-WA0007 IMG-20180521-WA0008

Odgovori