Obitelji koje je pohodio Isus

Obitelji koje je pohodio Isus

Duhovna obnova za obitelji

redovničkih pripravnica

Uoči nedjelje  Dobrog pastira i svjetskog molitvenog dana za duhovna zvanja, 10. i 11.svibnja u kući naše družbe na Vrhovcu 29, okupili su se roditelji članica formacije- postulantica,novakinja i tercijata (sestre pred polaganjem doživotnih zavjeta). Velika „obitelj“ sastala se s jednim ciljem – zajednička duhovna obnova. Roditelji,braća i sestre mogli su zaviriti što to krije svakodnevni život njihove djece/sestre u samostanu.

Subota ujutro donijela je sunce na naše prozore i radostan dolazak roditelja. Iako roditeljima nije bilo lako ponovo sjesti u „školske klupe“, hrabro su se odvažili i pristali. Predavanja je vodio pater Niko Bilić, SJ. Upoznavao nas je s likovima  Starog Zavjeta: Abrahamom, Jakovom, Anom (Samsonovom majkom) te roditeljima Ivana Krstitelja. Govoreći o njihovom odnosu s Bogom  te zahtjevima i kušnjama koje su imali, približio nam je stvarnost duhovnog poziva. „Žrtva nije umanjivanje već rast.“ O brojnim pitanjima koja su starozavjetni likovi „povlačili“ za sobom, roditelji su mogli u malim grupama diskutirati nakon predavanja. Djeljenje vlastitog iskustva svakog pojedinog roditelja unutar grupe, uvelike je značilo. Svjedočanstvo je nekom ujedno bio i odgovor na pitanje koje je drugi imao.

Sve te aktivnosti, u kojima smo se duhovno nahranili, tražile su i onu tjelesnu okrjepu. Za ručkom je vladalo veselo raspoloženje, a naše zajedništvo bilo je jedini uzrok tome. Nasmijana lica majki, očeva i samih pripravnica svjedočile su one Kristove riječi:  gdje god se 2-3 skupe u moje Ime, Ja sam s njima. Radost je zaista bila potpuna!

Nedugo nakon ručka  uslijedio je drugi dio programa – kratki filmski prikaz, svjedočanstvo i sveta Misa. Dokumetarac o bivšoj glumici, sadašnjoj karmelićanki iz samostana u Avili – s. Editi Mariji od Križa, približio je roditeljima konkretno život u svijetu i razlog zašto napustiti svijet. Editina mama Jadranka svjedočila nam je o svom hodu s Editom kroz cijeli period do njene konkretne odluke. Poziv jednog člana obitelji kao blagoslov za cijelu obitelj i Božja blizina u njihovim životima na poseban način, bile su istaknute stvarnosti o kojima je gospođa Jadranka pričala.  Sv. Misa koja je uslijedila bila je ponajprije zahvalnica za svakog člana naše obitelji, koji god poziv imao. S Božjim blagoslovom nastavili smo druženje. Kako to uvijek biva, u dobrom društvu vrijeme  uvijek brzo prođe..tako ni mi nismo bili iznimka, te smo radosna srca i obnovljena duha zaželili sretan put svim roditeljima naših članica formacije, u nadi za ponovni susret.

 

Odgovori