Priopćenje

Priopćenje

HRVATSKA PROVINCIJA KARMELIĆANKI BSI

Provincijsko sjedište

Leskovački Brijeg 15

10251 Hrv. Leskovac

 

Suočeni s učestalim pozivima na naš samostan, kako novinara tako i prijatelja i dobročinitelja, ali i zbog štete koju kao redovnička zajednica trpimo zbog neistina koje se u pojedinim medijima iznose na račun našega djelovanja, želimo javnost upoznati sa sljedećim činjenicama:

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova kao bitni dio svoje karizme brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Već dulji niz godina, zbog lošega stanja sadašnje zgrade Kuće sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskome Leskovcu, ali i zbog prilagodbe novim standardima koji po pitanju zbrinjavanja djece vrijede u Europskoj uniji, pokušavamo osigurati izgradnju novoga Doma. S tom smo nakanom 2008. godine sklopile Ugovor o zajedničkom ulaganju s društvom G.N.Z. d.o.o. Prema tadašnjem Ugovoru, trebale su biti izgrađene obiteljske kuće, koje bi se ponudile na prodaju, te zgrada Doma, u koju bi preselili naši štićenici. Obvezu financiranja i izgradnje preuzela je ta tvrtka, dok smo mi, sestre karmelićanke BSI, uložile dio zemljišta u sklopu našega samostana, kako bismo za vrijednost toga zemljišta dobile sredstva potrebna za izgradnju Doma. Do realizacije toga projekta nikad nije došlo, jer se pokazalo kako spomenuta tvrtka nije bila u mogućnosti ispuniti svoje ugovorne obveze.

Međutim, suprotno tvrdnjama koje se ovih dana iznose u medijima, mi, sestre karmelićanke BSI, nikomu ni na koji način nismo dopustili da u naše, kao niti u ime Doma, uzima bilo kakve posudbe ili prikuplja bilo kakve donacije. O tome je sačinjena i pisana izjava predstavnika spomenutog društva g. Zlatka Čajka u sklopu Sporazuma o raskidu naše suradnje na spomenutom projektu. O bilo kakvoj mogućoj suradnji te tvrtke s bilo kojim trećim osobama mi nemamo niti možemo imati nikakvih pouzdanih saznanja. Niti su bilo kakve moguće donacije ili posudbe, prikupljene na taj način, došle do nas, niti je bilo kakvo prikupljanje posudbi ili donacija uopće bilo predviđeno samim projektom i potpisanim Ugovorom. Ako se to i događalo, kako to ovih dana prenose neki mediji, onda se to događalo mimo našega znanja i bez našega pristanka. No, ukoliko je pritom netko uistinu oštećen, mi zbog toga izražavamo svoje iskreno žaljenje. U vezi s time napominjemo kako se spomenutim Sporazumom o raskidu ugovora predstavnik tvrtke G.N.Z. d.o.o. jasno obvezao kako će svu eventualnu štetu zbog prekida projekta oštećenim strankama nadoknaditi ta tvrtka. Stoga sve koji se smatraju oštećenima, ali i sve medije, upućujemo da se sa svojim upitima o odnosima tvrtke G.N.Z. d.o.o. ili njenih vlasnika s bilo kojim fizičkim ili pravnim osobama, obrate spomenutoj tvrtci.

Dok smo iščekivale realizaciju spomenutog projekta izgradnje obiteljskih kuća i novoga Doma za nezbrinutu djecu, naš je samostan od spomenute tvrtke naručivao i neke druge građevinske radove, poput popravka zgrade dječjega vrtića u sklopu našega samostana, uređenja parkirališta za roditelje vrtićke djece i vjernike koji dolaze u samostansku kapelicu, uređenje kapele i samostana te izgradnje Križnoga puta. Naše uplate na račun spomenute tvrtke, koje se ovih dana spominju u medijima, odnose se na plaćanje tih radova, koji su uredno izvršeni. No, ti radovi, kao niti njihovo financiranje, ni na koji način nisu povezani s projektom izgradnje obiteljskih kuća i novoga Doma za nezbrinutu djecu.

Na kraju, nakon neuspjeha projekta sa spomenutom tvrtkom, Hrvatska provincija Karmelićanki BSI u izgradnju novoga Doma za nezbrinutu djecu krenula je samostalno, bez ikakvih drugih poslovnih partnera, i isključivo uz pomoć donacija dobročinitelja iz zemlje i inozemstva. Radovi su započeli u jesen prošle godine, teku prema mogućnostima naših dobročinitelja, ali iskreno vjerujemo da ćemo ih, zbog dobrobiti djece koja su nam povjerena, uspjeti privesti kraju. Neistinite tvrdnje koje se o nama i našemu djelovanju ovih dana mogu čuti u pojedinim medijima, uvelike nam otežavaju ne samo nastavak toga pothvata, nego i redovito funkcioniranje postojećeg Doma i njegovih štićenika. Stoga, u ime istine, ali i dobrobiti djece koja željno iščekuju svoj novi dom, iskreno molimo i apeliramo na medije koji o tome govore i pišu da uvaže ovo naše očitovanje.

U Hrv. Leskovcu, 14. ožujka 2014.

sestre karmelićanke BSI

Odgovori