PRVO REDOVNIČKO ZAVJETOVANJE I JUBILEJI

PRVO REDOVNIČKO ZAVJETOVANJE I JUBILEJI

PRVO REDOVNIČKO ZAVJETOVANJE I SLAVLJE REDOVNIČKOG JUBILEJA

 

Na dan utemeljenja Družbe, na euharistijskom slavlju u 11.00 sati bili su objedinjeni jedan novi početak zavjetovanog života i zahvala Gospodinu za jubilejskih 50 godina redovničkog posvećenja u Karmelu BSI. Naime, svoje prve redovničke zavjete su položile s. Klara Agneza od Krista Jaganjca (Klara Zovkić) i s. Marija Paula od Presvetog Trojstva (Mila Mrakovčić). Svoj zlatni redovnički jubilej su proslavile: s. M. Bernardina od Isusa (Marija Galić), Vjekoslava od Raspetog Spasitelja (Vjekoslava Horvat), s. M. Anastazija od Žalosne Gospe (Iva Veić) i s. M. Anđela od sv. Josipa (Marija Prenđa), a zbog nemogućnosti dolaska u svoj zajednici također i s. Agneza od Presv. Sakramenta (Anica Golemac). U koncelebraciji s drugim svećenicima, sv. Misu je predslavio don Stjepan Bolkovac.

Našim dragim sestrama želimo obilje milosti i da pod okriljem Karmelske Gospe njihov život doista bude na proslavu Božanskog Srca Isusova!

6.

U nastavku donosimo dio homilije predslavitelja svetog misnog slavlja:

Bog izabire Jeremiju i jasno mu to daje do znanja, iako nije bije previše spreman. Dat će ti se. To je odgovor svima nama kada počnemo pred Gospodinom tražiti izgovore: dat će ti se. Sv. Pavao jasno pokazuje da je jedino pravilo toga izbora Isus, a ne mi jedno drugima. Ili smo Kristovi ili nismo ničiji. Potom se don Stjepan obratio nama sestrama riječima: kada uzimate Konstitucije u ruke, gledajte kako je vaša M. Utemeljiteljica tražila Isusa i tražeći Isusa ostavila i vama zadaću da ga tražite na generalnim kapitulima i drugdje… A Isus je vjeran. U sv. Evanđelju vrlo je zanimljivo gdje vidimo izbor zvanja. Kod nekih se to događa izravno, kod drugih brat nađe brata. Na raznolike načine Isus ulazi u srca svojih apostola. Zanimljivo je to što kod s. Klare Agneze i kod s. Marije Paule Gospodin ih je povezao u novicijatu kao zrelija zvanja. Kod s. Marije Paule je taj put bio zanimljiv. Svih osmero djece iz obitelji Gospodin je pozvao u svoju službu. No, zbog skrbi za roditelje ona je svoju želju za redovničkim životom morala odgoditi za dugih trideset godina. I to je bio njen prvi zavjet poslušnosti koji je sada došla dovršiti u samostanu. Životni put s. Klare Agneze je jednako zanimljiv. Rođena je u Bosni, no zbog rata odlazi u Njemačku, potom se vraća u Hrvatsku. Isus u duši kaže joj: „dođi ti k meni“ i mi je sada vidimo ovdje. Poput Zakeja je rekla: Isuse za tobom ću. To su odluke čekanja i sazrijevanja koje najbolje govore kakko nema pravila kako se ide za Gospodinim nego postoji srce koje ga prepozna i koje onda kaže: evo me! Zatim se don Stjepan obratio jubilarkama rekavši da se to „evo me“ u životu dostatno platilo i da se to „evo me“ i te kako svjedočilo. Svoje osobne milosti mora svaka i Zajednici naučiti davati i tu vrijedi pravilo „Sve ja, sve ti“. Kada je to tako, tada zajednica ima poslanje. Potom je primjetio kako su se u jednom danu predivno spojile više znakovitih stvranosti: prvi petak, dan utemeljenja Družbe…Srce Isusovo je vama svima prezime, to je vaša škola, rekao je propovjednik. Vi ste danas bl. M. Terezija od sv. Josipa. To je velika i odgovorna zadaća da budete ono što je Duh Sveti vidio u bl. Tereziji. Njoj je Duh rekao da joj srce mora biti karmelsko kao kod Terezije iz Avile. A poslanje ti mora biti poput Srca Isusova. Ona je to izrekla riječima: Boga u svima gledati, Bogu u svima ljubiti, Boga u svima služiti. Zatim je pojasnio: Ako nekoga ne gledaš, kako ćeš ga ljubiti, ako ne ljubiš, kako ćeš služiti. To jedno iz drugoga proizlazi da poslanje Karmelićanke Božanskog Srca Isusova bude vidljivo. Darovi Duha Svetoga su oni koji čine da to poslanje bude vidljivo na toliko načina koliko je sestara i to čini bogatstvo.

 

    Sorry, photo gallery is empty.

Odgovori