REDOVNIČKE PRIPRAVNICE NA STUDIJSKO – REKREATIVNOM DANU

REDOVNIČKE PRIPRAVNICE NA STUDIJSKO – REKREATIVNOM DANU

2. Na slapovima Krke

Pedesetak redovničkih pripravnica iz različitih redovničkih zajednica, zajedno sa svojim odgajateljicama uputilo se ove godine na svoj tradicionalni studijsko-rekreativni dan koji orgnizira Povjerenstvo za početnu redovničku formaciju. Zbog svoje bogate duhovne, kulturne i prirodne baštine, ove godine smo se odlučili za posjet nacionalnom parku Krka: otočiću Visovcu, Skradinskom Buku te gradu Šibeniku.

U rane jutarnje sate krenule smo iz Zagreba. Naše prvo odredište koje smo posjetile bio je franjevački otok Visovac, gdje smi iskusili gostoljubivost braće franjevaca. Otok je smješten u Nacionalnom parku „Krka“, a na njemu se nalazi samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke. Drevnost ovog samostana na kojem se nalazi i kuća formacije za novake,  seže u daleku 1445. godinu. Otok je imao burnu povijest, ali poseban dojam u duši pri pogleda na lijepo veliko raspelo i Marijin lik budi misao kolike su generacije redovnika ovdje živjele, molile, služile Gospodinu i ljudima. Po dolasku na Visovac prvo je slavljena sv. Misa u predivnoj crkvi koja odiše sakralnošću i molitvenim ozračjem. Potom smo imale mogućnost vidjeti samostansku arheološku zbirku, zbirku povijesnog crkvenog ruha i posuđa kao i vrijedne knjige od kojih se isticala najmanja knjižica na svijetu koja sadrži molitvu Očenaša na sedam različitih jezika.

Nakon obilaska Visovca sljedeće odredište unutar NP „Krka“ bio je Skradinski buk. Divile smo se Božjem stvarateljskom djelu u ljepotama prirode i još jednom se uvjerile kako ovakva mjesta osvježuju i odmaraju dušu i tijelo… Napše sljedeće odredište bio je grad Šibenik.Ondje su nas s osobitom srdačnošću i gostoljubivošću dočekale sestre franjevke od Bezgrješne. Naime, imale smo dogovoren susret sa sestrama i bilo nam je doista drago upoznati povijest i karizmu ove autohtone Hrvatske redovničke Zajednice. Nakon posjeta samostanu krenule su prema Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u kojem nam je gvardijan samostana predstavio našeg prvog hrvatskog sveca čije je nasljedovanje Isusa završilo mučeničkom smrću u Jeruzalemu. Posljednje odredište bila je predivna katedrala sv. Jakova koja je uvrštena u UNESCO-ov popis svjetske baštine zbog svoje iznimne kulturne vrijednosti.

Poduži put do Zagreba protekao je u radosnom ozračju zajedništva, druženja, molitve, pjesme. Na kraju smo poželjeli blagoslov svima pripravnicama koje će tijekom ljeta započeti novi korak svoje redovničke formacije.

Neka nas sve Gospodin učvrsti u svojoj milosti, a mi se već sada radujemo sljedećem susretu!

S. Matea Elizabeta, s. Marija Veronika,

Monika, Klara i s. Marina

1. Studijsko-rekr.dan- Visovac

1a

4. Na putu prema Visovcu

5a.Novakinje i Poltulantice Karmela BSI

3. U Šibeniku

5. U nacionalnom parku

6. U svetištu sv. Nikole Tavelića

Odgovori