Svjedočanstvo mladih o iskustvu duhovne obnove

Svjedočanstvo mladih o iskustvu duhovne obnove
Budući da nikad nisam bila na duhovnim vježbama u šutnji, a imala sam želju, prijavila sam se na ove koje su se održale od 11. do 13. ožujka 2016. pod geslom: “Čisto srce stvori mi Bože i duh postojan obnovi i meni”. Čak sam se prije oko dvije godine planirala uključiti kada sam vidjela pozive na društvenoj mreži, no stalno je bio neki razlog neodlaska, te sam se ovaj put konačno prijavila i nisam zažalila. Spomenuto geslo je bilo još veći poticaj i želja za kretanjem u pustolovinu u šutnji.
Vježbe su se sastojale od predavanja, razmatranja u šutnji, klanjanja, zajedničke molitve; bilo je prilke za ispovijed i osobni duhovni razgovor. Predavanja su imali svećenik i redovnica. Teme koje su bile razrađivane i uz koje smo razmatrali, najviše su se ticale Božjeg milosrđa; velikog dara i čovjekovog poziva da odgovori na tu predivnu Božju ponudu… Posebno draga su mi bila klanjanja (zajedno s drugim sudionicima kao i osobno odlaženje na adoraciju) i molitva krunice Božjemu milosrđu.
Novost i dodatno obogaćenje, bilo mi je čitanje i slušanje djela crkvenih otaca i svetaca i to se odvijalo u vremenima ručka i večere. Milina je bilo šutjeti i to razmatrati u dubinu,  iako je ponekad bilo teško suzdržati se od komentara s nekim od sudionika. Doručak je bio u šutnji i jednostavno ne mogu opisati kako mi je to godilo, premda sam jako razgovorljiva osoba.
Jutro je započinjalo zajedničkom molitvom časoslova i baš sam posebno osjetila ispunjenost takvim počinjanjem dana. Također, biti bez doticaja mobitela i interneta, pravi je odmor i lakše sam se prepustila razmatranjima i molitvi Bogu. (Prema preporuci, mobitele smo odložili za vrijeme zajedničkih točaka).
Mogla bih još pisati i podsjećati se divnih i milosnih trenutaka u duhovnim vježbama, ali završit ću s opisom aktivnosti s nedjeljnom svetom Misom i obredom oblačenja Gospinog škapulara.
Bit evanđelja toga dana, se ponovno svela na Božje milosrđe, gdje je Isus otpustio  grijehe ženi zatečenoj u preljubu. Posebnost ove svete Mise je bila ta, što je petero mladih, uključujući i mene, primilo škapular.
Postati svjesnija još više Božje i Marijine prisutnosti, srce ne ostavlja ravnodušnim.
Svakome bih preporučila duhovne vježbe u šutnji (i ohrabrila one koji misle da ne bi mogli izdržati možda zbog određenog tipa osobnosti) jer u smirenosti, češćim molitvama i razmatranjima vježbamo se u još većoj ljubavi prema Bogu. Duhovne vježbe su mi brzo završile i nadam se da će plodovi biti prisutni u mom životu i umnažati se. 
M. S., 24. godine

Odgovori