Terezijanski “Put svjetla” u Hrvatskoj

Terezijanski “Put svjetla” u Hrvatskoj

Znakovito svjetsko hodočašće prigodom 500. obljetnice rođenja svete Terezije Avilske „Put Svjetla“ približava se svojoj hrvatskoj etapi, od 17. do 21. ožujka 2015. godine.

Od 15. listopada 2014., kada je krenuo iz Španjolske, četveročlani hodočasnički tim pohodio je 16 zemalja američkog, azijskog i australskog kontinenta. Do ožujka se nalazi u Africi i na Bliskom istoku, a potom dolazi u Europu. Među šest europskih odredišta nalazi se i Hrvatska.

U pripravi na sam dan 500. „rođendan“ avilske svetice, 28. ožujka 2015., ovo hodočašće želi oživjeti zahvalni spomen na život i djelo sv. Terezije Avilske, obnoviteljice Karmelskoga reda i naučiteljice Crkve te pokazati koliko je njezina karizma rasprostranjena po čitavome svijetu.

Dok se u zemljama različitih rasa i kultura susreću s prijateljima sv. Terezije i poznavateljima njezina duhovnog nauka, očituje se sveprisutna glad za iskustvom Boga kojega je Terezija u svome životu obilno posjedovala i u svojim djelima o molitvi i duhovnom putu izvanredno opisala.

Hrvatsku etapu „Puta Svjetla“ kojega prati znakovita relikvija – Terezijin hodočasnički štap – obilježit će jedinstveno obogaćenje: prisutnost moćnika s neraspadnutim Svetičinim desnim stopalom iz crkve Santa Maria della Scala u Rimu. Karmelska obitelj i simpatizeri karmelske duhovnosti u Hrvatskoj u slavljeničkom se ozračju pripremaju za taj jedinstveni susret sa svojom duhovnom Majkom Terezijom Avilskom o njezinu 500. rođendanu.

Prvo hrvatsko odredište 17. i 18. ožujka bit će Požega, grad posvećen sv. Tereziji Avilskoj. Hodočašće se isti dan nastavlja kroz Zagreb, Svetište Majke Božje u Remetama i Čret, prema Mariji Bistrici. Nakon pohoda tamošnjem nacionalnom marijanskom svetištu i samostanu karmelićanki dolazi u Hrvatski Leskovac, u samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Odonud se 19. ožujka navečer nastavlja prema Karmelu u Brezovici. Dan kasnije, 20. ožujka usmjerava se prema glavnom zagrebačkom Trgu da bi završilo ponovno u Remetama večernjim i cjelonoćnim programom.

U nastavku možete detaljno pogledati bogati duhovni i kulturni program koji će popratiti ovo hodočašće. Od sadržaja vezanih za navedene crkve i samostane ističemo euharistijska slavlja, svjedočanstva hodočasnika i predstavljanje Svetičine duhovnosti.

Uz to izdvajamo hodočasničku rutu dana 18. ožujka: Remete – Marija Bistrica s pješačkim etapama Remete-Čret i Laz Bistrički-Marija Bistrica, kao i križni put za mlade u Hrv. Leskovcu 19. ožujka i evangelizaciju s mladima na Jelačićevom trgu 20. ožujka s pješačkim hodočašćem prema Remetama.

Ovome programu valja dodati da će neovisno od „Puta Svjetla“ Terezijine Moći pohoditi i bjelovarsku katedralu posvećenu sv. Tereziji Avilskoj od 7. do 8. ožujka.

Organizatori pozivaju sve štovatelje i poznavatelje nauka sv. Terezije da iskoriste ovu jedinstvenu prigodu za duhovni susret sa Sveticom, a one koji to nisu – da otkriju korisnost naučavanja i zagovornu snagu prve žene naučiteljice Crkve. Od početaka kršćanstva Kristovi su se vjernici s osobitom ljubavlju približavali moćima svetaca. Čitavo biće ljudi predanih Bogu zahvaćeno je Duhom Svetom, pri čemu tijelo ne ostaje izuzeto. Nakon zemaljske smrti tijela iščekuju uskrsnuće i zalog su jače povezanosti s dušama svetih nebesnika. Prisutnost moći sv. Terezije zato je posebnija prigoda za susret sa Sveticom, pogotovo imajući u vidu udaljenost Španjolske i ekonomsku krizu koja otežava hodočašće na njezin grob.

Dodatne informacije o gore najavljenim događajima slijedite na:www.karmel.hr i  fb stranici „Za Tebe sam rođena“ za općeniti dio te na:www.pozeska-biskupija.com i www.karmelbsi.hr za lokalne razine, a putopise, foto albume i video zapise s dosadašnjeg tijeka „Puta Svjetla“ pratite na: caminodeluz.stj500.com. Prigodna tiskovna konferencija održat će se 18. ožujka u 12.15 u samostanskoj dvorani u Remetama (Česmičkoga 1, Zagreb).

Uz “Put Svjetla” članovi karmelske obitelji u Hrvatskoj tijekom terezijanske godine planiraju izdanje sabranih djela avilske svetice, zbornik radova s ciljem popularizacije Terezijine duhovne baštine u listopadu, razne susrete za laike i mladež, kao druge inicijative.

Redovničke zajednice nadahnute karizmom sv. Terezije od Isusa u Hrvatskoj jesu, redoslijedom dolaska na ove prostore: Karmelićanke Božanskoga Srca Isusova (Hrvatski Leskovac, Vrhovec-Zagreb, Poredje, Punat, Belica, Slavonski Brod, Strmec, Split, Gabela Polje i Bibinje), Bosonoge karmelićanke (Brezovica, Kloštar Ivanić, Marija Bistrica i Breznica Đakovačka) i Bosonogi karmelićani (Remete-Zagreb, Split i Krk). Uz njih je povezan svjetovni karmelski red i skupine vjernika laika karmelskoga nadahnuća: članovi Škapularske bratovštine, Zajednica Karmelskih laika, Mladi Karmela Božanskoga Srca Isusova i drugi.

Detaljan program preuzmite ovdije

Odgovori