U KRČKOJ BISKUPIJI PROSLAVLJEN DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA I JUBILEJ KARMELA BSI

U KRČKOJ BISKUPIJI PROSLAVLJEN DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA I JUBILEJ KARMELA BSI

Dan-posvećenog-zivota-2017-6

Dan posvećenog života redovnici i redovnice Krčke biskupije proslavili su u Puntu u subotu, 4. veljače 2017. Domaćini ove proslave bile su Karmelićanke Božanskog Srca Isusova koje ove godine slave visoku 100. godišnjicu svog dolaska u Hrvatsku. Ovom prigodom su u Punat donesene i relikvije utemeljiteljice Reda bl. Marije Terezije od svetog Josipa.

Program se odvijao u župnoj crkvi, uz sudjelovanje krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka OFMCap, povjerenika za ustanove posvećenog života vlč. Zvonimira Badurine Dudića, župnika Punta vlč. Ivice Kordića, veliki broj redovnika i redovnica ali i vjernika otoka Krka koji su htjeli prisustvovati ovoj proslavi i osobno častiti relikvije blaženice.

Slavlju Euharistije prethodila je predstava zajednice Mladi Karmela „A di si ti?“ te kratki film o djelovanju Karmelićanki u Hrvatskoj.

Relikvijar M. Terezije od sv. Josipa u Puntu

Na početku Euharistijskog slavlja, o. Biskupa i sve prisutne pozdravio je vlč. Ivan Kordić. Posebno je zahvalio sestrama Karmelićankama na njihovom požrtvovnom i velikodušnom služenju, kako na području cijele Domovine tako i u samoj župi Punat.

Reelikvijar M. Trezije od sv. Josipa u Puntu 2

Euharistijsko slavlje predvodio je o. biskup Ivica Petanjak. Izrazio je radost zbog ovog događaja te svih koji su se na nj odazvali, posebno sestara Benediktinki koje rjeđe sudjeluju na susretima. Pozdravio je i Mlade Karmela ohrabrivši ih da se i nadalje okupljaju te budu otvoreni za Božji poziv.

 

Mons. Petanjak u župi Punat 2

U propovijedi, Biskup je Ivica, osvrnuvši se na visoku obljetnicu djelovanja Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskoj, približio prisutnima lik njihove blažene Utemeljiteljice. Istaknuo je njezinu vedru narav ali i trnovit životni put na kojem se susretala s pregršt patnji i križeva. „Svatko tko se odluči na neko veliko djelo kao što je osnutak jedne redovničke zajednice mora biti svjestan da ga čeka trnovit put. Na tom ga putu ništa ne smije zaustaviti, niti obeshrabriti i unaprijed mora biti pripreman da će morati trpjeti“, naglasio je biskup. No uz to ga mora voditi duh poslušnosti koji je „majka svih kreposti i najjače sredstvo pobijede“. „Zašto sveci znaju da je poslušnost najmoćnije sredstvo pobijede?“, pojašnjava biskup, „Zato što je Isus Krist tako živio. Sveci vjeruju Isusu Kristu. Tu je ključ i razumijevanje svega.“ Kao što je Isus kroz sav svoj život i sve do križa bio poslušan Ocu, tako smo na poslušnost ali i na prihvaćanje križa pozvani svi ukoliko želimo stići do cilja – do uskrsnuća. Težak je to govor ali neizostavan i nepobitan. Upravo tu mudrost o važnosti poniznosti i prihvaćanja patnji, blažena Marija Terezija spoznala je već u ranoj dobi i postavila je kao temelj cijeloga svog života. „I svaki put kad je u svom životu naišla na zatvorena vrata, na prezir, odbijanje, zabranu… i to uvijek od ljudi Crkve,  okupila bi sestre i zajedno bi pjevale Tebe Boga hvalimo“, istaknuo je za kraj biskup Ivica te pozvao svih da Bogu zahvale za nebrojene primjere svetosti i zamole Boga Duha da ih mogu svojim životom nasljedovati.

Mons. Petanjak u župi Punat

Na kraju misnog slavlja prisutnima se obratila i s. Andreja Petravić, poglavarica karmelićanskog samostana u Puntu. Istakla je kako je plamen svijeće simbol Krista i njegove putujuće Crkve ali i simbol proslavljene Crkve – svih svetih koji su u zajedništvu s Kristom nama primjer za nasljedovanje ali i kao oni kojima se utječemo za zagovor. „Plamen života bl. Marije Terezije od sv. Josipa odolijevao je svim iskušenjima i svjedočio blizinu njezina srca Srcu Isusovu koje je po njoj izlijevalo svoju ljubav na sve zemlje gdje je boravila pa tako i na našu domovinu Hrvatsku.“, rekla je s. Andreja. Uslijedila je molitva blaženici za nova duhovna zvanja. Biskup Ivica potom je blagoslovio svih relikvijama, a zatim su okupljeni i osobno pristupili moćima, časteći ih i utječući se zagovoru bl. Marije Terezije.

( preuzeto sa stranice Krčke biskupije; Tekst: Irena Žužić; Fotografije: Irena Žužić, Branko Karabaić )

Karmel BSI u Puntu

Dan-posvećenog-zivota-2017-3

Dan-posvećenog-zivota-2017-4

Mons. Petanjak pred relikvijama M. Terezije od sv. Josipa

Mons. Petanjak pred relikvijama Utemeljiteljce

Relikvije M. M. Terezije od sv. Josipa u župi Punat 2

Dan-posvećenog-zivota-2017-9

Dan-posvećenog-zivota-2017-8

Dan-posvećenog-zivota-2017-7

 

 

 

 

 

 

Odgovori