Biskup Mrzljak predvodio slavlje 40. obljetnice samostana u Belici

Biskup Mrzljak predvodio slavlje 40. obljetnice samostana u Belici

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je u subotu 23. kolovoza 2008. u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Belici svetu misu zahvalnicu kojom je proslavljena 40. obljetnica djelovanja samostana sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u toj župi. Taj je samostan prilikom otvorenja bio prva kuća redovnica u Međimurju, te je i danas jedini samostan izvan Čakovca. U njemu djeluje šest sestara na čelu s poglavaricom s. Monikom Havliček, koje pomažu u pastoralu, župnoj katehezi i vođenju liturgijskog pjevanja, a vode i dječji vrtić u kojem skrbe o 40-tak djece.

Slavlje je okupilo brojne župljane i njihove goste i uzvanike, dugogodišnje podupiratelje, koji su došli Bogu zahvaliti za četiri desetljeća plodonosnog djelovanja samostana pape Pia X., i to upravo u prigodi njegova blagdana. S biskupom su suslavili generalni vikar mons. Ivan Godina, rektor katedrale preč. Blaž Horvat, domaći sinovi i svećenici iz okolnih župa, te domaći župnik preč. Vinko Halovanić, koji je pozdravio sve nazočne, a osobito slavljenice – karmelićanke Hrvatske provincije na čelu s provincijalnom poglavaricom s. Anastazijom Veić. Među njima bile su i one rodom iz te župe, kao i one koje su u njemu djelovale. Župnik je podsjetio kako je za izgradnju samostana župa darovala zemljište, te da su u njegovoj gradnji pomogli sami župljani i mnogi podupiratelji koji i danas pomažu duhovne i materijalne potrebe sestara.

Biskup Mrzljak naglasio je kako je svaka euharistija misa zahvalnosti Bogu, pa je pozvao okupljene da upravo misom zahvale Bogu na jubileju prisutnosti sestara karmelićanki u njihovoj župi. U propovijedi je biskup istaknuo važnost odgoja djece i mladih u osobe koje će poštovati Boga i čovjeka, kazavši kako je to osobito važno, ali i izazovno i teško u današnje vrijeme kada mnogi izjavljuju da je govor o Bogu nepotreban. Poručio je kako na poštovanju Boga počiva čitav kršćanski moral i način života koji potiče čovjeka da čini dobro, a da zlo izbjegava. Govoreći o poštovanju života od začeća do prirodne smrti, biskup je naglasio da kršćanin drugačije ne može posvjedočiti da poštuje Boga i čovjeka. Pritom je kazao da se za kršćanski život čovjek okrjepljuje upravo u slavlju euharistije, o čijoj je važnosti progovorio i papa Pio X. – “papa euharistije”, kojem su karmelićanke posvetile svoj samostan u Belici. Pozvao je okupljene da i dalje u euharistiji crpe snagu za svakidašnji kršćanski život, zaželjevši im da i misa zahvalnica bude poticaj za čitavu župnu zajednicu da zajedno sa sestrama učvršćuju vjeru i djelatno je žive, osobito prema djeci i mladima.

Na kraju slavlja biskup Mrzljak čestitao je sestrama i župi obljetnicu samostana te je pozvao dječaka Davida Baranašića da ponovi pjesmu na kajkavskom o jubileju karmelićanki, kojom ga je pozdravio na početku mise. U slavlju su sudjelovale i djevojke u narodnoj nošnji, a u molitvi vjernika predstavnici mladih i sestre karmelićanke. Misi su, između ostalih, nazočili saborski zastupnik Vladimir Ivković te zamjenik župana Mladen Križaić.

Na kraju mise poglavarica s. Monika Havliček podsjetila je na osnivanje i gradnju samostana u Belici, o čemu je uoči mise održana i prigodna prezentacija. Karmelićanke su u Belicu došle na poziv tadašnjeg župnika vlč. Stjepana Crnčeca i preporuku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Šepera koji je izrazio radost što će one biti prve sestre koje u Međimurju otvaraju svoju kuću. Iduće godine, 1967., dvije sestre došle su u Belicu. Stanovale su u župnoj kući te se uključile u život župe. Ubrzo je uz svesrdnu suradnju i pomoć župljana neposredno uz župnu kuću i crkvu započela izgradnja samostana koji je blagoslovljen uz blagdan sv. Pija X., pape, iduće godine. Samostan je 3. rujna 1968. g. blagoslovio nadbiskup Franjo Kuharić, dok je nova zgrada vrtića u dvorištu kuće otvorena 2004. godine.

Poglavarica s. Monika zahvalila je svim dobročiniteljima koji su kroz proteklo vrijeme pomagali u raznim potrebama, a biskupu Mrzljaku uputila je zahvalu na podršci i ohrabrenju u njihovu posvećenu životu. Izrazila je želju da i dalje budu blagoslov za župu i cijelo Međimurje, te Varaždinsku biskupiju, trajno nadahnjujući svoje djelovanje na geslu osnivateljice družbe Majke Marije Terezije od svetog Josipa: “Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti”. U Hrvatskoj oko 120 sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova djeluje u deset zajednica, a na području Varaždinske biskupije samo u Belici. U družbi djeluje 14 sestara rodom s područja biskupije, od kojih su tri iz Belice.

Jasminka Bakoš-Kocijan

Preuzeto s: www.biskupija-varazdinska.hr

Odgovori