Obljetnica: 90 godina djelovanja u Hrvatskoj

Obljetnica: 90 godina djelovanja u Hrvatskoj

2007. navršilo se 90 godina od dolaska prvih sestara Karmelićanki BSI u Hrvatski Leskovac. U želji da posebno obilježimo i proslavimo ovaj jubilej, značajan ne samo za nas sestre, našu Provinciju nego i za leskovački kraj, koji je imao čast udomiti našu Blaženu Utemeljiteljicu, odabrale smo njezin blagdan 30. listopad.

Središnjoj jubilejskoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna priprava sa znamenitim događanjima.

Prva večer trodnevnice

Prvu večer trodnevnice predslavio je vlč. Mario Jozo Tolj.

U spomen pohoda Majke Utemeljiteljice, na zgradu željezničke stanice postavljena je spomen ploču koju je te večeri blagoslovio vlč. Anđelko Kaćunko u asistenciji našeg župnika vlč. Vjekoslava Pavlovića. Svečano otkrivanje spomen ploče bilo je dodijeljeno našoj Majci Angelini i šefu željezničke postaje.

Djeca vrtića s balonima izrazila su svoju radost prigodnom recitacijom i pjesmom Blaženici.

A djeca i mladi našeg Doma sv. Josipa koji su bili obučeni u narodnu nošnju izveli su nekoliko narodnih kola uz pratnju tamburica (Sadila sem rogozek, Kriči, kriči tiček). Nakon blagoslova krenuli smo u dugoj procesiji do kapele sv. Josipa. Dio programa je bila i pjesma našoj Blaženici (Uzore Sveti).

Procesija sa bakljama, slikom, željezničarima, mnoštvom sestara, djece, mladih i odraslih vjernika bila je vrlo dojmljiva. I tu večer završili smo sa Svetom Misom koju je nakon procesije predslavio vlč. Anđelko Kaćunko. Poslušajte neke od pjesama koje su otpjevali Mladi Karmela BSI Hrvatski Leskovac i prijatelji te večeri pod misom:

Svi slavimo

Uvijek Boga hvalite

Zahvaljujte Gospodinu

Prinosimo kruh

Karmelska himna

Druga večer trodnevnice

Druga večer bila je u znaku vjernika laika. Sveta Misa koju je predslavio o. Mato Miloš, karmelićanin, bila je svečani uvod u službeno osnivanje Zajednice karmelskih laika Božanskog Srca Isusova. Ova zajednica vjernika laika pridruženih našem poslanju izrasla je iz naših mjesečnih molitvenih susreta. Pedesetak članova koji su primljeni u Zajednicu znak su nade da će poslanje Karmela BSI darovano po bl. Mariji Tereziji još jače zaživjeti u Kristovom mističnom Tijelu, Crkvi. Pogledajte ovdje video zapise s osnutka:

1. Obećanje

2. Primanje članova (pojedinačno)

3. Pjesme

Uzore Sveti

Karmelska himna

4. Recital (sestre su izvele recital na temu karmelske duhovnosti)

Treća večer trodnevnice

Treća večer, uoči samog blagdana, bila je jedinstveni i povijesni događaj za nas sestre i veliki broj vjernika koji se okupio. Program koji je moderirao dr. Petar Krešimir Hodžić započeo na željezničkoj postaji u Hrvatskom Leskovcu, onoj istoj stanici na koju je u noći 11. listopada 1920. godine došla i bl. Marija Terezija posjećujući sestre i djecu u Hrvatskom Leskovcu.

Završna proslava jubileja bila je na blagdan bl. Marije Terezije. Naš uzoriti kardinal Josip Bozanić radosno se odazvao pozivu da predslavi svečano euharistijsko slavlje zahvale. Poslušajte neke od pjesama koje smo otpjevali te večeri pod misom:

Tebe Boga hvalimo

Uzore sveti

Na nebu moje duše

Gospodine, smiluj se

Aleluja

Jaganjče Božji

Hvali dušo moja

O Bože veliki

Hosana u visini

Te večeri kapela sv. Josipa bila je prepuna naših sestara iz drugih samostana i provincija, vjernika, dobročinitelja i prijatelja koji su došli zajedno s nama zahvaliti Bogu na 90 godina prisutnosti Karmela BSI u Hrvatskom Leskovcu. Euharistijsko slavlje bilo je uistinu jubilarno i vrlo svečano. Tome je osobito pridonijela prisutnost uzoritog kardinala Bozanića, gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića i trinaestorice svećenika, koji su kroz našu povijest djelovali u Hrvatskom Leskovcu, kao i prisutnost naše generalne poglavarice Majke Angeline i s. Edite, generalne savjetnice iz Nizozemske.

„Strpljivost i ustrajnost Bog kruni svojim blagoslovom“, izrekla je bl. Marija Terezija. Potvrdio je to i govor provincijalne poglavarice s. Anastazije Veić o dolasku sestara i povijesti Karmela BSI u Hrvatskom Leskovcu. Obilan Božji blagoslov počiva na ovom Njegovom djelu započetom po Utemeljiteljici. Zahvalne smo dobrom Bogu na svim milostima i svima koji su na bilo koji način doprinijeli i uključili se u ovo naše zajedničko slavlje zahvale.

    Sorry, photo gallery is empty.

 

Odgovori