Božja ljubav nas traži!

Božja ljubav nas traži!

Donosimo  tematski raspoređene misli bl. Elizabete od Presvetog Trojstva (Catez), koje nam otkrivaju lice Boga – Trojstvene ljubavi, te očituju kako život s Bogom može doista biti poželjan, jednostavan i usrećujući.

 

1.  Božja ljubav nas  traži

 

      Bog nije ravnodušan na naš odgovor. On zahtijeva… On traži…

 

  On stoji na vratima tvoga srca… On čeka… Otvori Mu!

      On  je posve  blizu tebi; Njegova ljubav te okružuje sa svih strana. On hoće biti tvoj prijatelju u svakom času. On će ti pomoći kod svakog zadatka koji trebaš ispuniti.

      Otvorimo se da Ga primimo. I ne pustimo Ga sama u ovom svetištu naše duše; kod svega mislimo na to da je  to On i da treba našu ljubav.

      Uvijek i potpuno bit ćemo povezani s ovom Riječi, koja je Čovjekom postala, sa Isusom koji u nama prebiva. Uvijek je On živ, uvijek je On djelotvoran u našoj duši: On mora biti duša naše duše i život našeg života, da možemo sa  sv. Pavlom reći: Meni je Krist život  ( Fil. 1, 21. ) .

      Vjeruj čvrsto da Njegova ljubav ima planove s tobom. Što više žrtava od tebe traži, to čini  On  zato da se tebi još više daruje.

    Što se više Bogu darujemo, to se više i On nama daje. To svakog dana bolje shvaćam.

Vjerujem da trebaš jedan ideal, to znači: nešto će ti pomoći da izađeš iz same sebe, da te povuče u visine. Ali gledaj, postoji samo jedan Ideal, a to je On – Isus! On je jedini pravi Ideal. Ah, kada bi ga samo malo poznavala onako kako Ga tvoja Sabeth  pozna! On očarava! On me privlači; pod Njegovom pogledom postaje horizont tako lijep, tako dalekovidan, tako svijetao… Pogledaj! Vidiš li? Ja Ga ljubim stravstveno, i u Njemu imam sve! S Njegovim očima , u Njegovom svijetlu sve promatram, u sve ulazim! Hoćeš li se okrenuti sa mnom ovom najvišem Idealu? To nije  slika iz snova nego stvarrnost.

     Naše biće je bogatije nego što to može shvatiti jedno stvorenje. Dobili smo to od Njega.

 

Pošto je On uvijek uz mene, ne smije molitva, života na Srcu nikada prestati! On je moje srce ispunio  tako velikom žeđu za neizmjernim i tako jakom potrebom za ljubavlju, da je može samo On utažiti! Ja idem k Njemu kao jedno malo dijete k svojoj majci, da me On sasvim ispuni i sasvim prožme.

     Ljubav je nešto neizmjerno, a kod nečeg neizmjernog može čovjek još uvijek ići dalje.     Vjernost, koju Učitelj od nas zahtijeva, sastoji se u tome, da s Njime koji je Ljubav, budemo povezani i ostanemo u toj ljubavi. Budite tako duboko ukorijenjeni u Njemu, da vašu dušu može označiti  pečatom svoje moći i  veličine. Nećete nikada biti površni ako ste budni u ljubavi!

       Vjeruj u Njegovu  ljubav,  u Njegovu nadmoćnu ljubav kako kaže sv. Pavao ( Ef. 2,4 ). Hrani svoju dušu velikim mislima vjere, koja će ti otkriti tvoje vrlo  veliko bogatstvo i cilj: za što te je Bog stvorio?!

 

2. Ja sam ljubljena

 

   “Postoji jedno Biće, koje je ljubav”. (Usp. 1. Iv. 4. 8; 16)  . Ovdje počinje sve . Bog postoji. On ljubi. On nas veoma ljubi! Za Elizabetu je to prauzrok! Sve je u toj sigurnosti obuhvaćeno.

 

     Postoji jedna riječ sv. Pavla koja je tako reći, sažetak moga života i mogla bi se svakog časa napisati: Propter nimiam caritatem! Da, to je bujica, jer me je prekomjerno ljubio!

Bog je sama ljubav. (Usp. 1 Iv 4. 8. ). Jednom  ćemo shvatiti kako smo veoma bili ljubljeni.

 Poznaješ li ti zaista tvoje bogatstvo? Jesi li izmjerio bezdan ljubavi? Ja ću ti otkriti srdačnu, neizrecivu ljubav;  tvoja je duša ogrnuta danju i noću.

   On je moj Neizmjerni. U Njemu ljubim, ja sam ljubljena i sve imam!

Dopustimo, ako je moguće, da naša vjera poraste do punine Njegove ljubavi! On je Otac, i kad bi majka zaboravila svoje dijete , On nas neće nikada ostaviti ( Iz. 49. 15 ).

     On te danas ljubi, kao što te je jučer ljubio i kao što će te sutra ljubiti, pa i ako Mu naneseš trpljenje .

    Zašto je mene tako jako ljubio? … Ja se osjećam tako malena, tako nevrijedna smilovanja, ali ja Ga ljubim, ne mogu nešto više učiniti, ljubim Ga njegovom ljubavlju. Ovo je dvostruka struja između Njega koji Jest i one koja nije!

     Ja se osjećam sakrivena u tajni ljubavi Kristove i ako pogledam unatrag, vidim upravo božanski lov za mojom dušom; oh, kolike li ljubavi! Osjećam se oborena od ovog pritiska. Tada šutim i klanjam se!…

3. Isus, Lice Ljubavi

 Bog je u Isusu postao naš ljudski brat. U Njemu je posve objavio svoju ljubav.

Jednoga su dana  upitali  Elizabetu: Koju knjigu ti najviše voliš? Odgovorila je :

 Dušu Kristovu; Ona mi posreduje sve tajne Očeve .

Ja te susrećem pod pogledom Učitelja. Ostanimo posve u njegovoj blizini, donesimo njemu sve naše duševne i tjelesne potrebe, kao što su to jednom učinili  bolesnici iz cijele Judeje kada su došli k njemu: ‘ Uvijek je iz njega izlazila sila, koja je sve liječila. ‘ Od Učitelja izlazi tajanstvena sila kad se vjeruje u njegovo djelovanje i u njegovu ljubav.

      Kada osjećate teret svojega tijela i u nutrini ste klonuli, ne gubite srčanost, nego dođite k njemu u vjeri i ljubavi, k Onome koji je rekao:’ Dođite k meni svi, koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas okrijepiti. ‘ ( Mt 11,24 )

      Nekoliko dana prije smrti, pritisnula je Elizabeta  svoj zavjetni križ na srce i rekla:  Mi smo se tako jako ljubili!  ( S 246 )

      Kako ste primili Gospodina Isusa Krista, tako nastavite u  Njemu  živjeti ( Usp. Kol. 2,6. )

Ti trebaš ovaj ‘ široki ‘ Put, nisi  stvoren za  ‘uski ‘, zemaljski puteljak!

   Čini  mi  se znakovito  živjeti u  Isusu  Kristu: izići iz sebe, ne gledati sebe, sebe napustiti, svakog časa dublje ući u Njega, tako duboko kao da ste u Njega ukorijenjeni ( Kol. 2,6.7 ), te da možemo u svakoj situaciji uzeti k srcu  ove lijepe riječi: Što će me rastaviti od ljubavi Kristove!

 Ako vjerno živimo Njegovim životom; ako se posve jednostavno uskladimo sa svim unutarnjim pokretima Raspetoga, tada se više ne trebamo bojati svojih  slabosti; tada će On biti naša snaga  (Usp. 2 Kor. 12,9.10. ) i tko nas može Njemu oteti?

Odgovori