DAN ZAJEDNIŠTVA, RADOSTI I SVJEDOČENJA LJEPOTE KRISTOVE PORUKE

DAN ZAJEDNIŠTVA, RADOSTI I SVJEDOČENJA LJEPOTE KRISTOVE PORUKE

 

    STUDIJSKO PUTOVANJE REDOVNIČKIH PRIPRAVNICA

 Dana 26.5.2015 održano je studijsko putovanje u Lasinju i Rijeku u organizaciji Povjerenstva za početnu redovničku formaciju. Polazak je bio ispred zagrebačke katedrale, gdje su se okupile novakinje, postulantice i kandidatice te magistre iz šest redovničkih zajednica. U veselom raspoloženju uputili smo se prema Lasinji.

Svetu misu smo slavili u Samostanu Kćeri Srca Isusova. Zbor novakinja, kojima su se pridružile i mlađe pripravnice, odlično je „odradio“ glazbeni dio.  Tako je sveta misa slavljena sa klauzurnim sestrama bila prekrasan početak ovog hodočašća.

Kćeri Srca Isusova broje oko 50 sestara u nekoliko europskih zemalja, a u Hrvatskoj ih je 12 – nekoliko hrvatica i nekoliko sestara iz ostalih zemalja. Blažena Marija od Isusa (Marija Deluil-Martiny) osnovala je družbu Kćeri Srca Isusova u drugoj polovici 19. stoljeća, nakon što je kao laikinja bila glavna promicateljica Počasne straže Presvetog Srca Isusova. Ove klauzurne seste posvećene su klanjaju Presvetom Oltarskom Sakramentu, kako bi ljubili, častili i davali zadovoljštinu Srcu Isusovu, što posebno prikazuju za svećenike, redovnike i redovnice.

Nakon svete mise, susrele smo se sa sestama. Susret je bio vrlo ugodan, gdje smo od sestara mogli čuti malo više o Družbi, neka svjedočansta, a i pokoji savjet.

Potom nas je ugostio i župnik župe Lasinje. Ovo mjesto je proživjelo kalvariju u Domovinskom ratu, kada je župna crkva bila minirana i srušena do temelja. Ipak, uz Božju providnost, a po svjedočenju župnika i uz veliku pomoć sv. Josipa, sagrađena je nova crkva posvećena sv. Antunu i Mariji Kraljici mučenika.

Nastavili smo put prema Trsatu, prelijepom Gospinom svetištu povrh grada Rijeke. Ovo svetište vuče korijene još iz 1251.g. kada je po predaji ovdje nekoliko godina bila Nazaretska kućica. Slika Majke Božije s Isusom koja se časti, donesena je iz Loreta. O svetištu se brinu franjevci i uz svetište se nalazi franjevački samostan. Gvardijan nam je pobliže pričao o povijesti svetišta, a pokazao nam je i zavjetnu kapelu te riznicu u kojoj se čuvaju vrijedniji darovani eksponati. Nakon odmora za ručak, okrijepili smo se i zajedničkom molitvom i kraćom marijanskom pobožnošću u crkvi, a i mirom kojim odiše svetište.

Poslije Trsata uputili smo se prema kući Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci. Ova družba je izvorno hrvatska, broji oko 120 sestara, koje djeluju širom Hrvatske.  Sestre su nas iznimno srdačno ugostile, priredile lijep kratki glazbeni program mladih umjetnica, upoznale sa svojom redovničkom zajednicom te sa svetim životom i djelima svoje majke utemeljiteljice – službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić. Utemeljiteljica je život ponajviše posvetila vjerskom odgoju i obrazovanju siromašne djece i mladeži krajem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća. Burna povijest i politička previranja na našim prostorima, utjecala su na tešku povijest ove redovničke zajednice, koja je doživljavala oduzimanje matične kuće za vrijeme komunizma i druge progone, ali se milošću Božjom i požrtvovnošću sestara uspjela  održati.

Uslijedila je posjeta katedrali Sv. Vida. Razgledali smo i vrijednu izložbu isusovačke baštine izložene u katedrali. Nakon toga je uslijedila kraća šetnja po Korzu i ulicama grada Rijeke. Bio je to  „evangelizacijski izlazak“ jer su različitost redovničkih odijela i radosna lica privukla pozornost prolaznika od kojih su neki očitovali iskreno oduševnjenje našom prisutnošću.

Povratak prema Zagrebu bio je veseo i raspjevan te u duhu zahvalnosti Majci Božjoj za ovo hodočašće i doživljeno zajedništvo sa sestrama iz različitih redovničkih zajednica, ali koje u različitosti svojih karizmi zajedno čine blago Katoličke Crkve.

1. Studijsko putovanje redovničkih pripravnica 1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA     OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odgovori