Drugi dan trodnevnice uoči blagdana Utemeljiteljice

Drugi dan trodnevnice uoči blagdana Utemeljiteljice

 

Drugog dana trodnevnice 28. 10. 2016. Sv. Misu u 18 sati predslavio je otac Mato Miloš, karmelićanin koji obavlja visoku dužnost vicepostulatora kauze o. Gerarda Tome Stantića i koji je ujedno veliki poznavatelj života i duhovnosti bl. Marije Terezije od Sv. Josipa. A uz njega je u koncelebraciji bio župni vikar župe sv. Ivana Nepomuka vlč Mijo Matošević.

Otac Mato je u propovijedi progovorio o blaženoj Mariji Tereziji od Sv. Josipa kao jakoj ženi. Istaknuo je kako je ova tema jakosti jako važna za nas sve a osobito za redovnike i redovnice jer Duh Sveti puše gdje hoće i nadilazi naše ljudsko ograničeno gledanje na stvarnost. Činjenica je kako je Blaženica trebala puno trpjeti kako bi ostvarila ono što je gledala kao Božju volju za spas duša. Ona se od malena služila svim sredstvima kako bi tražila Istinu u svom životu i hrabro je prihvaćala sva odricanja kako bi tražila slavu Božju i spas duša. Ona nije mahala sa svojim sposobnostima kao s perjanicom već je htjela da ti darovi urode velikim plodovima.

Doživjela je smrt majke i nakon njene smrti preuzela je brigu o kućanstvu. Zatim 1885. postaje upraviteljicom jedne umobolnice u Kolnu i dok je u nekoj prilici pratila jednu ženu katolkinju na Svetu Misu osjetila je veliki poticaj da bude i ona katolkinja. I to se ostvaruje 30. 10. 1888. S tim izborom za nju počinje prava kalvarija – otpuštena je s radnog mjesta i odbacuje ju otac i ona svakim danom upoznaje sve veći smisao križa Kristova. Jer kad mi trpimo Gospodin nam iznutra daruje svoj mir.

Bila je jako hrabra – otvorila je dom za nezbrinutu djecu, slijedila je poticaj o osnutku nove družbe iako je imala velika protivljenja. I obično đavao uvijek želi obeshrabriti one koji žele izvršiti Božje djelo. No nju ništa nije moglo zaustaviti kad je spoznala Božju volju.

Izjavila je „Ja nisam drugo nego sredstvo u rukama Božjim.“ A ovaj stav iziskuje veliku poniznost koja mora biti u skladu s krepošću jakosti. Otac Mato je zaključio svoju propovjed sa molitvom Blaženici tražeći ju da nas zagovara pred Gospodinom.

Misno su slavlje glazbeno animirale sestre Karmelićanke BSI, a kapela sv. Josipa je i ovu drugu večer bila puna vjernika laika i sestara iz više samostana. Zahvalne Bogu na ovom lijepom zajedništvu u Gospodinu srdačno pozivamo sve da nam se pridruže i sutra na Euharistijskom slavlju i meditativno glazbenom programu „Marija moja majka“ koji će uslijediti nakon Svete Mise.

 

Vaše sestre Karmelićanke BSI

 

Odgovori