PRVI DAN TRODNEVNICE BL. MARIJI TEREZIJI OD SV. JOSIPA

PRVI DAN TRODNEVNICE BL. MARIJI TEREZIJI OD SV. JOSIPA

1-trod-1000x400

Dana 27. 10. 2016. u 18 sati započela je sa Sv. Misom neposredna trodnevna priprava za blagdan bl. Marije Terezije od Sv. Josipa teza svečano otvorenje jubilarne godine kojom će se obilježiti stogodišnja prisutnost nas sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskoj.

Prvi su dan trodnevnice na poseban način obilježila djeca iz vrtića sv. Male Terezije iz Hrvatskog Leskovca. Otpjevali su uz pomoć svojih odgajateljica ulaznu pjesmu Hvala ti Terezijo. Pjesmu su pratili pokreti koje su djeca marljivo uvježbala. Pred oltarom je bila i jedna djevojčica odjevena kao Blaženica u pratnji još dvoje djece koji su predstavljali anđele želeći poručiti kako se blažena Marija Terezija i dan danas brine za nas i zagovara nas kod Gospodina Isusa.  Pripjev ulazne pjesme govori: Blažena Terezijo od Sv. Josipa sad i uvijek ti hvala za svu ljubav tvoju što uvijek sa nebesa pratiš hrvatsku domovinu moju,

Nakon ulazne pjesme započelo je euharistijsko slavlje koje je predslavio otac Antonio Mario Čirko, karmelićanin i župnik iz Remeta. Na početku svoje propovijedi istaknuo jekako se osjeća dijelom ove stogodišnje povijesti jer je bio dijete vrtića Svete Male Terezije na Vrhovcu i kako mu je lijepo biti dio povijesti koja je tako blagoslovljena.

Zatim je pozvao sve prisutne na promišljanje o geslu bl. Majke Marije Terezije od Sv. Josipa: Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti i Boga u svima ljubiti.

Postavio je pitanje: Kako mi gledamo druge ljude? Da li kao Herod koji se spominje u današnjem Evanđelju i koji je Isusa htio vidjeti samo iz znatiželje, ili? Gledamo li uopće Boga u drugim ljudima? A  moguće Ga je vidjeti samo ukoliko je naš život predan Isusu. Blažena Marija Terezija od Sv. Josipa je u svakom čovjeku vidjela Božju sliku i zato je ostvarila sve što je Bog od nje tražio.

Naglasio je važnu činjenicu kako je iskustvo Boga u našem životu veliko čudo i kad se ono dogodi kako se onda shvati što to znači služiti i pomagati. I Isus nas uči kako je služenje život u istini, upozoravanje ukoliko netko ide krivim putem i konkretna djela ljubavi.

Istina, ponekad je to teško živjeti, ponekad nas ljudi ogovaraju i čine ružne stvari u našoj sredini. U takvim situacijama važno je živjeti dostojanstveno svoje posvećenje. Jedan Herod nije mogao spriječiti Isusa pa tako ni mi ne trebamo gledati na tuđe obzire kad činimo dobro i nasljedujemo Isusa. Primjer nam je bl. Marija Terezija koja je sama izjavila: „O da mogu trpjeti, raditi, žrtvovati se za Crkvu, za spas duša…“

I na kraju p. Antonio je progovorio trećem dijelu Majčinog gesla – Boga u svima ljubiti. Drugo ime za Boga je Ljubav. I najvažnije pitanje je jesmo li otvoreni za Božju Ljubav ili nismo?

Pozvao je sve očeve, sve majke i sestre da budu živa Isusova slika. I tu nam je primjer Blaženica koja je bila prava majka za 10 000 djece u vrijeme dok je živjela. Njezino srce je bilo veliko. A kakvo je moje?

Blaženica je bila predana Isusu, a koliko je netko uistinu predan vidi se po tome koliko živi život u zahvalnosti. Evo upravo je i ovaj Jubilej prilika da nas sve na to podsjeti.

Misno su slavlje glazbeno animirale najmlađe članice Družbe Karmelićanki BSI – postulantice, novakinje i sestre juniorke koje su otpjevale i nekoliko novih skladbi posvećene Blaženici.

Kapela sv. Josipa je ovu prvu večer bila ispunjena velikim brojem vjernika laika, roditelja djece iz vrtića te većim brojem sestara koje su se pridružile ovoj trodnevnici i iz drugih zajednica. Zahvalne Bogu na ovom lijepom zajedništvu u Gospodinu srdačno pozivamo sve da nam se pridruže idućih dana.

Vaše sestre Karmelićanke BSI

1-trod-1000x600

 

Odgovori