HODOČAŠĆE KARMELSKE OBITELJI U SOMBOR

HODOČAŠĆE KARMELSKE OBITELJI U SOMBOR

Hodočašće sluzi Božjem o. Gerardu Tomi Stantiću

u Sombor (Gerardovo 2015)

 

U subotu 20. lipnja, naša raznolika Karmelska obitelj – mi sestre karmelićanke BSI, leskovačka Zajednica laika Karmela BSI, Mladi Karmela BSI, tamburaški sastav „Mi“ te ostali pobožni pučani iz našeg mjesta, odazvali smo se pozivu karmelićanina o. Mate Miloša za sudjelujelovanjem u programu devetnice Sluzi Božjem o. Gerardu Tomi Stantiću u Somboru. Stigavši u taj lijepi grad, radosno nas je dočekao i naš domaćin. Nakon dobre okrijepe, pošli smo u razgledavanje grada, Najduže smo se zadržali u crkvi, u kojoj je pater vrlo iscrpno i lijepo govorio o predivnim umjetninama kojima je crkva urešena. Oduševljeno je govorio o kipu Maloga Isusa, pred kojim se o.Gerard Tomo molio u neprilikama koje su ga stizale. Otac Mate veli da je ovaj dolazio pred kip ovim jednostavnim riječima: „Mali moj Kralju, što ću sad? Što Ti kažeš? Što da učinim?“. I Mali Kralj uvijek mu je jasno kazivao što mu je činiti. Po završetku razgledavanja, pomolili smo se kod groba oca Gerarda Tome da nam po njegovu zagovoru dragi Bog udijeli potrebne milosti.

Napokon, u 17.30h započeo je predprogram koji su preko Radio-Marije (Srbija) mogli pratiti svi ljudi dobre volje!

Naime, program se odvijao u već spomenutoj crkvi koja je već od početka programa bila prilično puna. Zbor i tamburaški orkestar izvodili su prigodne skladbe izmjenjujući se sa sestrama i laicima koji su govorili o karizmi vlastite zajednice. Neki od njih iznijeli su vlastita svjedočanstva o Božjoj prisutnosti u njihovim životima. Nakon lijepog i poticajnog šezdesetominutnog predprograma uslijedio je vrhunac: sveta Misa, koju je predslavio o.Mato. Imao je vrlo lijepu i poticajnu propovijed; gorljivo je poticao svoje Somborčane da se aktiviraju u životu Crkve i Karmela, dajući im za uzor naše mlade i odrasle laike koji su uistinu bili predivno svjedočanstvo zajedništva i radosti u službi Crkve i bližnjih. Liturgija je završena skromnom procesijom do groba o. Gerarda. No, naša služba svjedoka karmelske radosti u Somboru nije još bila završena! Slijedila je zakuska i druženje uz svirku naših „Mi-ovaca“. Bilo je to kratko, ali lijepo druženje s našom braćom karmelićanima i njihovim župljanima koji su se potrudili da poželimo ponovno doći k njima i ocu Gerardu u Sombor.

Zahvalni Bogu, i svima koji su nas toga dana primali radosna srca, želimo svako dobro i obilje milosti po zagovoru oca Gerarda Tome Stantića! Bilo tako, amen!

Odgovori