KORIZMENI INTERNET? – DUHOVITO I RADIKALNO S MLADIMA KARMELA BSI

KORIZMENI INTERNET? – DUHOVITO I RADIKALNO S MLADIMA KARMELA BSI

DUHOVITA I ODVAŽNA KORIZMA

Zajednica mladih koja se okuplja u sklopu našeg samostana u Gabela Polju,a animira ju s. Marija Dijana Mlinarić odlučila je dati svoj posebni doprinos u korizmenom vremenu. Naime, odlučili su se na projekt u kojem će Internet biti u službi približavanja Isusu, evanđelju i radosti života. Svakog dana bit će objavljen novi video uradak u kojem ćete možda moći prepoznati i vaše svakodnevne situacije, i konkretan prijedlog kako živjeti upravo taj dan na jedinstven način. Pripremili su za vas  videe za svaki dan u korizmi s biblijskim čitanjima, zadacima i skečevima!

Uključite se i vi putem naše facebook stranice: https://hr-hr.facebook.com/mladi.karmelabsi

Za one koji žele saznati više, donosimo u nastavku intervju sa s. Dijanom:

Nadahnuti nedavnim ciklusom o medijima, koji održavaju na redovitim susretima petkom, s. Dijana i zajednica mladih, koju čine 50-ak ljudi raznih dobnih skupina, od 7. razreda do studenata, su primijetili kako su mediji korisni onoliko koliko ih mi koristimo za dobro.

“Ono što je animatore i mene šokiralo je bilo koliko mediji imaju utjecaj na svakodnevan život mladih, a koliko nisu svjesni negativnih utjecaja. Roditelji često nisu upućeni što rade na Internetu i činjenica je da mladi najčešće besciljno koriste medije. Međutim, nismo htjeli da ostane na nečemu negativnom. Zanimalo nas je kako mediji mogu poslužiti kao sredstvo evangelizacije. Poticaj nam je bio kada su mlađe skupine rekle kako im kronično nedostaje duhovnog sadržaja online za njihovu generaciju”. Inicijativa, kaže s. Dijana, došla je od samih mladih, koji su odgovorni za provedbu i planiranje projekta, s njenom podrškom i pratnjom. Iako je prvotna zamisao bila da sadržaj bude za internu uporabu, s. Dijana je ubrzo primijetila koliko su mladi pred njom vješti, duhoviti i kreativni. Od praktičnih zadataka, do poticaja za rast u međuljudskim odnosima, odricanju, činiti djela milosrđa… mladi su dobro iskoristili virtualan prostor koji im je ponuđen.

Svjedočanstvo mladih podržala je i čitava župna zajednica, od roditelja pa do starijih članova, koji su čak i glumili u nekim skečevima.

“Oduševilo me što su se usudili”, rekla je s. Dijana, „ipak se kreću među vršnjacima koji žive vjeru tek tradicionalno i imaju neke predrasude, ili ju uopće ne žive”.

Svjedočanstvo mladih podržala je i čitava župna zajednica, od roditelja pa do starijih članova, koji su čak i glumili u nekim skečevima.

“Želim  zahvaliti animatorima BiH i ekipi iz centra za mlade Ivan Pavao II. u Sarajevu koji su se svi uključili isto u naše stvaranje, zatim našoj Dani koja je slala kadrove iz Austrije, babi Mili i babi Marici koje su odlično glumile, i Zdenku koji je bio hitna služba i oporavio mobitel na kojem je sve nestalo – sav trud i svi filmići. Bog sve vodi…gledamo se sutra”, napisala je s. Dijana u najavi na svojem Facebook profilu, gdje su objavljeni uradci koji možete pratiti.

Za korizmu, s. Dijana je poručila svim mladima da učine jedan “inventar vlastitog života”. Neka pogledaju svoje odnose, djela, ono što koriste i neka preispituju zašto nešto čine – koristi li to istinski vlastitom rastu i razvoju. “To je i želja našeg medijskog projekta. Mediji su zapravo korisni onoliko koliko ih mi iskoristimo za dobro, a tako i sve u životu. Možemo sve upotrebljavati, ali sve i ne koristi”, zaključila je.

(Članak preuzet sa Hrvatske katoličke mreže)

Odgovori