ODRŽANO PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE „100 GODINA SESTARA KARMELIĆANKI BOŽANSKOG SRCA ISUSOVA U HRVATSKOJ“

ODRŽANO PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE „100 GODINA SESTARA KARMELIĆANKI BOŽANSKOG SRCA ISUSOVA U HRVATSKOJ“

Svečano je u dvorani ,,Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog instituta 6. rujna 2017. godine u 19 sati predstavljena monografije 100 godina sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskoj, autorice s. Marije Zovkić. Voditelj programa don Anton Šuljić pozdravljajući prisutne istaknuo je posebno one koji su radili na monografiji: glavnog urednika Karmelskih izdanja o. Juru Zečevića, OCD, dizajnericu Senku Blažeković, lektorice i korektorice teksta s. Lidiju Vuksanović i Martinu Horvat i prevoditelja teksta na engleski jezik Marijana Tokića. O monografiji su uz autoricu teksta s. Mariju i glavnog urednika KIZ-a govorili i mons. Vlado Košić, sisački biskup, Mate Krajina glavni urednik lista ,,MI”. Provincijalna poglavarica s. M. Kristina Pišković u svom je govoru pozdravila, uz ovdje već spomenute, prisutne: akademika dr. sc. Željka Reinera, potpredsjednika Hrvatskog sabora, izaslanika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića gospodina Stipu Zeba, Mariju Ivanković,voditeljica Službe za predškolski odgoj i obrazovanje MZOS-a, gospođu Ljilju Vokić, prisutne provincijale fra Josipa Blaževića i vrhovne i provincijalne poglavarice, redovnike i redovnice, mons. Juru Batelju, župnike župa u kojima sestre djeluju, svećenike i prijatelje, dobročinitelje, članove Zajednice karmelskih laika BSI, mlade karmela BSI, djelatnike naših dječjih domova i vrtića. Predstavljanju monografije nazočila je i 91-godišnja Ruth Dajč koju je kao djevojčicu spasio nadbiskup Alojzije Stepinac tako što ju je poslao sestrama u Dom  sv. trezije na Vrhovcu. Ona se kratko prisjetila tih dana te zahvalila sestrama na svemu što su učinile za nju i za drugu djecu. U ispunjenoj dvorani svečanost promocije uljepšao je zbor ,,MI” Tamburica pod ravnanjem gospođe Renate Ivoš-Krajina. U toploj i srdačnoj atmosferi predstavljanja ove monografije nastavilo je i druženje prisutnih uz pripremljeni domjenak. Kako bi svima vama, dragi čitatelji, barem malo dočarali ugođaj ove večeri donosimo u nastavku nekoliko fotografija i dio iz govora s. M. Kristine Pišković, provincijalna poglavarica kojim se obratila nazočnima: „Željela bih sama odletjeti tamo.“ Započinjem ovim riječima promišljanje o osobi koja ih je izgovorila; tko je ona? Gdje je ona? Odakle želi kamo doći i to hitro, odmah?! Prepoznajem njezinu silnu želju da nekamo dospije, ali ne samo da dođe kada to bude u mogućnosti, kada joj vremenski hod zemaljskom cestom to bude dozvolio, ne samo to; ova duša želi imati krila kojima će se vinuti u visinu, želi pronaći put kojim će se izdignuti iznad putova, ulica i gradova te brže, hitrije, odmah doći ondje kamo želi.

Tko je mogao izgovoriti ove riječi ako ne naša blažena Utemeljiteljica Marija Terezija od sv. Josipa čija vjera nije poznavala nesavladivost prepreka zemaljskog putovanja već je uvijek svoju dušu, želju i čežnju srca uzdizala Bogu i odlazila kamo ju je On poslao. Da, boraveći tada u Americi želi ne samo doći, već doletjeti u Zagreb.

,,Nemam riječi kojima bih opisala koliko bih željela kuću u Zagrebu, željela bih sama odletjeti tamo i potražiti kandidatice.” Te 1917. iako ne tijelom, duhom leti u našu Hrvatsku; željom, uputom i preporukom šalje sestre na naše hrvatsko tlo za koje kuca njezino srce, za duše Hrvata i svih stanovnika Hrvatske. Iz tog njezinog leta razvilo se utemeljenje i stoljetni hod naše Hrvatske provincije karmelićanki BSI i let srca svake pojedine sestre koja je svoj život utkala u karizmu naše redovničke zajednice. Vjerujem da i danas u zajedništvu svetih bl. Marija Terezija dolazi hitro u letu svakoj svojoj duhovnoj kćeri, i zahvaljuje joj što je posvetila svoj život djelu koje je opisano i fotografijom prikazano u ovoj monografiji koju danas predstavljamo.

Dolazi naša bl. Marija Terezija svojim zagovorom i pomoći i svima vama poštovani biskupe, svećenici, vjernici laici, mladi, prijatelji i dobročinitelji Družbe, koji ste s nama hodili i hodite ovozemaljskim putovima. Ne sumnjam da je njezina želja doći i do srca svih koji su darovali svoje vrijeme, talente, znanje, napor i rad u nastanak monografije i zato vam, uime provincije koja hodi stopama blaženice te u ovoj godini slavi svoj stoljetni hod želim zahvaliti… Hvala Vam što s nama sestrama surađujete da se u ovo djelo Karmela BSI utkaju niti svakog pojedinog života i što se let duše prema Stvoritelju te ostvarenju Njegove volje i želja naše blaženice za spasenjem duša nastavlja i dalje među nama u ovoj nam dragoj domovini. I neizmjerna zahvala našoj Blaženici čijoj je kontemplativnoj duši gora Karmel bila uzletište da bi se vinula do spoznaje  ljubavi Božjeg Srca i sjedinjenja s Njim, a potom je  na zemlji svojim životom uprisutnila utjelovljenje Njegovog milosrđa za potrebne. Neka nas s nebeskih visina zagovara kako bismo poput nje duhom ,,letjeli” na putove ljubavi i sretno prispjeli do kraja svih putova i putovanja: do vječnog zajedništva s Bogom Trojstvene ljubavi.

    Sorry, photo gallery is empty.

Odgovori