PAPA FRANJO: Sveta Terezija Avilska primjer je uloge žene u Crkvi i u društvu

PAPA FRANJO: Sveta Terezija Avilska primjer je uloge žene u Crkvi i u društvu
 Povodom 50. obljetnice proglašenja karmelićanke svete Terezije Avilske crkvenom naučiteljicom, Papa Franjo je    poslao poruku biskupu Avile. Istaknuo je da njezin nauk i danas govori onima koji su sposobni srušiti svaki zid, bio on fizički, životni ili kulturni.

Sv.Terezija od Isusa iz Avile je prva žena koja je postala crkvenom naučiteljicom; taj je naslov bio priznanje za dragocjeni nauk koji nam je Bog prenio preko njezinih spisa i svjedočanstva njezina života – napisao je papa Franjo biskupu Ávile, monsinjoru Gilu Tamayu, povodom 50. obljetnice proglašenja svete Terezije Avilske naučiteljicom. Taj joj je naslov dodijelio sveti Pavao VI., 27. rujna 1970. godine. Katoličko sveučilište u Ávili tu godišnjicu slavi međunarodnim kongresom pod naslovom „Izvanredna žena“, kako je za nju rekao papa Montini, koji završava danas, 15. travnja.

Sveta Terezija je rođena 1515., a preminula je 1582. godine. I nakon 500 godina plamen koji je Isus zapalio u Tereziji i dalje trepti u ovom svijetu kojemu su uvijek potrebni hrabri svjedoci, sposobni srušiti svaki zid, bilo da je fizički, životni ili kulturni – napisao je Papa, te spomenuo također inteligenciju i upornost te žene, s kojima se povezuju osjetljivost za ljepotu i duhovno majčinstvo prema svima koji su joj se približili u njezinu radu. Bila je primjer izvanredne uloge koju su žene imale u povijesti Crkve i društva – istaknuo je papa Franjo.

Sveta Terezija Avilska govori i danas zahvaljujući svojim spisima; njezina poruka i njezin primjer su za sve za one koji osjećaju poziv na redovnički život, ali i za sve koji žele napredovati na putu pročišćenja od svake svjetovnosti, koji vodi do jedinstva s Bogom – napomenuo je te dodao – Imati ju kao prijateljicu, suputnicu i voditeljicu na našem zemaljskom hodočašću ulijeva sigurnost i mir. Papa je poruku završio podsjećajući na veliko Terezijino štovanje svetoga Josipa, te potičući na proučavanje njezine poruke i nauka.

Sv. Terezija Avilska. Karmel BSI

Odgovori