POBOŽNOST PRVIH PET SUBOTA U SAMOSTANU NA VRHOVCU

POBOŽNOST PRVIH PET SUBOTA U SAMOSTANU NA VRHOVCU

3. srpnja 1917. godine, tijekom svog trećeg ukazanja, govoreći o Drugom svjetskom ratu, Gospa je rekla: “Da bih ga spriječila, doći ću i zamoliti, da se obavi Posveta Rusije mome Bezgrješnom Srcu i da se ide na svetu Pričest prvih subota u svrhu naknade. ” Fatimska poruka nije bila u potpunosti završena s ciklusom ukazanja u Cova da Iria 1917. godine. Najavljeni ponovni dolazak  dogodio se 10. prosinca 1925. godine kada je Lucija bila kao kandidatica u njezinoj sobici u kući sestara svete Dorotee. Ukazala joj se Djevica Marija s Djetetom Isusom. Položivši joj ruke na rame pokazala joj je srce ovijeno trnjem koje je držala u ruci. Dijete Isus, pokazao je na Srce i Luciji uputio sljedeće riječi: “Imaj sažaljenja prema Srcu svoje Presvete Majke, izbodenom trnjem, što ga svaki trenutak u njega zabadaju nezahvalni ljudi, a nema tko bi ga pokorom pokušao izvući!”

Zatim je nastavila Presveta Djevica: “Gledaj, kćeri moja, moje Srce ovijeno trnjem što ga u svakom trenutku u njega zabadaju svojim psovkama i nezahvalnošću. Barem ti me pokušaj utješiti i poruči svima onima koji se u prvih pet subota u mjesecu ispovijede, pričeste i izmole krunicu i petnaestak minuta sa mnom ostanu u razmatranju o otajstvima krunice, a s nakanom da mi pruže zadovoljštinu, obećajem svoju prisutnost u času smrti i sve milosti koje su im potrebne da spase dušu.”

Crkvena vlast u Leiriji odobrila je tu pobožnost 13.08.1939. godine.

Pobožnost prvih pet subota se sastoji u sljedećem:

  1. a) da se obavi sv. Ispovijed, a zatim da se primi sv. Pričest (Ako posao, škola, bolest ili drugi opravdani razlog sprječavaju primanje svete Pričesti na prvu subotu, ona se može primiti sljedeće nedjelje).

Ispovijed nije nužna taj dan; važno da je duša u stanju milosti da se može pričestiti.

  1. b) da se toga dana izmoli jedan dio Gospine krunice (radosni, žalosna, slavna, otajstva svjetla)
  2. c) da se razmišlja barem četvrt sata o otajstvima svete Krunice
  3. d) da se sve ovo obavi s nakanom, da se dadne zadovoljština Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Fatimska Gospa je obećala da će svima onima koji obave ovu pobožnost biti na pomoći u času smrti, te svim milostima koje su potrebne za spasenje. Pobožnost prvih pet subota može se ponoviti više puta tijekom života.

 

 

Zašto baš pet subota?

Naš Gospodin rekao je sestri Luciji:

“Kćeri moja, razlog je jednostavan: postoji pet oblika uvreda i psovki koje se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinu:

1.Psovke protiv Bezgrešnog Začeća

  1. Psovke protiv njezinog Djevičanstva
  2. Psovke protiv Božanskog Majčinstva, zajedno s odbijanjem da ju se prizna kao Majku svih ljudi
  3. Javno pokušaji usađivanja u srca djece ravnodušnost, prezir i konačno mržnju prema ovoj Bezgrešnoj Majci
  4. Direktno vrijeđanje Srca Marijina na njenim svetim slikama.”

Fatiska Gospa je 13.07.1917. izrazila želju da se pri moljenju Krunice iza svakog otajstva doda ovaj zaziv:

“O moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja i dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najpotrebnije Tvoje Milosrđe.”

Ovim zazviom Gospa Fatimska je željela dozivati u pamet vjernicima osnovne ciljeve svoga dolaska u Fatimu, a to su: borba protiv grijeha jer on vodi u pakao; želja da se pomogne dušama, osobito u času kada im je to najpotrebnije – u času smrti; da dođu u Nebo.

 

DOĐIMO I RADOSNO UČINIMO OVU POBOŽNOST I POZOVIMO I MNOGE

DRUGE KOJI ĆE RADO DOĆI ILI ONE KOJIMA JE POTREBNO.

MOLIMO ZA OBRAĆENJE GREŠNIKA.

 

DEVETNICA SV. KRUNICE 25.1. do 2.2.

Odgovori