POSJET APOSTOLSKOG NUNCIJA MONS. ALESSANDRA D‘ ERRICA KARMELU BSI

POSJET APOSTOLSKOG NUNCIJA MONS. ALESSANDRA D‘ ERRICA KARMELU BSI

 

Posjet Nuncija Karmelu BSI

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico posjetio je u nedjelju 13. ožujka 2016. samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu. Na radost sestara i okupljenih vjernika predslavio je svetu misu u koncelebraciji s p. Ivicom Hadašem, službenim prevoditeljem, i vlč. Vjekoslavom Pavlovićem, župnikom župe sv. Ivana Nepomuka u Lučkom.

Poštovanog i dragog gosta pozdravili su štićenici Doma sv. Josipa a dobrodošlicu mu je izrekla provincijalna poglavarica s. M. Kristina Pišković uime sestara Hrvatske provincije Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, nazočne vrhovne poglavarice Majke M. Angeline Finnell, djece i iz našeg Doma sv. Josipa te Zajednice karmelskih laika Božanskog Srca Isusova i mladih Karmela BSI koji djeluju u našem samostanu. Sestra Kristina je izrazila radost i zahvalnost predstavniku Svetog Oca u Hrvatskoj mons. D’Erricu za ovaj susret koji se dogodio upravo na Papin dan, tj. treću godišnjicu izbora pape Franje u službu nasljednika sv. Petra. Istaknula  je da Karmel u svojoj karizmi, svecima i duhovnoj baštini njeguje ljubav prema Crkvi i Svetom Ocu,  njeguje osjećaj za potrebe Crkve kao i posebnu molitvenu brižnost za sve njezine nakane. Potom je ukratko predstavila Družbu, lik osnovateljice bl. Majke M. Terezije od sv. Josipa i djelovanje sestara.

U svom srdačnom obraćanju sestrama i nazočnim vjernicima mons. D’Errico ih je upoznao s likom pape Franje i bitnim porukama njegova pontifikata. Posvjedočio je o svom iskustvu susretâ s Kristovim namjesnikom kao o iznimnoj duhovnoj osobi koja svjesno i jasno unosi duhovnost u svijet. Iako je prošlo tek tri godine od kako je papa Franjo izabran za papu osjeća se kao da je prošlo mnogo više vremena zbog svega onoga što je on uspio ostvariti tijekom svoga pontifikata, rekao je Nuncij. Ono što Sveti Otac neprestano naglašava jest da treba promijeniti mentalitet, shvaćanja i živote kako bismo se mogli suočiti s teškoćama koje susrećemo u svakodnevici. Vrijeme u kojem živimo predstavlja proljeće Crkve, zahvaljujući velikim doprinosima i velikim naporima koje čini upravo veliki papa Franjo. Nuncij je pojasnio kako je poučavanje i nauk Svetog Oca programatski izrečen u njegovoj pobudnici „Evangelii gaudium”.  O tom projektu gotovo svakodnevno progovara  u propovijedima na svetim misama u Domu sv. Marte. To je projekt koji je sadržan u posljednjim Isusovim riječima prije uznesenja na nebo: „Idite po svem svijetu i naviještajte Radosnu Vijest svim narodima.“ Od tih  Kristovih  riječi treba krenuti u projekt nove evangelizacije. U propovijedi je nadalje Nuncij naglasio kako se nalazimo upravo u vremenu takvog projekta, u vremenu u kojemu se svi, i Bogu posvećene osobe i laici, trebaju osjećati pozvanima da daju svoj doprinos kako bi donijeli novu  svježinu i svjedočenje te izgrađivali Kraljevstvo Božje.

Projekt nove evangelizacije prema Papinom naučavanju je projekt Crkve koja je otvorena, ekumenska i misionarska jer takvu Crkvu želi Isus – utemeljitelj Crkve, istaknuo je mons. D’Errico. U nastavku propovijedi pojasnio  je da je za konkretno ostvarenje ovog  Isusova naloga potrebno ići na periferije u susret svima bez razlike. Te periferije mogu biti materijalne  (siromašne i zapuštene osobe, stariji, bolesni…) i duhovne. Na periferiju je izlazila i vaša osnovateljica bl. Majka M. Terezija od sv. Josipa. Upravo osobe na periferiji trebaju biti naš izbor i njima trebamo dati prednost. Duhovne periferije prepoznajemo u osobama koje su prije dolazile u Crkvu a sada to više ne čine ili pak one koje nikada nisu dolazile u Crkvu. Prema naučavanju pape Franje, duhovnim periferijama pripadaju osobe koje su duhovno daleko udaljene od nas. Upravo prema  njima trebamo imati jedno posebno poštovanje koje ujedno potiče i našu ekumensku zauzetost.

Upravo u tom kontekstu ekumenske zauzetosti mons. D’Errico je pojasnio prijedlog i odluku Svetog Oca koji je odredio da mješovita katoličko – pravoslavna  teološka komisija osvijetli povijesne okolnosti i zbivanja u kojima je djelovao bl. Alojzije Stepinac.  Nakon pomnog ispitivanja života i djela kardinala Alojzija Stepinca jasno je da je njegova svetost i kanonizacija s katoličke strane neosporna. No s pravoslavne strane postoje nejasnoće koje bi bez  kvalitetnog rješavanja dovele do novog međusobnog udaljavanja.  Stoga je papa Franjo učinio ovu ekumensku gestu kojom želi ostvariti da duhovni velikan kakav je bio Stepinac doista bude obostrano prepoznat kao uzor i svetac sveopće Crkve.

Zahvalni mons. D’Erricu za bogatu propovijed nastavili smo misno slavlje koje je svojim pjevanjem obogatio mješoviti zbor pod ravnanjem prof. Renate Ivoš – Krajina.

Zajedništvo ovog susreta s apostolskim nuncijem nastavljeno je u spontanom razgovoru sa sestrama tijekom večere u kojem se preuzvišeni nuncij detaljnije informirao o životu i djelovanju sestara. Uz  preporuke u molitve te izrečene želje da naši pozdravi budu preneseni Svetom Ocu Franji, za kojeg Karmel BSI svakodnevno moli, posjet je završen  u međusobnoj nadi za ostvarenjem još mnogo ovakvih susreta.

sestre Karmelićanke BSI

Karmel BSI Posjet Nuncija Karmelu BSI 2 Posjet 4 posjet 5 Posjet 3 posjet 6

Odgovori