PRISUTNOST KARMELA BSI U SLAVONSKOM BRODU U JUBILEJSKOM ZLATNOM SJAJU

PRISUTNOST KARMELA BSI U SLAVONSKOM BRODU U JUBILEJSKOM ZLATNOM SJAJU

PROSLAVLJEN JUBILEJ KARMELA BOŽANSKOG SRCA ISUSOVA U SLAVONSKOM BRODU

U Slavonskom Brodu u župi Duha Svetoga, na čijem se području nalazi naš samostan Karmelske Gospe, svečano je u nedjelju, 14. srpnja proslavljen jubilej pedesetogodišnje prisutnosti, dolaska i djelovanja naših sestara u ovom dragom slavonskom gradu.

Svečano misno slavlje zlatnoga jubileja u zajedništvu 10-ak svećenika i više od 50 sestara karmelićanki pred brojnim je vjernicma u župnoj crkvi Svetoga Duha predvodio nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić. Misu su među ostalima koncelebrirali sadašnji župnik  vlč. Florijan Kvetek, bivši župnik mons. Stjepan Belobrajdić, župni vikar vlč. Petar Maskaljević, kancelar Nadbiskupijske kurije vlč. Drago Marković, zamjenik gvardijana Franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu o. Goran Malenica OFM i prior karmelskog samostana Družbe Bosonoge braće Blažene Djevice Marije u Zagrebu (Remete) o. Stjepan Vidak.

Na sv. Misi su sudjelovali brojni vjernici, uzvanici te redovnice koje su za tu prigodu stigle iz drugih samostana Hrvatske, Nizozemske te Nigerije.

Na početku zahvalanog Euharistijskog slavlja za ove godine molitve, služenja bližnjima i ljubavi, Zahvalu Trojedinom Bogu i vjernicima u Slavonskom Brodu uputile su vrhovna poglavarica Družbe M. Karla Marija Peranović i provincijalna poglavarica s. Kristina Pišković. Slavlje su pjevanjem uzveličalo članovi i članice mješovitog župnoga zbora pod ravnanjem prof. Alenke Martinović, kao i zbor sestara.

Aktualizirajući Evanđelje o milosrdnom Samarijancu, nadbiskup Hranić je pojasnio kako ta Isusova prispodoba poziva „da se ne pitamo tko je moj bližnji, nego da kao kršćani promišljamo jesmo li mi bližnji svakom čovjeku u potrebi“. Ustvrdio je da su karmelićanke u svom životu i djelovanju kroz pola stoljeća u župi Duha Svetoga i gradu Slavonskom Brodu doista bile bližnje svakom čovjeku u potrebi. Potkrijepio je to činjenicom da su već u svojim počecima, a i poslije, zauzeto djelovale u odgoju djece, a time i evangelizaciji obitelji, naglasivši pritom i njihovu brigu za starije, napuštene, nemoćne.

Pojasnivši kako se identitet svake od sestara ne može razumjeti bez njihova osobnog odnosa s Bogom, nadbiskup im je poručio: „Drage sestre, dragocjene ste ponajprije svojim identitetom Bogu posvećenih osoba. Dok se Crkva danas počinje osjećati poput nerotkinje, koja kao da je izgubila prirodne pretpostavke da bi mogla rađati nova svećenička i redovnička zvanja, mi vidimo da je baš ta vaša karizma i dimenzija izgradnje Crkve, evangelizacije na jedan drukčiji način od nas svećenika itekako važna i dragocjena, te vidimo kako smo siromašni kad nema vas sestara. Danas Bogu zahvaljujemo za svjedočanstvo vašega Bogu posvećenog života kroz 50 godina u ovoj župnoj zajednici i gradu. Zahvaljujemo za sve ono što ste u svome predanju Bogu živjele kao bližnje župljanima ove župne zajednice, građanima ovoga grada, gdje ste se, ne pitajući tko je moj bližnji, same osjećale bližnjima koji su pozvani i poslani drugima i što se i nadalje stavljate na istu službu. Hvala vam što ste odlučile ostati naši bližnji. Neka dragi Bog blagoslovi vaše redovničko predanje, blagoslovi vas i brojem i milošću“.

Nadbiskup je zahvalio karmelićankama što su gradnjom samostana odlučile ostati u Nadbiskupiji, a vjernike pozvao da mole za postojeća i nova duhovna zvanja. Posebnu čestitku uputio je s. Stanislavi Vidačković, koja je ove godine proslavila 50 godina redovništva, a u Slavonskom Brodu je najduže djelovala – 30 godina u tri navrata. Njezinu zauzetost za siromašne i potrebite prepoznao je i Grad te joj prije tri godine dodijelio nagradu za humanost.

Mons. Hranić je potom nastavio: “Ovaj zlatni jubilej ne bismo trebali slaviti samo kao sjećanje na sve ono što su sestre karmelićanke učinie u proteklih 50 godina, a učinile su mnogo. Ovo slavlje trebamo pretvoriti u molitvu za nova duhovna i redovnička zvanja, napose za nova zvanja u ovoj Družbi karmelićanki Božanskog Srca Isusova, kako bi sestre, upravo po tome Presvetome Srcu Isusovom nastavile djelovati na temeljima svog apostolata i činiti dobro svima i svakome, a sve na veću slavu Gospodinovu” poručio je nadbiskup Hranić.
Znakoviti su bili i prinosni darovi: škapular, slika Gospe Karmelske, kruh i vino koje su na oltar donijele karmelićanke koje djeluju u Slavonskom Brodu. Čestitke i zahvale na kraju mise uputile su generalna poglavarica Majka Marija Karla i provincijalna poglavarica s. Kristina. U znak zahvale za predvođenje slavlja, kućna poglavarica s. Monika Havliček nadbiskupu Đuri darovala je sliku koja prikazuje župnika Marka Majstorovića kako daje dopis tadašnjoj poglavarici, moleći je da pošalje karmelićanke u Slavonski Bod, a rad je slikarice Zlate Živković.

Po završetku euharistijskog slavlja, sestre i novakinje su izvele kraći prigodni program, izričući uz molitvu, poetsku riječ i stih, glas i pjesmu, ritam i pokret svoj „Te Deum“ – zahvalu Bogu za 18 250 dana molitve i služenja u ljubavi u Slavonskom Brodu. Poslije mise druženje je uz okrepu nastavljeno u crkvenom dvorištu gdje su zasvirali i zapjevali tamburaši.

Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava u župnoj crkvi Duha Svetoga od četvrtka 11. do subote 13. srpnja. Svakoga dana slavljena je misa uz prigodni program. Tako su prvoga dana učenici područne škole u Malom Parizu prikazali igrokaz San Anne Marie, djetinjstvo bl. Utemeljiteljice, te poziv vlč. Marka Majstorovića da sestre dođu u njegovu župu. Igrokaz su izveli i u nekim župama grada te sudjelovali na ovogodišnjoj Vjeronaučnoj smotri.

Drugoga dana kroz prigodnu prezentaciju voditeljica Zajednice karmelskih laika Izabela Hrkač predstavila je apostolat karmelićanki kroz 50 godina njihova djelovanja u Slavonskom Brodu. Svečano je bilo u subotu na večernjoj misi koju je predvodio o. Krešimir Josip Bahmec, ovogodišnji mladomisnik – karmelićanin. Tijekom misnog slavlje 63 vjernika, među kojima je uz odrasle vjernike bilo i djece i mladih, primilo je Gospin škapular.

U pola stoljeća naše brodske zajednice djelovale su do danas 52 sestre, a trenutačno ih je u samostanskoj kući šest. Jedina je to Zajednica karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Slavoniji, čija je karizma vođena idealom njihove utemeljiteljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa “Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti!”. Već nekoliko godina u Slavonskom Brodu djeluje i Zajednica laika Karmela  Božanskog Srca Isusova, a unazad pet godina karmelskoj je bratovštini i po karmelskome škapularu se Blaženoj Djevici Mariji posvetilo više od tisuću vjernika.

    Sorry, photo gallery is empty.

 

Odgovori