Proslava 65 i 60 godina redovničkih zavjeta

Proslava 65 i 60 godina redovničkih zavjeta

Proslava 65 i 60 godina redovničkih zavjeta

Dan Družbe Karmelićanki Božanskog Srca Isusova proslavili smo u subotu 1. srpnja 2023. godine u provincijalnoj kući Hrvatske provincije u Samostanu sv. Josipa u Hrvatskom Leskovcu. Euharistijsko slavlje u 10.30 sati predslavio je požeški biskup mons. Antun Škvorčević, a u koncelebraciji su bili župnik iz Stona don Bernardo Pleše, župnik iz Hrasna don Neđo Krešić, biskupov tajnik vlč. Matej Siluković, župni vikari vlč. Mijo Matošević i vlč. Ivan Zovko i domaći župnik vlč. Dubravko Škrlin Hren koji je izrekao dobrodošlicu biskupu Škvorčeviću.

Svoju je sadržajno bogatu propovijed biskup Škvorčević započeo razmišljanjem kako život ocjenjujemo školskim ocjenama, a životu, zapravo, treba pristupiti nekim dubljim mjerilima koja nam daje Božja riječ i po kojoj trebamo provjeravati svoj život jer Božja riječ ima snagu pokrenuti nas, promijeniti nas, zahvatiti nas. Istaknuo je biskup te je nastavio propovijed tumačeći pročitane tekstove te ih povezujući sa stvarnošću života nas samih, naših jubilarki. U prvom čitanju prorok stoji pred veličanstvenom činjenicom: ,,Ja postojim!” To je ono čemu se treba čuditi, diviti i zahvaljivati, istaknuo je biskup. Tumačeći poslanicu sv. Pavla i razmišljajući o uspjehu biskup je postavio pitanje jubilarkama i svima prisutnima: ,,Jeste li vi uspješni u životu? Jeste li uspjele? Kojim mjerilima mjerimo jesmo li uspjeli? Usuđujemo li se sa sv. Pavlom mjeriti svoj uspjeh po svojim slabostima, po svojim patnjama i trpljenjima, po svojoj suobličenosti s trpljenjima Kristovim, s Njegovim patnjama, s Njegovom smrću suobličeni jer kako kaže sv. Pavao ,,Kad sam slab onda sam jak”, jer je i moj Gospodin bio najjači onda kada je bio slab.”

Biskup je potaknuo sudionike slavlja, napose sestre jubilarke, ,,neka se zajedno s tolikim svecima, prvenstveno sa sv. Terezijom Avilskom i sv. Ivanom od Križa, prepoznaju baš u križu Isusa Krista, u njegovu trpljenju koje je prilika, ne za konačnost, nego za vječnost. Podsjetio je na sv. Pavla koji rabi inačicu da želi dospjeti do uskrsnuća, ne kao da je uspio ostvariti neko svoje djelo, nego teži dospjeti do punine putem suobličenosti Isusovim patnjama sebedarja za nas dokraja. Biskup je upitao sestre jubilarke jesu li željele biti uspješne po ljudsku, ili na način sv. Pavla putem suobličenosti Kristovim patnjama dospjeti do pobjede uskrsnuća. Kazao je kako im želi čestitati na prihvaćanju Gospodinova poziva, i na nastojanju da u redovničkoj zajednici služeći Bogu i ljudima budu Isusove u patnjama i njegovu umiranju kako bi s njime dospjele do slave uskrsnuća.”

U ovom euharistijskom slavlju zahvalili smo Gospodinu za dar života naših sestara koje su proslavile 65 godina redovničkih zavjeta: s. M. Štefanija od Duha Svetoga i s. M. Irena od Žalosne Majke Božje kao i sestara koje su proslavile 60 godina redovničkih zavjeta: s. M. Paulina od sv. Male Terezije i s. M. Kalista od naše drage Gospe Karmelske. Zahvalili smo Gospodinu za redovnički poziv naših sestara, ustrajnost u svim kušnjama, rad na spasenju duša i svemu što su sestre ugradila u našu Družbu, Crkvu i domovinu. Preporučili smo Gospodinovu milosrđu i s. M. Julijanu od Presvetog oltarskog sakramenta koju je Gospodin pozvao k sebi 3. lipnja 2023. godine kako bi u nebu proslavila svojih 60 godina redovničkih zavjeta. Svoje redovničke zavjete na godinu dana obnovile su s. Matea Elizabeta od Kraljice mira, s. Marija Paula od Presvetog Trojstva, s. M. Klara Agneza od Krista Jaganjca i s. Maristela od Presvete Duše Kristove.

U euharistijskom slavlju sudjelovale su sestre iz svih naših samostana, prijatelji i rodbina naših jubilarki. Sestre su animirale euharistijsko slavlje te ga obogatile ljepotom pjevanja. Nakon euharistijskog slavlje prigodnom čestitkom pjesmom Marijina hvalospjeva ,,Veliča duša moja Gospodina” i prigodne recitacije čestitali smo slavljenicama. Zajedništvo svećenika, sestara, jubilarki i njihove rodbine nastavljeno je kod obiteljskog stola.

Na sam Dan Družbe u Samostanu Majke dobroga savjeta na Poredju proslavili smo 65 godina redovničkih zavjeta s. M. Antonina od sv. Josipa i 60. godina redovničkih zavjeta s. M. Klara od Svete Obitelji. Euharistijsko slavlje u 17 sati predslavio je vlč. Danijel Dukić uz koncelebraciju vlč. Dragutina Šarca. Sestre iz naših zajednica i rodbina slavljenica svojom su prisutnošću, molitvom i animiranjem liturgije sudjelovale u euharistijskom slavlju te doprinijele ljepoti slavlja.

Dragim našim jubilarkama odsrca hvala za sve što su ugradile u našu Družbu riječima drage nam i prigodne pjesme:

Evo nam danas lijepi danak osvanuo je,

jubilej naše sestre slave, veselimo se!

Pohitimo, požurimo, čestitajmo mi,

skupa s njima zahvalimo višnjem Bogu svi!

Danas vam sestre želimo mi reći hvala svoj,

Za sve što učiniste Družbi našoj karmelskoj.

Svesilni Bože, svečarice blagoslovi Ti,

daj da im radost u životu budeš samo Ti.