Punat – Proslavljen Blagdan svetog Ilije

Punat – Proslavljen Blagdan svetog Ilije

Vrelog srpanjskog ovogodišnjeg prijepodneva naša je zajednica proslavila blagdan svetog Ilije u molitvenom i radosnom ozračju. Vlč. Zvonimir Badurina Dudić predslavio je sv. Misu i prigodnim nam riječima u propovijedi nastojao približiti  dio otajstva kako današnjeg svetca tako i samog redovničkog života, a na temelju riječi koja nam upućuje Crkva u ovoj Godini posvećenog života u dokumentu „Radujte se“; posebno u osmom i devetom poglavlju ove Okružnice.

Propovjednik je istaknuo potrebu da poput Ilije budemo otvoreni susretu sa Gospodinom, susretu koji izmiče našim uobičajenim  predodžbama,  Bogu koji nas iznenađuje svojim pohodima lahora, nježnosti, vihora i milosrđa. Tek takvi dajemo svjedočanstvo krhkom i slabom suvremenom zapadnom čovjeku koji od nas  nerijetko očekuje navještaj ali i svjedočanstvo Boga blizine i ljubavi, Gospodina koji se prigiba  nad svim našim danima i ranama.

Govoreći o izazovima posvećenog (redovničkog) života istaknuo je riječi pape Franje koje donosi navedeni dokument: »Gajiti među sobom prijateljstvo, obiteljski život, uzajamnu ljubav. Neka samostan ne bude čistilište, već obitelj. Problema ima, i bit će ih, ali baš kao što se čini u obitelji, potrebno je s ljubavlju tražiti rješenje; ne uništiti jedno da bi se riješilo drugo; neka ne bude takmaštva. Graditi život u zajednici, jer kada je u zajedničkom životu tako, kao u obitelji, upravo je Duh Sveti usred zajednice. […] I zajednički život uvijek živjeti velikodušno. Zažmiriti na jedno oko, ne hvaliti se, sve podnositi, smijati se od srca. A znak toga je radost«.“

Jer, istina je što veli kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života: „ Bratstvo bez radosti je bratstvo koje se gasi. […] Bratstvo bogato radošću pravi je dar odozgo braći koja ga znaju moliti i koja se znaju međusobno prihvaćati zauzimajući se za bratski život s pouzdanjem u djelovanje Duha«.

(Naputak Bratski život u zajednici. “Congregavit nos in unum Christi amor” (“Ujedinila nas je zajedno Kristova ljubav”) (2. veljače 1994.), br. 28; u: Ench. Vat. 14, 345-537.)

Iz zajednice sestara Karmelićanki u Puntu, Otok Krk

Odgovori