Put svjetla u Hrvatskom Leskovcu

Put svjetla u Hrvatskom Leskovcu

Darom providnosti Božje, moćnik i relikvijar sv. Terezije Avilske na svom hodočasničkom „Putu Svjetla“ stigao je u samostan karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu, uoči svetkovine sv. Josipa. Znakovitost Božjeg dara je tim veća jer je upravo sv. Josip zaštitnik leskovačkog samostana i Doma za (ne)zbrinutu djecu te je nakon proputovanja po 27 zemalja i brojnih hodočasničkih postaja na 5 kontinenata, Terezija od Isusa – velika štovateljica sv. Josipa, na blagdan ovog dragog Sveca i zaštitnika „boravila“ upravo među nama, za nas milosna 22 sata. Svjetlo života sv. Terezije od Isusa željeli smo podijeliti i obznaniti kako bi život ove naučiteljice Crkve mogao zasjati kao uzor i dar za sav Božji narod. Pohod relikvija okupio je njene brojne štovatelje. Kao odaziv na prolaz Terezijinog „Puta Svjetla“ ovom župom i krajem, njeni štovatelji su dolazak relikvija dočekali s proživljenim iskustvom važnosti i svečanosti događanja. Poredani u procesiji s upaljenim svjetiljkama, u svečanom dočeku su uz mnoštvo vjernika sudjelovale: sestre koju su za ovu prigodu došle iz različitih samostana Hrvatske i izvan nje; zatim članovi Zajednice Karmelskih Laika BSI, mladi Karmela BSI, članovi KUD-a „Orač„ iz Demerja te „Kraluš“ iz Stupnika u svojim narodnim nošnjama doprinoseći time ozračju srdačne dobrodošlice na hrvatski način. Kao izraz dobrodošlice serafskoj Majci, relikviju štapa su simbolično preuzele Vrhovna Poglavarica Družbe M. Angelina i provincijalna poglavarica s. M. Kristina. U znak zahvalnosti Gospodinu za Terezijinu trajno nadahnjujućun karizmu koja se očituje u raznolikosti karmelske obitelji, moćnik stopala Svetice su unijeli predstavnica sestara, redovnička pripravnica, te karmelski laici. Nakon litanijskih zaziva  Svetici iz Avile, uslijedio je scenski prikaz „Zajedno hodajmo“ u kojem je predočena velika duhovna povezanost sv. Terezije od Isusa i Utemeljiteljice Karmela BSI – bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Znakovito je da je za vrijeme svog boravka u Rimu M. Terezija od sv. Josipa, u odlučujućim trenucima za utemeljenje Družbe molila za zagovor avilsku Sveticu i s tom nakanom hodočastila u crkvu Santa Maria della Scala gdje se čuva upravo relikvija desnog stopala koja je stigla u Hrvatsku. Njerne molitve bile su uslišane. S obzirom da je leskovački Karmel BSI jedina kuća u Hrvatskoj koju je Utemeljiteljica 1920. god. osobno posjetila, ovdje se dogodio svojevrsni „uzvratni posjet“ i susret Serafske Majke i njene istinske duhovne kćeri.

Tijekom programa bdjenja izrečena su iskustva članova hodočasničke ekipe „Puta Svjetla“ karmelićanin o. Ivana de Jesus Mora i  koordinatorica novinarke Amaye Alvarez Benfele. Izrekli su svjedočanstva osobne duhovne povezanosti sa Sveticom  te iskustva sa hodočašća u drugim zemljama. Izrazili su također svoje oduševljenje zbog organizacije i cjelokupnog programa „Puta Svjetla“ u našoj domovini i odazivu hodočasnika.

U nastavku bdjenja, uslijedio je molitveno – glazbeni  dio programa. Za ovu prigodu, svojoj duhovnoj Majci koja je veoma voljela glazbu jer joj je duh uzdizala Gospodinu, sestre karmelićanke BSI su prevele službeni Himan povodom 500 godišnjice njenog rođenja „Maestra de la Luz – Učiteljica Svjetla „ (tekst: C. Aganzo, glazba: F. Palazon), te desetak Svetičinih antifona poznatog intrepretatora terezijanskih antifona Rogelia Cabada. U njihovoj glazbenoj interpretaciji i čitanju izabranih tekstovova sv. Terezije od Isusa sudjelovali su i doprinijeli meditativom ozračju: S. Doležal, T. Eterović, M. Hozić, A. Hržica, I. Japec, T. Jelinčić, A. Mikić, T. Popec, tamburaški zbor „MI“, zbor Mladih Karmela BSI te dječji zbor. Po završetku zajedničkog dijela programa, prisutni su se zadržali u osobnoj molitvi i čašćenju relikvija koje se doista pretvorilo u bdjenje u društvu sa sv. Terezijom.

Svetkovina sv. Josipa bila je nastavak hodočasničke prisutnosti Serafske Svetice. U prijepodnevnim satima izmjenjivale su se organizirane hodočasničke skupine djece iz vrtića koje vode naše sestre (Belica, samoborski Strmec, Zagreb, Hrv. Leskovac) te djece i mladih iz osnovnih škola u Brezovici i Hrv. Leskovcu. Sestre su za njih pripremile prigodnu katehezu u kojoj su im nastojale, prikladno njihovoj dobi, približiti lik Svetice. Tijekom poslijepodneva pridružili su nam se članovi Zajednice Karmelskih Laika BSI iz Slavonskog Broda te hodočasnici iz Punta (Krk) predvođeni svojim župnicima i sestrama koje djeluju u tim župama.

Relikvijar štapa je u međuvremenu bio odnesen u Ured Predsjednice Republike, g. Kolinde Grabar- Kitarović, prema njenoj želji.

U 15.00h uslijedila je pobožnost križnog puta pod motom: „Zagrljeni s križem“. Slijedeći postaje na parkovnom križnom putu, na temelju Svetičinih tekstova, zaustavili smo se u Terezijinoj školi nasljedovanja Raspetog Isusa te nas je ona poučavala otajstvu križa i plodovima prihvaćene razapetosti u svakodnevici. Prisutnost i angažiranost mladih u ovom križnom putu je bila osobito prepoznatljiva.

Prije sv. Mise u predprogramu, održana je pobožnost sv. Josipu. Sc. Terezija od Isusa nam je i ovdje bila učiteljica i svjedokinja moćnog zagovora ovog Sveca. Zajednica Karmelskih Laika iz Slav. Broda je vrlo dojmljivo uprizorila biblijsku scenu pohoda Marijina.

Vrhunac milosnog dana bila je večernja sv. Misa koju je predslavio p. Dario Tokić. U homiliji je sv. Josipa i Tereziju od Isusa prikazao kao Gospodinu i ljudima bliske osobe, autentične i prokušane u svojem predanju Bogu i upravo zbog te njihove „prizemljenosti“ oni su uzor za naš vjernički život. Mješoviti zbor i tamburaški sastav „MI“, udružen sa zborom sestara pod ravnanjem prof. Renate Krajina, glazbeno su animirali Euharistijsko slavlje, a članove ekipe „Puta Svjetla“ iz Španjolske se osobito dojmila vjernička pjesma uz pratnju tamburica u čemu su prepoznali specifičnost „hrvatske duše“.

Nakon sv. Mise, zbog prisutnosti mnoštva vjernika nije na žalost bilo dostatnog vremena za sve koji su željeli osobno se približiti relikvijama. Prema programu, „ Put Svjetla“ se trebao nastaviti u samostanu Kraljice Karmela u Brezovici. Mi sestre i prisutna zajednica vjernika ispratili smo relikvije pjesmom, molitvom i ljubavlju kojom se ispraća majka. Djeca iz Doma sv. Josipa su imali čast unijeti njene relikvije u brezovački Karmel.

Sv. Terezija Avilska je došla k nam „Putem Svjetla“ i ostavila nam Svjetlo.

Terezijo od Isusa, hvala ti! Počuj i usliši molitvu karmelske obitelji i štovatelja iz Hrvatske:

„Terezijo od Isusa, ti naučavaš Crkvu,

svjetlu poučavaš, o iskro ljubavi,

nauči nas tom putu po kom si kročila ti

sa zaljubljenom dušom, u sebi tražeći Gospoda.“

                                                              (Iz Himna: Maestra de la Luz – Učiteljica Svjetla)

    Sorry, photo gallery is empty.

Odgovori