Susret biskupa Škvorčevića i Majke Angeline u Jasenovcu

Susret biskupa Škvorčevića i Majke Angeline u Jasenovcu

U jasenovačkoj župnoj kući požeški biskup Antun Škvorčević primio je 3. srpnja 2010. vrhovnu glavaricu Družbe sestara Karmelićanki Božanskog Srca s. Angelinu Finnell iz Sittarda u Nizozemskoj. U njezinoj pratnji bila je s. Edita Gelemanović, djelatna u kući matici u Sittardu, provincijalna glavarica istih sestara iz Zagreba, s. Anastazija Veić, te druge sestre iz Zagreba. Uz biskupa je bio jasenovački župnik Mario Cimbal te biskupov tajnik Goran Lukić.

Biskup je redovnice poveo u župnu crkvu gdje im je predstavio njezino stradanje u doba Domovinskog rata i obnovu, prikazao jasenovački logor za vrijeme i nakon II. svjetskog rata, podsjetio na rane koje je zlo za sobom ostavilo na ovim prostorima i potrebu njihova liječenja molitvom, pokorom i djelima milosrđa. Istaknuo je kako mu je velika želja u Jasenovcu otvoriti centar molitve i žrtve za sve zlo naneseno čovjeku ondje i diljem Hrvatske tijekom dvadesetog stoljeća. Ujedno je sestrama pokazao samostansku zgradu koja je u nedavnom ratu bila do temelja razorena a nakon toga obnovljena i stavljena pod krov te čeka da dobije pravu namjenu i bude dovršena.

Majka Angelina se između ostalog osvrnula na djelovanje sestara Karmelićanki Božanskog Srca u Hrvatskoj, istaknuvši da ih je desetak s područja Požeške biskupije i da je molitva i žrtva za pomirenje sastavni dio karizme njihova reda te je dala nadu da bi njezine sestre u dogledno vrijeme mogle preuzeti tu zadaću u Jasenovcu, o čemu treba donijeti odluku s. Anastazija sa svojim suradnicama u Zagrebu.

Preuzeto s: marta.hbk.hr

Odgovori