Karmelićanke Božanskog Srca Isusova: 25 godina u Brazilu

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova: 25 godina u Brazilu

5. prosinca 1985. četiri sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova: s. M. Vendelina Kvesić, s. M. Karmela Naglić, s. M. Andreja Marić i s. M. Celestina Gavrić otputovale su u Brazil, a pet godina kasnije pridružila im se i s. M. Benedikta Miš.

Na prvu nedjelju došašća kod svečanog euharistijskog slavlja u provincijalnoj kući u Zagrebu, primile su misijski križ kako bi s povjerenjem u Boga krenule u nepoznato, sa željom da sjeme Karmela Božanskog Srca Isusova zasiju i na zelenom kontinentu. U Brazil su stigle za svetkovinu Bezgrešne. Zar nije lijepo započeti s ostvarenjem svojih velikih misijskih želja sa Bezgrešnom – prvom glasnicom radosne vijesti, donositeljicom spasenja, u kojoj je spasenje započelo i u potpunosti se ostvarilo?

Sestre su započele svoj misijski život u jednoj od najsiromašnijih četvrti grada Jacarei, u maloj kući i okružene siromasima. Zagledane u Krista, ispunjene ljubavlju prema neprolaznim vrednotama posijale su malo gorušičino zrno Karmela BSI, koje će rasti, cvjetati i donositi obilati rod.

Rio

Danas djeluju kao samostalna brazilska provincija koja s djevojkama u formaciji i zavjetovanim sestrama ima preko četrdeset članova, smještenih u pet kuća provincije od Florianopolisa na jugu do Itaune daleko na sjeveru. Sestre su uz Božju pomoć uspjele ugraditi karizmu Karmela i postale su prepoznatljive za mlade ovoga kraja. Uz svoju kontemplativnu dimenziju uključene su u život suvremenog čovjeka. Okružene su brojnom djecom i mladima koji trebaju njihovu čvrstu i sigurnu ruku u svome životnom odrastanju. Prepoznatljive su i u služenju siromasima donoseći svjetlo vjere i nade u njihove živote.

Slavlje srebrnog jubileja započelo je 3.  prosinca u nacionalom svetištu Gospe od Aperecide. Zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je biskup Dimas Lara, tajnik biskupske konferencije Brazila. Slavlje su uzveličale i vrhovna poglavarica Družbe Majka M. Angelina Finnell, sestre iz generalnog vijeća i hrvatska članica s. M. Edita Gelemanović. Iz Hrvatske provincije, koju sestre u Brazilu smatraju svojom „Majkom“, stigle su provincijalna poglavarica s. Anastazija Veić i s. Aperecida de Lima, Brazilka koja je toliko je zavoljela svoju „Majku“ te je došla i ostala živjeti u Hrvatskoj radosna i sretna kao u „svojoj“ domovini.

Na svetkovinu Bezgrešne slavio je Svetu Misu kardinal Eusebio Scheid, koji je sestre i primio u svoju biskupiju Sao Jose dos Campos. U tijeku liturgijskog slavlja sestre su obnavljale svoju vjernost Gospodinu, a druge su opet polagale prve redovničke zavjete. Uz čestitke za srebreni jubilej, molimo rosu nebeske milosti da se i dalje izlijeva na mnoge mlade djevojke koje će karizmu Karmela Božanskog Srca Isusova nastaviti živjeti spašavajući duše u duhu naše blažene Majke Marije Terezije od svetog Josipa koja je htjela:

,,Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti i Boga u svima ljubiti.”

Ovdje posjetite web stranicu Brazilske provincije.

Odgovori