Živi križni put „S Karmela na Golgotu“

Živi križni put „S Karmela na Golgotu“

Križni put idejno je osmišljen kao središnji park samostana Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrv. Leskovcu, odnosno kao zajednički vjerski i društveni prostor sestara i duhovnih tražitelja.

Temeljni cilj je ponuditi duhovno-odgojno-kulturni sadržaj ne samo djeci i mladima doma i vrtića kojega vodimo, već i župljanima te svim dobronamjernim pojedincima i skupinama koji će tu potražiti duhovno osvježenje i odmak od gradske vreve. Pozivamo te ovim putem kroz karmelsku duhovnost na povratak prirodi i sebi samome.

Potaknute potrebom modernog čovjeka i djece današnjice koji su izloženi sve većem stresu i otuđenosti osobito u velegradovima osjetile smo poticaj urediti jedinstveni križni put unutar samostanskog kompleksa. „Molitveni hod“ od postaje do postaje obogaćen je dubokim duhovnim mislima karmelskih svetaca.

Osnovu koncepta čini staza snažno izlomljena pod kutovima koji svojim oblikom odražavaju težinu puta i potiču na razmišljanje. Vjernik će na svakom tom lomu naići na postaju na kojoj su ispisane misli karmelskih svetaca. Svaka je misao pažljivo odabrana, povezana je s pojedinom postajom Isusova križnog puta koju svatko za sebe može interpretirati i pretočiti u svoje vrijeme, u cijeli svoj život. Kao i tema Križnog puta, s težinom koju nosi, ove su misli trascendentalne, i zato uvijek i za svakoga primjenjive.

Bit hoda Križnim putem nije u fizičkom obilasku staze već u shvaćanju i razmišljanju o težini puta i prenesenom značenju pojedine postaje. Simbolika svake postaje razrađena je kroz misli, biljni materijal, urbanu opremu i površinsku obradu tla.

Prilikom svečanosti blagoslova parkovnog križnog puta „S Karmela na Golgotu“ 17. lipnja 2012. uprizorili smo svaku postaju i na taj ju način oživjeli uz pjesmu, glumu i moderni ples. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ostvarenju. Nadamo se da će ti ovaj križni put protkan karmelskom duhovnošću biti trajan duhovni poticaj. Više o zanimljivoj razradi postaja kroz biljke pročitajte u vodiču “S Karmela na Golgotu”. Ovim putem te pozivamo da i sam/a dođeš posjetiti!

Prikazali smo svih 15 postaja i svaku možete pogledati ovdje:

I. postaja SUDITI

II. postaja PRIHVATITI

III. postaja PASTI

IV. postaja SUSRET

V. postaja POMAGATI

VI. postaja SUOSJEĆATI

VII. postaja USTRAJATI

VIII. postaja TJEŠITI

IX. postaja PADATI

X. postaja ODIJELO

XI. postaja RAZAPINJATI

XII. postaja UMIRATI

XIII. postaja SILAZAK

XIV. postaja GROB

XV. postaja USKRSNUTI

    Sorry, photo gallery is empty.

Odgovori