ODRŽAN “VIKEND U KARMELU BSI” ZA RAZLUČIVANJE POZIVA

ODRŽAN “VIKEND U KARMELU BSI” ZA RAZLUČIVANJE POZIVA

Po prvi put naš susret za razlučivanje duhovnog poziva, održan je u zadarskoj biskupiji, pri našem samostanu u Bibinjama/Zadar.

Radosne smo što smo sudionicima mogle pripomoći oko otkrivanja volje Božje za njihov život. U nastavku evo dojmovu dviju sudionica.

+++

Od 25.03. do 27.03. trajao je vikend s Karmelićankama BSI.
Mogu sa sigurnošću reći da me Bog doveo do obavijesti na kojoj piše da će se vikend s Karmelićankama održati u Bibinjama.
Ne znajući što me očekuje, pošto mi je ovo prvi put da se susrećem s nečim kao što je vikend s Karmelićankama, poslala sam mail s. Dijani kako želim doći. Odmah smo razmijenile par poruka, dogovorile se i s velikom sam radošću dočekala taj dan, spakirala svoje stvari u malu torbu i zaputila se u Bibinje.
Program se sastojao od kateheza, molitve, Mise, rekreacije i osobnog razgovora sa sestrama ako to netko želi.
Kateheze vodi s.Marina. Na katehezama smo upoznavali zajednicu sestara Karmelićanki i kako one djeluju. Nisam ni sama znala koliko ću odgovora dobiti na ovome predivnom susretu na brojna pitanja koja sam svjesno i nesvjesno gurala u dubinu srca, ali kateheze su sve odgovore na moja pitanja donesle na površinu srca . Nisam ni bila svjesna koliko ću jos više upoznati sebe i spoznati ono na čemu trebam raditi.
Najljepše što sam doživjela je rekreacija sa sestrama. Upoznali smo sestre, sa velikim osmijehom na licu slušali smo njihova svjedočanstva i uvjerili smo se kako Bog uvijek nađe put do nas. “Kako je lijepo i kako je milo kao sestre zajedno živjeti” prenesle su i na nas. Hvala im. Hvala im što smo imali tople obroke, zajedničke molitve, a najviše hvala Bogu što me  doveo do ovoga predivnog susreta.
Nakon rekreacije sa sestrama, bilo je vrijeme za večernju molitvu. Sestra Marina je rekla “Najljepša je večernja molitva, bilo bi ju šteta propustit” i bila je u pravu.
Susret je završio sa jutarnjom molitvom, katehezom, nedjeljnjom Misom, ručkom te klanjanje pred Presvetim. Na kraju smo se pozdravili, zagrlili te se svojim kućama uputili sa velikom puninom u srcu.”

I. M.

+++

Vikend u Bibinjama (25.-27. ožujka 2022.)

Vjerujem da i među vama koji čitate ovo moje kratko promišljanje ima onih koji svakodnevno prebiru i traže odgovore na skrivena pitanja svog srca. Jedno takvo pitanje jest i pitanje poziva za redovništvo.

Djevojka sam koja četiri godine razmišlja o duhovnom pozivu. Koliko god sam svjesna da je poziv na brak ili poziv na redovništvo dar Božji, ja sam, u jednoj fazi, svjesno odlučila tu Božju darovanost zanemariti pa čak i ugušiti u sebi. Trudila sam se nastaviti sa svojim životom, stvarajući sebi dnevni raspored s mnoštvom obaveza kako bi se na taj način, u radu i buci, mogla nekako oglušiti na neprestani nutarnji zov. Što sam više vremena posvećivala radu i ljudima, a sve manje izdvajala vrijeme za molitvu, postajala sam sve praznija osoba, do te mjere da je praznina postala strašno bolna.

Odlučila sam da ću, usprkos svemu, doći na vikend u Bibinjama organiziran za djevojke koje razmišljaju o duhovnom pozivu. Ovakvi susreti su zaista potrebni, plodonosni. Prekrasni su to i blagoslovljeni trenuci. Susrećeš se s djevojkama koje razmišljaju o istoj stvarnosti, osjećaš da pred njima možeš slobodno izreći o čemu razmišljaš i što ti se događa. To su djevojke pune životne radosti, veselja ali i želje da otkriju svoj životni poziv i da slijede Božju volju. Ovi dani, dakako, uključuju suživot sa sestrama u samostanu, zajedničke i osobne trenutke molitve, razgovor, kateheze i rekreaciju. Sestre su nas zaista primile otvorenog srca, brinući se za nas kao svoju duhovnu djecu. S toliko ljubavi i nenametljivosti žele pomoći svakoj osobi da otkrije svoj životni put, poštivajući njenu slobodu, različitost i osjetljivost svake duše koja se nalazi pred njima. Žele nam, u punoj iskrenosti, predstaviti realnu sliku redovničkog života kao i otvorenosti za bračni poziv.

Sveta Terezija Avilska kaže ovako: „Radije bih voljela da jedna duša bude bez molitve nego bez samospoznaje“. Ovakav jedan vikend je konkretan i jednostavan način kako u susretu s drugim djevojkama i sestrama upoznavati sebe, tražiti Božju volju i otkrivati smisao svog života.

L; Z.

DUHOVNI POZIV - KARMEL BSI

 

Odgovori