JUBILARNA 150. GODIŠNJICA ROĐENJA SV. TEREZIJE IZ LISIEUXA

JUBILARNA 150. GODIŠNJICA ROĐENJA SV. TEREZIJE IZ LISIEUXA

UNESCO UZDIGNUO SV. MALU TEREZIJU NA ČAST OSOBE SVJETSKE BAŠTINE!

Sv. Terezija iz Lisieuxa uvrštena je u kalendar obljetnica za 2022./2023., kojem će se UNESCO pridružiti povodom 150. obljetnice rođenja svete Male Terezije. Tim činom je UNESCO ovu karmelićanku,  Sveticu sa svjetskim utjecajem i crkvenu naučiteljicu uzvisio na čast osobe svjetske baštine! Ovo je iznenađujuća i izvanredna poruka koju nam Nebo daruje u ovim vremenima!

Naime, svake druge godine UNESCO (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu) odaje priznanje osobama iz cijelog svijeta koje su svaka na svoj način i u svoje vrijeme, kao svjedoci današnjice, djelovale na području mira, obrazovanja, znanosti, društvenih znanosti i komunikacija. S obzirom na 150. obljetnicu Terezijina rođenja, koja će biti 2. siječnja 2023., svetište u Lisieuxu predložilo je svetu Tereziju Martin kao predstavnicu Francuske da bude predložena za tu časnu titulu. Francuska je prihvatila taj prijedlog (uz potporu Italije i Belgije),  a kao drugog kandidata,  Francuska je također predložila Gustavea Eiffela, o stogodišnjici njegove smrti (preminuo 1923). Terezija se „natjecala“ sa 60 osoba iz 47 država. Nakon internog selekcijskog postupka, UNESCO je odlučio podržati izbor sv. Terezije od Lisieuxa. 11. studenoga 2021. Opća konferencija država članica UNESCO-a potvrdila je uvrštenje 150. obljetnice rođenja Terezije iz Lisieuxa na popis obljetnice s kojima će se UNESCO povezati za godinu 2022./2023.

Ovo UNESCO-vo priznanje Tereziji Martin, mladoj francuskinji poznatoj po cijelom svijetu, predstavlja ju kao ženu kulture, obrazovanja i znanosti koja svojom osobnošću i životom djelom ispituje dubine ljudskog srca i otvara puteve mogućeg odgovora muškarcima i ženama ovoga svijeta u potrazi za smislom, osobnim i univerzalnim mirom.

U službenoj prezentaciji Izvršnom vijeću UNESCO-a, 25. ožujka 2021. među ostalim je rečeno:

“Terezija iz Lisieuxa je časna sestra koja je umrla u dobi od 24 godine, koja je nakon smrti osobito poznata po svojim spisima, napose po „Povijesti jedne duše“. Ova će proslava doprinijeti većoj pravednosti prema ženama koje su svojim djelovanjem promovirale vrijednosti mira. S obzirom na popularnost koja prati Tereziju iz Lisieuxa, (grad Lisieux je drugo najpoznatije hodočasničko mjesto u Francuskoj nakon Lourdesa), obljetnica rođenja može biti prilika za isticanje uloge žene unutar religija, u borbi protiv siromaštva i promicanju integriranja. Također može osnažiti UNESCO-vu poruku o važnosti kulture (pjesme i pisane drame koje je Terezija pisala) u promicanju univerzalnih vrijednosti i kao sredstvo za međureligijski dijalog… Misionarska je želja Terezije iz Lisieuxa, izaći u susret svijetu kako bi sa što više ljudi podijelila ono što je činilo njezin život i čežnju: nastaviti “činiti dobro na zemlji. ”